Alex Ahrendtsen
 svarer 
Mattias Tesfaye

Mener ministeren, at vi i de danske folkeskoler skal lade os inspirere af skolerne i Californien og fokusere mere på skråskrift?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 508

Mener ministeren, at vi i de danske folkeskoler skal lade os inspirere af skolerne i Californien og fokusere mere på skråskrift, og vil ministeren opfordre skolerne til at gå tilbage til skråskrift?

Skriftlig begrundelse:
Der henvises til artiklen »Skråskrift gør comeback på skolerne i Californien« bragt den 27. januar 2024 på berlingske.dk.

Svar fra mandag den 12. februar 2024

I en tid, hvor meget kommunikation sker bag en skærm og via et tastatur, er det vigtigt at eleverne lærer at skrive i hånden. Undersøgelser peger på, at skrivning i hånden styrker elevers indlæring af bogstaver og derved også deres læsekompetencer. Ligeledes kan det selv i en digitaliseret hverdag være nyttigt, at kunne udtrykke sig med pen og papir, med tusch på en tavle og lignende. Derfor er håndskrift også allerede et bindende færdigheds- og vidensområde i de eksisterende læreplaner for danskfaget frem til 4. klasse.

Jeg er meget optaget af, at man på skolerne prioriterer at lægge computeren væk og finder kladdehæfte og blyant frem. Elever på alle klassetrin kan have gavn af at aktivere den sansemæssige, finmotoriske og visuelle glæde, der kan være i at skrive noget i hånden – og som næppe på samme måde opstår, når man vælger en tast på et tastatur.

Skrivning og håndskrift skal derfor fortsat have en plads i skolen, og i den henseende kan de danske folkeskoler fint lade sig inspirere af skolerne i Californien. Men vi skal ikke detailstyre skolen på en måde, hvor vi fra centralt hold bestemmer, hvilken skrifttype eller hvilke skriveteknikker der er de rette. Det har jeg fuld tillid til, at læreren kan vurdere.

Skrivning og håndskrift er for mig at se vigtigt at lære i folkeskolen, men at styre centralt på skrifttype ville være et eksempel på et detaljeret mål, som regeringen ønsker at gøre op med. Regeringen har i stedet igangsat en Fagfornyelse, som skal udvikle nye lærerplaner for alle folkeskolens fag med markant færre mål og mere tid til fordybelse i fagenes kernestof.

Jeg vil derfor ikke opfordre skolerne til at gå tilbage til skråskrift, men jeg vil opfordre til at computeren lægges væk langt oftere – også når der skal skrives.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00