VIVE får ny direktør med tung forskningserfaring og grønne fingre

PORTRÆTINTERVIEW: Lotte Jensen skal lede forsknings- og analysecenteret VIVE, når hun 1. marts tager over som ny direktør. Altinget har talt med hende om organisationens rolle og retning. 

Lotte Jensen leder Institut for Ledelse, Poltik og Filosofi ved CBS. 
Lotte Jensen leder Institut for Ledelse, Poltik og Filosofi ved CBS. Foto: Agnete Schlichtkrull
Daniel Bue Lauritzen

Det bliver et kærkomment gensyn med velfærdsforskningen, når Lotte Jensen, nuværende leder af og professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi ved CBS, 1. marts indtager rollen som ny direktør i Det Nationale Forsknings- og Analyse-center for Velfærd, VIVE. 

Lotte Jensen er uddannet statskundskaber fra Københavns Universitet, hvor hun skrev ph.d. om den almene boligsektor og tog sin doktordisputats, inden hun i 2009 fik et professorat ved CBS.

"Jeg har været godt ti år på CBS og beskæftiget mig mere med business og andre fagområder end mit eget, såsom ledelse, filosofi, historie, entreprenørskab og æstetik, men også samarbejdet med klassiske discipliner som finansiering og økonomi om uddannelsesudvikling. Nu har jeg lyst til at komme tilbage til mit oprindelige faglige område, statskundskab og offentlig forvaltning,” siger Lotte Jensen.

Hun har siddet i VIVE’s bestyrelse, siden organisationen 1. juli 2017 blev oprettet med fusionen mellem SFI og KORA. Hun var også bestyrelsesmedlem i det daværende KORA, og arbejdet i de to bestyrelser har givet hende en god forståelse for forskningsorganisationens rolle, mener hun. 

Fakta
Blå bog 
  • Født i Kalundborg 29. maj 1963
  • Bor i Valby
  • Gift med cand.mag. Anders Basby
  • Uddannet fra Københavns Universitet i 1990
  • Ph.d. i statskundskab fra Københavns Universitet i 1997
  • Doktorgrad i statskundskab fra Københavns Universitet i 2009
  • Professor ved CBS siden 2009
  • Institutleder ved CBS siden 2013
  • Bestyrelsesmedlem i KORA siden 2012
  • Bestyrelsesmedlem i VIVE siden 2017
  • Direktør i VIVE fra 1. marts 2019


“Bestyrelsesarbejdet har været meget dynamisk mellem folk fra forskningsverdenen, som jeg selv kommer fra, og folk fra praktikerverdenen, altså ministerier, kommuner, regioner og så videre," siger hun. 

Det er netop spændingsfeltet mellem praktik og forskning, som har motiveret Lotte Jensen til at søge direktørstillingen i VIVE.

Man skal huske, at der er nogle eksisterende forskningsområder, der er produkter af tidligere strategier. Dem skal man jo ikke viske ud. Man har et brand og nogle opbyggede kompetencer. Det ville være helt i hegnet, hvis vi ikke længere skulle beskæftige os med eksempelvis socialpolitik. 

Lotte Jensen
Tiltrædende direktør i VIVE

"Ofte tror folk, at hvis det er forskning, kan det ikke anvendes, og hvis det er anvendelsesorienteret, har det ikke forskningsniveau. I bestyrelsen har vi løbende insisteret på, at de to ikke udelukker, men befrugter hinanden. Det vil jeg blive ved med at gøre,” siger hun.

Hvorfor er krydsfeltet mellem den praktiske verden og forskningsverdenen, som VIVE placerer sig i, særligt interessant for dig?

"Der er simpelthen behov for, at der er nogen, der forsyner folk, som sidder ude i praksis med en viden, som de ikke har tid til at få i deres almindelige arbejdsliv. Der er en pligt som forsker til at sørge for, at man beriger samfundet med sin viden og ikke bare sidder alene med den,” siger hun. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00