Vismænd omfavner Klimarådets forhadte CO2-skat

INTERVIEW: Coronakrisen gør det vanskeligt at spå om, hvordan samfundsøkonomien ser ud om bare få måneder. Alligevel bør politikerne hurtigst muligt sætte en retning for klimapolitikken ved at støtte en grøn afgiftsreform, mener økonomiprofessor og medlem af De Økonomiske Råd.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, lancerede for nylig idéen om afgifter på udledning af drivhusgasser som drivkraften i den grønne omstilling. 
Klimarådets formand, Peter Møllgaard, lancerede for nylig idéen om afgifter på udledning af drivhusgasser som drivkraften i den grønne omstilling. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Selvom coronakrisen raser og skaber usikkerhed om dansk økonomi, er der brug for en stabil hånd om klimapolitikken. Og det sikrer politikerne bedst ved at omfavne idéen om en grøn afgiftsreform med en CO2-afgift, som Klimarådet for nylig lancerede.

Det mener Lars Gårn Hansen, der er økonomiprofessor og medlem af De Økonomiske Råd.

”En CO2-afgift sætter en pris på udledninger overalt i økonomien, som alle må forholde sig til og indrette sig efter. Der er ingen tvivl om, at det instrument er den mest omkostningseffektive måde at implementere politikernes mål om klimaneutralitet i 2050," siger han.

Dermed bakker de økonomiske vismænd op om en CO2-afgift, som Klimarådet beskriver som ”arbejdshesten” i den grønne omstilling mod det første store klimamål i 2030, hvor Danmark skal have reduceret drivhusgasserne med 70 procent i forhold til 1990. Men Klimarådets formand var knap færdig med at præcisere idéen, før den fik tæsk af dansk industri, landbrug og erhverv. 

Uanset usikkerhed om økonomien lige nu er det afgørende at få en konkret og langsigtet plan for klimapolitikken på plads hurtigt. Det skal man ikke vente med.

Lars Gårn Hansen
Økonomiprofessor og medlem af De Økonomiske Råd

{{toplink}}
Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Klimarådet anbefaler en gradvis stigning af en afgift for at udlede et ton CO2 til 1.500 kroner i 2030, og det scenarie mødte hurtigt hård kritik.

Virksomheder vil enten bukke under eller flytte produktionen ud af landet, lød advarslen.

"Hvis vi beskatter danske virksomheder og arbejdspladser så voldsomt, vil mange skulle skrue kraftigt ned for deres grønne investeringer eller flytte aktiviteter til udlandet," lød det fra direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen om forslaget. 

Og da både ministre og politikere på tværs af partiskel på kort tid omfavnede erhvervslivets bekymringer, blev det konstateret i Berlingske, at Klimarådets længe ventede plan blot to timer efter at være blevet præsenteret kunne erklæres død. 

0:000:00