Debat

Virsomheders samfundsansvar er til eksamen i Myanmar

DEBAT: Myanmar er ved at etablere sig som land, og det stiller høje krav til virksomheder, der vil eksportere til Myanmar. Det skriver journalist Mette Holm og Irene Qvist Mortensen, der er indehaver af CSRconsulting.

Camilla Qvirinius Wraae
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mette Holm og Irene Quist Mortensen
Hhv. journalist og indehaver af CSRconsulting

Endnu har kun ganske få danske virksomheder fundet vej til Myanmar. Den danske regering opfordrer danske virksomheder til at sætte høje standarder for samfundsansvar, så de bliver en aktiv drivkraft for positiv udvikling i landet.

Irene Quist Mortensen, Mette Holm
Hhv. indehaver af CSRconsulting og journalist.

Carlsberg og Mærsk er de første store danske virksomheder, der for alvor er startet op i Myanmar. Deres bedste råd til virksomheder, der vil ind i Myanmar er rettidig omhu – for faldgruberne er mange, etableringsomkostningerne tårnhøje, og lovgivningen er langt fra på plads.

Fakta
Bland dig i debatten - skriv til [email protected]

Myanmar er dukket ud af glemslen og op på internationale virksomheders verdenskort efter 50 år.

For fire år siden skiftede generalerne til civil og arbejder nu på atter at åbne og udvikle Myanmar, som landet hedder i dag. Det internationale erhvervsliv står og tripper, skal, skal ikke? Hvad er risikoen?

Indehaver af CSRconsulting Irene Qvist Mortensen råder til rettidig omhu, hvis virksomheder vil eksportere til Myanmar.
Indehaver af CSRconsulting Irene Qvist Mortensen råder til rettidig omhu, hvis virksomheder vil eksportere til Myanmar. Foto: Vaibhav Khedkar/Carlsberg

Hastige reformer

Siden militærdiktaturet i 2010 afholdt landets første valg i 20 år, har Myanmar gennemgået store forandringer. Aung San Suu Kyi har siden 2012 været medlem af parlamentet, pressecensuren er lempet, der er indført utallige politiske og økonomiske reformer, som skal tiltrække investeringer fra vestlige virksomheder. I år skal der være valg, og alle i landet holder vejret.

Reformerne er fortsat blot i deres vorden, men hensigterne er ikke til at tage fejl af. Myanmars nye, såkaldt civile styre agter at få landet tilbage på sporet, mindske afhængigheden af den vældige nabo, Kina, udnytte rigdommen af olie, naturgas, guld, ædeltræ og ædelsten til at få landet ud af armod og isolation.

Lettere sagt end gjort, men de spirende reformer er en fornem begyndelse.

Big business - muligheder og udfordringer

Myanmars mangeårige isolation betyder, at der er stor efterspørgsel efter alle produkter. Myanmar grænser op til Thailand, Kina, Indien, og med en fordelagtig placering midt blandt de asiatiske tigerøkonomier er der fra Myanmar adgang til 500 millioner potentielle forbrugere i regionen. Hvis det økonomiske potentiale forløses, er der enorme forretningsmæssige muligheder.

Eksperter vurderer, at der på mellemlangt sigt er en del muligheder. Men på kort sigt er der mange udfordringer, der skal løses i form af basal infrastruktur. Bankerne fungerer endnu ikke effektivt. Telekommunikationsnettet er under opbygning. Veje, kontorer og fabrikker skal først bygges. Udgifter til energi, transport, kontorer, transaktioner og telekommunikation er tårnhøje. Der er udbredt mangel på kvalificeret arbejdskraft, fordi uddannelsessystemet har været ude af drift i årevis.

Virksomheder på vej ind

Hvis man skynder sig ind i et land som Myanmar, der har en sårbar lovgivning, kan man drive forretning på en måde, der ikke kan lade sig gøre ret mange andre steder i verden. Det kan på kort sigt virke som god business, men på langt sigt skade både virksomheders omdømme og mulighed for at lave en solid forretning.

Lige nu er der tre typer vestlige virksomheder, der står på spring: de virkeligt store, der har råd til at køre med underskud i en årrække, inden de får etableret sig på markedet; de mindre virksomheder, der ser muligheder i at tjene hurtige penge i en jomfruelig økonomi, der endnu hverken har retsvæsen eller lovgivning på plads. Og de virksomheder, hvor ejeren holder af Myanmar og ønsker at være en del af fremskridtet.

Ansvarlighed i forretninger

Fra burmesisk side er der udbredt bekymring for, hvordan de mange nye investeringer kan komme den almindelige befolkning til gode. Sager om landgrabbing – ulovlig ekspropriering - er på avisernes forsider.

Endnu har kun ganske få danske virksomheder fundet vej til Myanmar. Den danske regering opfordrer danske virksomheder til at sætte høje standarder for samfundsansvar, så de bliver en aktiv drivkraft for positiv udvikling i landet.

Klædt på til international business

Mærsk og Carlsberg er store, erfarne danske virksomheder, der har deres internationale CSR-standarder sat i system. De har professionel juridisk bistand i ryggen og økonomiske muskler, der rækker til stor tålmodighed. De ved, det er vigtigt at værne om sit brand.

Elendig sikkerhed og risikabelt arbejdsmiljø er en af de mange store udfordringer i Myanmar.

Carlsberg er allerede, inden øllet når markedet, blevet en CSR-showcase i Myanmar. Først og fremmest fordi det lykkes at gennemføre 1 million arbejdstimer uden en arbejdsulykke, hvilket er en uhørt bedrift i Myanmar. Under opførslen af Carlsbergs topmoderne bryggeri er flere end 2.500 medarbejdere, entreprenører og håndværkere undervist i Carlsbergs sikkerhedsstandarder. De er nu klædt på til at løfte internationale opgaver for andre vestlige virksomheder. Et betydningsfuldt fremskridt for Myanmar.

Rettidig omhu

Mærsk, der startede eget kontor i Myanmar sidste år, deler generøst sin ekspertise om global handel til myndigheder, kunder og leverandører. Virksomheden assisterer forretningspartnere med at forbedre kvalitet, sikkerhed og effektivitet indenfor transport og logistik. Det betyder, at Myanmar gradvist kan indtage en rolle i international handel, og at vestlige virksomheder ikke længere dumper landet i forhold til fx Cambodja, Vietnam eller Thailand.

Det gode råd fra de danske pionervirksomheder er at udvise rettidig omhu. Overliggeren for ansvarlighed skal sættes højt fra den spæde start. Det gælder arbejdsmiljø og sikkerhed, korruption, løn og ansættelsesforhold. Det tager måske lidt længere tid, men det betaler sig på den lange bane. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00