svarer 
Magnus Heunicke

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, om kommentar til henvendelsen af 10/2-22 fra HK Handel

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 34, Spørgsmål 12
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 10. februar 2022 fra HK Handel, jf. B 34 bilag 7.

Svar fra onsdag den 23. marts 2022
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 10. februar 2022 fra HK Handel, jf. B 34 - bilag 7.” Svar:

Jeg anerkender, at kundekontakt kan være udfordrende og det kan være ubehageligt at kontrollere kundernes alder i forbindelse med indkøb. Såfremt den forslåede elektroniske aldersverificering implementeres vil den ikke sikre mod ubehagelige situationer for kassemedarbejderen. Dels fordi det grundet omgåelsesmulighederne ikke ændrer på behovet for at spørge om billede-ID dels fordi en eventuel afvisning af kortet ved betalingen formentlig vil føre til vrede fra kunder, selvom kassemedarbejderen blot udfører sit arbejde.

Jeg er enig i, at det er afgørende at sikre en effektiv håndhævelse af aldersgrænserne, så mindreårige ikke har mulighed for at købe tobak, alkohol m.v. Det er sælgers forpligtelse at sikre, at der ikke gennemføres salg til børn eller unge, som ikke opfylder de relevante aldersgrænser for køb af disse produkter.

I forhold til den elektroniske aldersverificering, som foreslås i beslutningsforslaget, er der imidlertid en række forhold som gør, at den formentlig ikke får den tilsigtede effekt. Jeg kan i den forbindelse henvise til de omgåelsesmuligheder, som nævnes i mit svar på SUU B 34 spm. 3.

Jeg kan i øvrigt orientere om, at mit ministerium vil invitere relevante aktører på området til et møde med henblik på at drøfte mulige modeller for alderskontrol.
0:000:00