"Vi skal eddermaneme have skovlen under hende": Bondeoprøret ulmede, da hundredevis af landmænd mødtes i Horsens

På Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling i sidste uge gjorde ledelsen det klart, at den vil gå dialogens vej. Imens talte medlemmerne om, hvor og hvordan traktordemonstrationer skal foregå – og om hvordan de kan få "skovlen under" præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening. Altinget tog til Horsens for at tage temperaturen på det ulmende danske bondeoprør.

Fra scenen i Horsens havde økonomiprofessor Michael Svarer udsigt til et noget skeptisk publikum i form af 400 landmænd og medlemmer af Bæredygtigt Landbrug.
Fra scenen i Horsens havde økonomiprofessor Michael Svarer udsigt til et noget skeptisk publikum i form af 400 landmænd og medlemmer af Bæredygtigt Landbrug.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud Jørgensen

På Bygholm Landbrugsskole i Horsens sidder følelserne uden på de ternede skovmandsskjorter og uldne sweatere.

Cirka 400 medlemmer af Bæredygtigt landbrug sidder i anledning af foreningens generalforsamling med korslagte arme og dybe panderynker og stirrer stift mod scenen, hvor formand Peter Kiær holder sin beretning.

De er mødt op i en tid, hvor deres europæiske kolleger for længst har sat sig i traktorernes førersæde og kørt mod byerne i protest mod ny grøn regulering og stigende udgifter. Og hvor en regeringsnedsat ekspertgruppe for præcis én uge siden fremlagde sine bud på modeller for en CO2e-afgift, der kommer til at stille nye krav til det trængte erhverv.

Det med at invitere hende til et sommermøde er en rigtig god idé. Jeg vil foreslå, at man holder mødet et sted, hvor der er en voldgrav med stejle kanter

Jens Haubroe
Landmand

Fra scenen modtager Peter Kiær derfor også opbakning til sit budskab om, at "demonstrationer er et våben, der kan blive aktuelt igen" med henvisning til de rullende traktorer i storbyerne i forbindelse med minksagen.

Da formanden efterfølgende tilføjer, at det er "et våben, vi skal benytte med meget stor varsomhed", mødes det dog tværtimod med skepsis.

På generalforsamlingen står det klart, at medlemmerne allerede er klar til at tage våbenet i brug. Ved langbordene går snakken i højere grad om, hvor traktordemonstrationer skal finde sted, end hvorvidt.

Den anspændte stemning i salen bliver både rettet mod politikerne og den øjensynlige ærkefjende, Danmarks Naturfredningsforening.

Bæredygtigt Landbrugs egen ledelse ender også med at stå for skud. 

Fokus fra Svarer

Arrangementets helt store gæst er økonomiprofessor Michael Svarer, som også uofficielt lægger navn til den nyligt præsenterede ekspertrapport om en CO2e-afgift på landbruget.

Læs også

Han er første punkt på dagsordenen, og selvom han efter sit oplæg om arbejdet i udvalget, slipper relativt uskadt fra Horsens, er det ikke uden skrammer.

"Inden du kom, sad vi og snakkede om, at du egentlig er modig. Havde det nu været 1824, så havde vi i formiddag været ved at bygge en galge ude bagved," siger landmand Holger Iversen til Michael Svarer efter oplægget.  

Til DR har Michael Svarer efterfølgende kaldt angrebet "ubehageligt" og "ikke særlig velopdragent".

Det går dog hurtigt op for de medlemmer, der havde regnet med en længerevarende konfrontation, at økonomiprofessoren dårligt kan svare på de landbrugstekniske spørgsmål.

Fokus rettes derfor hurtigt mod formand Peter Kiær, der som næste mand på talerstolen, fortæller om udfordringerne med vandmiljø, fødevaresikkerhed og EU’s vandrammedirektiv.

Han henviser også til demonstrationerne i Frankrig, Tyskland, Holland og Belgien.

"Demonstrationer kan foregå på mange måder. I øjeblikket undersøger vi mange muligheder," siger Peter Kiær, og understreger, at man vil følge tæt op på, hvad der sker i den grønne trepart.

Formanden vil dog også gerne "høre medlemmerne om deres mening," tilføjer han.

Vi skal holde op med at være så flinke. Vi får ikke den opbakning og indflydelse, vi fortjener

Vagn Lundsteen
Tidligere direktør, Bæredygtigt Landbrug

"Vi skal sige fra"

Den opfordring tager landmændene i den efterfølgende debat til sig, og afsenderne er ikke hvem som helst:

"Du må træde til og træde i karakter," lyder budskabet til Peter Kiær fra Jens Peter Aggesen, der er formand for landbrugsforeningen Agerskovgruppen.

"Vi skal holde op med at være så flinke. Vi får ikke den opbakning og indflydelse, vi fortjener. Vi skal ikke acceptere, at det kun er Landbrug og Fødevarer, der sidder med i trepartsforhandlingerne," lyder det fra den tidligere direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen.

"Vi skal sige fra. Vi skal holde op med at være flinke," gentager han. Budskabet bliver mødt af en stor klapsalve.
Det samme gør det, der kommer fra svineproducent Peter Kjær Knudsen:

"Vi skal ikke acceptere, at Danmark går enegang. Det er vi nødt til at gøre oprør imod. Vi skal vise andre landmænd i verden, at vi vil være med til at opretholde fødevareproduktionen. Vi er nødt til at protestere," siger han.

Et andet medlem har gjort sig tanker om, hvordan eventuelle traktordemonstrationer bør foregå:

"Jeg tror ikke, vi vinder noget ved at køre til København og Århus. Vi skal køre rundt i lokalområderne, rundt til dem, der mærker afgiften mest."

Landmand Jens Haubroe giver nu en uforbeholden undskyldning til Maria Reumert Gjerding for sit sprogbrug på generalforsamlingen.
Landmand Jens Haubroe giver nu en uforbeholden undskyldning til Maria Reumert Gjerding for sit sprogbrug på generalforsamlingen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Undskyld til Danmarks Naturfredningsforening

Skytset bliver også rettet mod dem, der sidder i den grønne trepart, som skal arbejde videre med Svarer-udvalgets modeller.

Blandt dem er Landbrug og Fødevarer, som ifølge formanden sidder "lidt klemt med ved bordet". Og Danmarks Naturfredningsforening, som medlemmerne synes at have en høne at plukke med:

"Vi er nødt til at få dem udstillet på en eller anden måde, så de ikke skal bestemme, hvad vi skal lave," siger et medlem.

Det har salen et par bud på, hvordan man kan gøre.

Et medlem foreslår, at de omtrent 400, der er til stede i salen melder sig ind i Danmarks Naturfredningsforening og "får den lukket." Et andet medlem bakker op og fremhæver, at han udelukkende er medlem af provokation.

"Maria Reumert Gjerding (præsident i Danmarks Naturfredningsforening, red.) ser altid så glad ud. Hvad med at invitere hende til vores sommermøder? For vi skal eddermaneme have skovlen under hende," lyder det fra samme medlem.

Der er ikke nogen her, der vil ud og lave demonstrationer eller ballade. Det her er jo ordentlige mennesker

Niels Hauge Mikkelsen
Næstformand, Bæredygtigt Landbrug

Tidligere godsejer Jens Haubroe stemmer i.

"Det med at invitere hende til et sommermøde er en rigtig god idé. Jeg vil foreslå, at man holder mødet et sted, hvor der er en voldgrav med stejle kanter," siger han, og salen bryder ud i højlydt latter.

Fem minutter senere udråbes selvsamme Jens Haubroe til æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug. Han inviteres op på scenen, giver formanden hånd og holder en takketale.

Bæredygtigt Landbrug har efter henvendelse fra Altinget været i dialog med Jens Haubroe, der nu giver en uforbeholden undskyldning til Maria Reumert Gjerding for sit sprogbrug.

Til Altinget understreger Bæredygtigt Landbrug desuden, at det ikke var på grund af kommentaren, at Haubroe blev udnævnt til æresmedlem og tilføjer:

"Vi vil gerne invitere Maria Reumert Gjerding til en god og saglig debat, der godt kan blive skarp. Men vi vil passe på hende på bedste vis."

Altinget har talt med Maria Reumert Gjerding og foreholdt hende udtalelserne, som hun har ikke ønsket at kommentere.

Næstformand i Bæredygtigt Landbrug Niels Hauge Mikkelsen opfordrer til at søge dialogen og
Næstformand i Bæredygtigt Landbrug Niels Hauge Mikkelsen opfordrer til at søge dialogen og "argumentere ud fra et fagligt og videnskabeligt grundlag" i debatten om landbruget og en mulig CO2-afgift. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Næstformand vil gå dialogens vej

Kampgejsten fejler intet i salen. Men da Altinget fanger næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Niels Hauge Mikkelsen, maner han dog til besindighed. 

Jeres formand har udtalt, at hvis der kommer en afgift, så vil I demonstrere. Der kommer en afgift, det har regeringen gjort klart. Så hvorfor går I ikke bare ud og demonstrerer nu?

"Nu har man jo fået et udkast i form af rapporten, og så må vi se, hvad det ender med. Det vil have sindssygt store konsekvenser, hvis man prioriterer en høj afgift. Men man kan også prioritere noget helt andet, noget tredje og måske noget helt ottende," svarer Niels Hauge Mikkelsen.

Men det, I vil prioritere, ligger vel slet ikke inden for afgiftssystemet?

"Nej, vi er imod præmissen om en afgift."

Hvad er det så I vil? Hvad er strategien?

"Vi skal snakke om tingene og argumentere ud fra et fagligt og videnskabeligt grundlag. Og hvis ikke den samtale kan fungere, jamen så ender vi et andet sted. Og det har vi jo set rundt omkring i Europa," svarer Niels Hauge Mikkelsen.

"Der er ikke nogen her, der vil ud og lave demonstrationer eller ballade. Det her er jo ordentlige mennesker, der egentlig bare gerne vil anerkendes for det, de gør."

På Bygholm Landbrugsskole dirrede salen af oprørslyst. Lige nu synes tålmodigheden i Bæredygtigt Landbrugs ledelse at være større end hos medlemmerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kiær

Formand, Bæredygtigt Landbrug, landmand ved Faxe
Landmand

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00