Debat

Kommuner og organisationer: Stærke SFO’er og klubber er svaret på post-coronaens mistrivsel og ensomhed

Folketinget har givet fritidslivet en vitaminindsprøjtning for at få børn og unge tilbage i fællesskaberne efter nedlukningen, men effekten er kortsigtet. Mistrivsel skal forebygges med pædagogisk høj kvalitet, som styrker børns selvværd og ruster dem til fremtiden, skriver Bjørn Brandenborg (S), Lars Søgaard Jensen, Lars Buchholt, Per Nielsen og Jens Ive (V).

Mistrivsel og ensomhed forsvinder ikke bare, skriver Bjørn Brandenborg (S), Lars Søgaard Jensen, Lars Buchholt, Per Nielsen og Jens Ive (V).
Mistrivsel og ensomhed forsvinder ikke bare, skriver Bjørn Brandenborg (S), Lars Søgaard Jensen, Lars Buchholt, Per Nielsen og Jens Ive (V).Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Corona har lært os meget. Men én ting, der går igen, når vi taler sammen på tværs af landet, er, at alle børn og unge kan blive sårbare over for mistrivsel og ensomhed.

Før talte vi om de sårbare som en slags kategori, som vi alle vidste, hvem var. I dag er det langt mere komplekst, og sårbarhed forstås ikke kun som en konstant tilstand, men også som kontekstuel. 

Det er i fællesskaberne, man vokser, udvikler sig, oplever succeser og dannes som menneske og demokratisk medspiller

Bjørn Brandenborg (S), Lars Søgaard Jensen, Lars Buchholt, Per Nielsen og Jens Ive (V)
Formænd for henholdsvis Ungdomsringen, BUPL's forretningsudvalg, Ungdomsskoleforeningen, Landsforeningen af Ungdomsskoleledere og KL's børne- og undervisningsudvalg

Folketingets støtte i form af forskellige hjælpepakker – også målrettet fritidsinstitutioner og fritidslivet – har været en god vitaminindsprøjtning til at få børn og unge tilbage i fællesskaberne og har uden tvivl givet gode og tiltrængte oplevelser for vores børn og unge, men som en kortsigtet indsats.

Styrkelse af selvværd og fællesskaber

Mistrivsel og ensomhed forsvinder ikke sådan bare lige, og vi kender endnu ikke de langsigtede konsekvenser af de lange nedlukninger.

Vi ved dog, at alle børn og unge har brug for fællesskaber, fordi det er i fællesskaberne, man vokser, udvikler sig, oplever succeser og dannes som menneske og demokratisk medspiller.

Forebyggelse af mistrivsel og ensomhed kræver brede almene indsatser. Vidensråd for Forebyggelse fremhæver i deres forskning, at der er særligt to indsatser, der forebygger mistrivsel og ensomhed.

Den ene er det systematiske arbejde med at styrke børn og unges selvværd og tro på egne evner, deres evne til at håndtere daglige stressorer, til at indgå i positive sociale relationer og endelig deres oplevelse af at høre til i gruppen.

Den anden er at styrke de positive aspekter af børn og unges personlige og sociale kompetencer i fællesskabet (frem for at fokusere på deres individuelle problemer).

Modvirker risikoadfærd

Begge dele finder i særlig grad sted i de fritidsinstitutioner, hvor børn og unge færdes. Det kan være i SFO'en, fritids- eller ungdomsklubben eller ungdomsskolen.

Vi ved, at gode fritidsinstitutioner modvirker risikoadfærd, kriminalitet og radikalisering, og hver dag ser vi, hvad fællesskaberne kan, når rammerne er til det

Bjørn Brandenborg (S), Lars Søgaard Jensen, Lars Buchholt, Per Nielsen og Jens Ive (V)
Formænd for henholdsvis Ungdomsringen, BUPL's forretningsudvalg, Ungdomsskoleforeningen, Landsforeningen af Ungdomsskoleledere og KL's børne- og undervisningsudvalg

Her møder børn og unge præstationsfrie rum med fagligt kompetente voksne, der er garanter for den fritids- og ungdomspædagogiske tilgang til børn og unge, som, vi ved, er med til at skabe trivsel og bygge bro til uddannelse og arbejdsliv. Vi ved, at gode fritidsinstitutioner modvirker risikoadfærd, kriminalitet og radikalisering, og hver dag ser vi, hvad fællesskaberne kan, når rammerne er til det.

Corona har aktualiseret samtalen om behovet for fritidsinstitutioner af høj kvalitet til børn og unge, når klokken ringer ud i skolen. Lad os bruge den anledning til at blive endnu skarpere på, hvad der skal til for, at endnu flere børn og unge opsøger de muligheder, som fritidsinstitutionerne tilbyder.

Lad os sammen sætte fokus på, hvordan vi sikrer, at danske børn og unge møder meningsfulde børne- og ungefællesskaber og pædagogisk høj kvalitet i deres fritid. 

Selvfølgelig mest for børnenes og de unges skyld. Men på lang sigt også for samfundets skyld.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

Jens Ive

Fhv. borgmester (V), Rudersdal Kommune, bestyrelsesmedlem, KL
HH (Niels Brock 1974)

Lars Søgaard Jensen

Faglig sekretær, forretningsudvalgsmedlem, BUPL
pædagog (Odense børnehave og fritidspædagog seminarium 1987)

0:000:00