SF’er vil bruge nyoprettet ordførerskab til at forbedre gratis psykologhjælp til unge: "Vi skal nedbringe ventetiden"

Som Jacob Marks barselsvikar har Mads Olsen på egen opfordring fået et nyt ordførerskab som ordfører for gratis psykologhjælp. Rollen vil Folketingets yngste medlem bruge til at udvide ordningen, så færre unge oplever at vente længe på at få hjælp.

SF vil nedbringe ventetiden på gratis psykologhjælp til unge. Billedet er et arkivfoto.
SF vil nedbringe ventetiden på gratis psykologhjælp til unge. Billedet er et arkivfoto.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Efterspørgslen på gratis psykologhjælp til unge med depression eller angst er så stor, at der er behov for at forbedre ordningen.

De lange ventetider på at få hjælp skal ned og på sigt skal flere aldersgrupper måske have samme tilbud.

Sådan lyder budskabet fra Mads Olsen, som SF for nylig har udnævnt til ordfører for gratis psykologhjælp.

Trin ét er helt klart at få afsat flere midler til ordningen, så ventetiderne kan blive nedbragt.

Mads Olsen (SF)
Ordfører for gratis psykologhjælp

”Det er ikke godt nok, for i den tid kan man nå at få det meget værre og potentielt ende i psykiatrien. Meningen med ordningen er jo, at man skal kunne gribe de unge, før de får det værre,” siger han.

Mads Olsen er 21 år og er for nylig indtrådt i Folketinget for første gang.

Her vikarierer han for Jacob Mark, der er på barsel. Da der skulle fordeles nye ordførerskaber i SF-profilens fravær, bad Mads Olsen selv om at få ordførerskabet for gratis psykologhjælp, som er en nyskabelse i partiet.

Ikke kun fordi han drømmer om at ligestille fysiske og psykiske lidelser. Han har også valgt ordførerposten af mere personlige årsager.

”Jeg har haft mange venner, som er gået ned med for eksempel depression, og som ikke har kunnet få hjælp, fordi der har været alt for lang ventetid på den her ordning,” siger han.

Læs også

Overvejer udvidelse af hjælpen

Ordningen med gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 24 år blev indført under S-regeringen med pres fra blandt andet SF.

Den blev senere gjort permanent med finansloven for 2021 med en årlig bevilling på 47,2 millioner kroner. Men ordningen er blevet så efterspurgt blandt unge, der mistrives, at de oplever at vente længe på at komme til behandling hos en psykolog.

I sommer anslog Dansk Psykologforening, at unge i gennemsnit ventede cirka 26 uger på at komme i behandling hos en psykolog uden betaling fra egen lomme.

Derfor vil Mads Olsen og SF i første omgang arbejde på at reducere ventetiderne. Men SF går også med overvejelser om at udvide ordningen.

”I første omgang skal vi fokusere på at få sat ventetiden ned, før vi udvider den. Men på sigt kan vi godt diskutere, om aldersgruppen skal udvides, så den også gælder folk på 30 år, eller om den skal inkludere andre former for psykiske lidelser. Det er det, jeg skal finde ud af,” siger han.

Jeg havde forestillet mig, at du måske ville have sagt aldersgrupper under 18, som I vil udvide den for. Hvilken aldersgruppe skal stå først i udvidelsen?

”Vi er ikke afklaret med, om det skal være dem under 18 eller dem over 24 år, der skal stå først. Og vi er heller ikke helt sikre på, om det skal være en ny psykisk lidelse, der skal have mulighed for hjælp i stedet for, at vi udvider med nye aldersgrupper.”

Kræver flere penge

Tænker du, at det nuværende system er gearet til en udvidelse af ordningen, som det ser ud nu?

”Nej. Jeg synes helt klart, vi skal nedbringe ventetiden, før vi snakker om en udvidelse af ordningen,” siger han og fortsætter:

”Jeg tror egentlig ikke, man havde forventet, der ville være nær så mange unge med brug for hjælp, da man lavede ordningen. Så jeg tror, at politikerne er blevet overrasket over, hvor populær ordningen er. Så trin ét er helt klart at få afsat flere midler til ordningen, så ventetiderne kan blive nedbragt, før vi udvider den.”

Da ordningen blev gjort permanent, understregede aftalepartierne, at den skulle ses i sammenhæng med den kommende tiårsplan for psykiatrien.

Her er det blandt andet aftalt, at der skal etableres et nyt lettilgængeligt tilbud til børn i mistrivsel. Det nye tilbud kommer til at stå klar i alle 98 kommuner i 2026.

Men trods tiltagene i tiårsplanen er der fortsat behov for at forbedre ordningen for den gratis psykologhjælp.

”Regeringen vil gerne investere mere i psykiatrien, og det er jo godt. Men det kunne også være super, hvis vi kunne fange nogle af de unge, inden de lander i psykiatrien og hjælpe dem før det,” siger han og uddyber:

”Vi ved, at jo før vi griber dem, jo mindre risiko er der for, at de får det værre og ender i psykiatrien til sidst, hvilket jo ikke kun har store konsekvenser for den unge, men også for samfundet som helhed.”

Mads Olsen er udover at være ordfører for gratis psykologhjælp også FGU-ordfører, indfødsretsordfører og integrationsordfører.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Bruun Buch Olsen

MF (SF), folketingskandidat, Sjælland
STX (2022)

0:000:00