Debat

Venstrekvinde: Julens budskab og udlændingepolitikken

DEBAT: Jeg håber, vi får skabt et land med en stram og fair udlændingepolitik, der også er baseret på medmenneskelighed og ordentlighed, skriver venstres Anni Matthiesen.

Vi må ikke glemme medmenneskeligheden i vores flygtningepolitik, skriver Anni Matthiesen.
Vi må ikke glemme medmenneskeligheden i vores flygtningepolitik, skriver Anni Matthiesen.Foto: AP
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen
MF for Venstre

Julen betyder kvalitetstid med vores nærmeste. Og julen giver os plads til eftertanke. Den minder os om nogle af de vigtige budskaber, som julen er bundet op på.

Budskaber om medmenneskelighed, næstekærlighed og ordentlighed.

Budskaber, som ikke kun gælder i julen – men hele året rundt. Budskaber, som både gælder derhjemme, på arbejdet eller i skolen – og også bør gælde i politik.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Alt for ofte tænker vi på udlændinge og flygtninge som én gruppe, når de i virkeligheden er lige så forskellige som alle os andre.

Anni Matthiesen
MF for Venstre

Det er budskaber, som jeg sommetider er bekymret for, om vi glemmer i vores hverdag. Når vi som vælgere vælger hvilken type politiker, vi vil stemme på. Eller når vi som politikere sidder med vigtige beslutninger om, hvilken retning Danmark skal trækkes i. Da er det vigtigt at huske disse budskaber.

Som landspolitikere har mine kollegaer og jeg et stort ansvar for at bevare medmenneskelighed og ordentlighed. Det forsvinder desværre nogle gange i den store, hektiske debat. Og det forsvinder desværre særligt ofte i vores udlændinge- og flygtningedebat.

Det er forkert at forvente, at vi som danskere kan få del i alt det, som et åbent verdenssamfund har at tilbyde os – hvis vi samtidig lukker alle andre ude.

Anni Matthiesen

Jeg tror, det er vigtigt, vi husker at hæve os over den debat, som sommetider bliver meget formudret og simplificeret.

Vi kan ikke sætte alle mennesker i én boks.

Alt for ofte er debatten styret af enkelttilfælde og skræmmebilleder. Alt for ofte tænker vi på udlændinge og flygtninge som én gruppe, når de i virkeligheden er lige så forskellige som alle os andre.

Ja, der er nogle udlændinge og flygtninge, som begår kriminalitet. Og ja, der er nogle udlændinge og flygtninge, som ikke lever i overensstemmelse med danske værdier.

Men der er så sandelig også mange udlændinge og flygtninge, som gør det stik modsatte. Udlændinge og flygtninge, som succesfuldt integrerer sig og tager danske værdier til sig. Mennesker, som tager arbejde i Danmark. Som betaler skat og bidrager til vores samfund.

Men dem hører vi ikke så meget om.

Det er selvom, de er en helt uundværlig del af vores samfund. Se bare på dansk landbrug. Hvad skulle det gøre uden udenlandsk arbejdskraft? Ja, så måtte flere landbrug gå nedenom og hjem.

Eller se på de danske universiteter. Hvad ville de være uden topprofessionelle udenlandske professorer, som kommer til Danmark og bidrager med viden fra nogle af de bedste universiteter i verden? Ja, det ville forringe vores universiteter – og vores studerendes viden helt dramatisk.

Vi glemmer alt for ofte meget af det, som den frie bevægelighed har bragt til Danmark og os danskere.

Vi danskere har gennem generationer rejst ud og nydt gavn af andre kulturer. Vi er blevet taget godt imod – og vi har lært af andre lande. Et lille land som Danmark kan og skal ikke lukke sig om sig selv.

Det er forkert at forvente, at vi som danskere kan få del i alt det, som et åbent verdenssamfund har at tilbyde os – hvis vi samtidig lukker alle andre ude.

Jeg mener bestemt godt, at man kan føre en udlændinge- og flygtningepolitik, som er stram og fair – men som samtidig også er ordentlig.

Hvordan hænger det sammen med alt det, julen står for? Hvis vi på den ene side gerne vil værne om vores traditioner, vores kirke og vores kristne kerneværdier som næstekærlighed og ordentlighed, så duer det ikke, hvis vi på den anden side handler med lukkethed, fjendtlighed eller racisme. Det duer ikke, hvis vi lægger budskaberne på hylden, når det ikke bare handler om vores egen familie – men måske handler om en udlænding, der kommer her til Danmark. Budskaberne er universelle – og derfor bør vores næstekærlighed også omfavne alle. Både danske og udenlandske.

Jeg håber, at vi ikke vil glemme julens budskaber, når arbejdet går i gang igen i det nye år. Jeg håber, at julen giver anledning til eftertanke om, hvordan vi får skabt et land med en stram og fair udlændingepolitik – men en udlændingepolitik, der også er baseret på medmenneskelighed og ordentlighed. Hvordan vi får skabt et Danmark, hvor der er plads til andre end os selv.

Jeg håber, at vi holder fast i ordentligheden og husker næstekærligheden. Også når den ikke kun skal gives til mennesker med samme nationalitet eller hudfarve som vores egen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00