Debat

Digitalt Ansvar: Ny tech-lovgivning skal gøre op med over 20 års ansvarsfrihed

Anbefalingerne fra regeringens tech-ekspertgruppe falder på et tørt sted. Og selvom de ikke løser alle udfordringer, kan de blive byggesten for nødvendig politisk armlægning med tech-industrien, skriver Ask Hesby Krogh.

Regeringens ekspertgruppe anbefaler en evaluering af tech-giganters ansvarsfrihed for indhold. Det er nøglen til de fremtidige sværdslag med tech-giganterne, skriver Ask Hesby Krogh.
Regeringens ekspertgruppe anbefaler en evaluering af tech-giganters ansvarsfrihed for indhold. Det er nøglen til de fremtidige sværdslag med tech-giganterne, skriver Ask Hesby Krogh.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ask Hesby Krogh
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tech-virksomhedernes rolle i vores og vores børns liv er blevet et af de allervarmeste politiske emner.

Derfor lander anbefalingerne fra regeringens tech-ekspertgruppe på et tørt sted. Og der er gode takter i anbefalingerne, som er en blanding af: ting, der bare kan gøres, og ting, der skal kæmpes for i blandt andet EU. 

Eksempelvis er det oplagt, at regeringen indfører et krav om aldersbekræftelse, som vi også sidste år pegede på var en mulighed for at sikre børn og unges færden på nettet, i Grønbog med forslag til beskyttelse af børn online. Og regeringen har da også taget anbefalingen til sig. Det med god grund.

Aldersbekræftelse virker

Aldersbekræftelse vil øge sikkerheden for børn og unge på nettet i forhold til for eksempel porno- og gamblinghjemmesider. Som den britiske ekspert i online sikkerhed John Carr udtalte sidste år om de britiske erfaringer, har aldersbekræftelse en klar effekt: 

”I starten af 00’erne blev unge mennesker, typisk unge drenge på 14-15 år, diagnosticeret med ludomani. Børn og unge skulle bare sige ’ja’ til, at man var over 18 år, og så kunne man få adgang.

Efter loven om aldersverifikation trådte i kraft i 2007, hørte vi ikke om ét eneste tilfælde, hvor børn og unge kunne tilgå en gamblingside og spille med penge. Så det var virkelig en succesfuld policy.”

Læs også

At få bedre styr på hvilke onlinedøre, der står åben, og hvilke digitale vare, vi placerer i børnehøjde, er der behov for. Derfor er en anden anbefaling, som hænger sammen med aldersbekræftelsen, essentiel: At hæve aldersgrænsen fra 13-16 for samtykke til behandling af persondata (GDPR).

Ved at hæve grænsen vil tech-virksomheder skulle indhente samtykke fra forældre for at kunne behandle børns personoplysninger, indtil et barn er blevet 16 år. I dag er aldersgrænsen 13 år. Vi taler den laveste mulige i forhold til GDPR-reglerne, og en grænse som flere lande allerede har hævet.

En tredje anbefaling, som muligvis overses, men som er fundamental, handler om ansvaret. Ekspertgruppen anbefaler nemlig en evaluering af tech-giganters ansvarsfrihed for indhold. Dette er nøglen til de fremtidige sværdslag med tech-giganterne og om reguleringen af digitalisering – herunder kunstig intelligens.

Derfor er der brug for en klar dansk position med krav om en mere ansvarlig og sikker digital udvikling, som vi kender det fra eksempelvis sundhedsområdet

Ask Hesby Krogh
Sekretariatschef, Digitalt Ansvar

I dag er udgangspunktet, at digitale tjenester ikke er ansvarlige for brugerindhold og befinder sig i en mudret gråzone, hvad angår AI-genereret indhold.

Hvis vi for alvor skal komme de mange problemer til livs, som har hobet sig op – stigende digital kriminalitet, ulovlig deling af indhold, algoritmernes negative effekter på sundhed, mental trivsel og radikalisering, misinformation med videre – så har vi brug for en anden model for ansvaret. 

Opgør med ansvarsfriheden

Kunstig intelligens er ikke længere en hypotetisk trussel, men en realitet, der eksisterer i vores børns digitale liv som på Snapchat.

Derfor er der brug for en klar dansk position med krav om en mere ansvarlig og sikker digital udvikling, som vi kender det fra eksempelvis sundhedsområdet, hvor lægemidler gennemgår omfattende tests og godkendelser, før de når markedet.

Det ændrer tempoet og sætter myndigheder og den videnskabelige metode i førersædet, ikke kun medicinalindustrien. Samtidig er ansvaret her klart defineret, når noget går galt: Producenter og behandlere kan stilles til ansvar gennem patientrettigheder og produktansvar.

Tech-anbefalinger løser ikke alle udfordringer. Men de adresserer akutte udfordringer og kan blive byggesten for den politiske armlægning med en tech-industri, som med udviklingen af kunstig intelligens kun tydeliggør behovet for en grundlæggende ny tech-lovgivning, der gør op med mere end 20 års ansvarsfrihed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Hesby Krogh

Direktør, Digitalt Ansvar
Cand.soc. (CBS 2011)

0:000:00