Efter udtalelser om galger og voldgrave: Bæredygtigt Landbrug vil lave etisk kodeks

Menige medlemmers kommentarer om voldgrave og galger mod konkrete personer er årsag til at Bæredygtigt Landbrug går i gang med at lave et etisk kodeks, oplyser organisationen på sin hjemmeside. 

Landmænd Holger Iversen sagde til professor Michael Svarer, der netop havde holdt et oplæg til Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling, at ”havde det nu været 1824, så havde vi i formiddag været ved at bygge en galge ude bagved".  
Landmænd Holger Iversen sagde til professor Michael Svarer, der netop havde holdt et oplæg til Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling, at ”havde det nu været 1824, så havde vi i formiddag været ved at bygge en galge ude bagved".  Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud Jørgensen

Det er ”fuldstændig skævt”, og der er brugt ”ord, som ikke har nogen som helst dækning i foreningen”.

Sådan lyder det fra Bæredygtigt Landbrug, efter at medlemmer på foreningens generalforsamling i sidste uge kom med udtalelser rettet mod henholdsvis professor Michael Svarer og præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding. 

Derfor vil Bæredygtigt Landbrug lave et etisk kodeks, fremgår det af landbrugsforeningens hjemmeside.

Det etiske kodeks skal understrege over for medlemmerne, at ”Bæredygtigt Landbrug går dialogens vej med fagligt, korrekt og ordentligt sprog”.

Læs også

”I flere år har landbruget levet med truslen om en CO2-afgift hængende over hovedet. Det har givet erhvervet en usikker fremtid, og det har vi fortsat. Det har vi ret til at være frustrerede over og kæmpe imod."

"Men i Bæredygtigt Landbrug gør vi det ordentligt og sagligt,” lyder en kommentar fra formand Peter Kiær på hjemmesiden.

Tager afstand

Det er ifølge Bæredygtigt Landbrug et ”par kommentarer”, der giver anledning til at lave et etisk kodeks. Foreningen dog skriver ikke, hvilke kommentarer der er tale om.

Men formand Peter Kiær nævner selv økonomiprofessor Michael Svarer, som var inviteret for at holde oplæg om det såkaldte Svarer-udvalgs tre modeller for en CO2e-afgift, som regeringen har bestilt:

Bæredygtigt Landbrug tager 100 procent afstand fra de udtalelser, der faldt i debatten forleden.

Peter Kiær
Formand, Bæredygtigt Landbrug

”Lad mig gentage og slå helt fast, at Bæredygtigt Landbrug tager 100 procent afstand fra de udtalelser, der faldt i debatten forleden."

"Både før, under og efter generalforsamlingen har vi fra Bæredygtigt Landbrug været i respektfuld dialog med Michael Svarer, og vi mener, at han og udvalget har leveret et grundigt stykke arbejde ud fra det grundlag, han har haft,” siger han.

En voldgrav med stejle kanter

Det var netop henvendt til Michael Svarer, at landmænd Holger Iversen efter professorens oplæg sagde, at ”havde det nu været 1824, så havde vi i formiddag været ved at bygge en galge ude bagved".

Og et medlem sagde, at man skulle have ”skovlen under” præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

At andet medlem foreslog overfor Altinget, at Bæredygtigt Landbrug afholder et møde ”et sted, hvor der er en voldgrav med stejle kanter”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kiær

Formand, Bæredygtigt Landbrug, landmand ved Faxe
Landmand

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024