svarer 
Magnus Heunicke

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, om kommentar til henvendelsen af 10/2-22 fra Dansk Industri og Bryggeriforeningen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 34, Spørgsmål 13
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 10. februar 2022 fra Dansk Industri og Bryggeriforeningen, jf. B 34 - bilag 8.

Svar fra onsdag den 23. marts 2022
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 10. februar 2022 fra Dansk Industri og – spm. 7.

Hvad angår salgsaldersgrænserne kan jeg bemærke, at regeringen har lanceret Sundhedsreformen, hvor vi lægger op til at indføre en ensartet 18 års aldersgrænse for salg af al alkohol.

I forhold til de sundhedsfaglige aspekter i henvendelsen har mit ministerium indhentet et bidrag fra Sundhedsstyrelsen, der oplyser følgende:

”Viden om alkohols skadelig virkning på hjernens udvikling blandt unge er øget de seneste år. Den videnskabelige evidens peger på en større forsigtighed i forhold til indtag af alkohol, og der er blandt andet kommet øget viden om alkohols kræftfremkaldende egenskaber og skadelige effekter på hjernen – særligt for unge. Unge er generelt mere risikovillige end voksne, hvilket øger sandsynligheden for skader og ulykker – særligt i kombination med indtag af alkohol.

Hjernen er ikke færdigudviklet før 25-års alderen. Indtag af alkohol i ungdommen - og i særdeleshed rusdrikning - er associeret med ændringer i den grå og hvide substans i hjernen, og kan påvirke modningen og udviklingen af hjernen samt forårsage ændringer i hjernens struktur og funktion. Der er desuden fundet sammenhæng mellem et højt alkoholforbrug som ung og negative uddannelsesmæssige konsekvenser, såsom frafald og lavere karaktergennemsnit.

På baggrund af den øgede evidens har Sundhedsstyrelsen også opdateret og skærpet deres udmeldinger om indtag af alkohol. Blandt andet frarådes det nu, at børn og unge under 18 år drikker alkohol.

En tidlig alkoholdebut eller højt alkoholforbrug i ungdommen kan være forbundet med en øget risiko for at udvikle et problematisk forbrug af alkohol som voksen.

1 om genstanden består af øl, vin eller stærkere spiritus som fx vodka, rom eller lig1 Vidensråd for forebyggelse ”Unges alkoholkultur – et bidrag til debatten” 2019. nende. De 12 gram alkohol ændres ikke, hvad end genstanden er blandet med sodavand, juice, vand, etc. Det er derfor ikke typen af alkoholholdig drikkevare, der alene kan afgøre, hvor skadeligt indtaget er.

Mængden af alkohol har den afgørende betydning - uanset om det er alkoholprodukter med høj eller lav alkoholvolumen. Det er derfor relevant at medtage mængden af alkoholproduktet med hhv. lav eller høj alkoholvolumen. Ellers kan to typer alkoholholdige produkter med forskellig alkoholvolumen ikke uden videre sammenlignes.

Man kan ved at sammenligne forbrugsmønstre i europæiske lande med høj (18 år) aldersgrænse med lande med lav (under 18 år) aldersgrænse, se en klar tendens. Spanien, Østrig og Danmark, der i mange år har haft en lav aldersgrænse på 16 år, ligger højest, når det gælder fuldskab blandt unge.

Generelt er evidensen for effekten af en høj aldersgrænse god, og udenlandske undersøgelser viser, at lande, der har høje aldersgrænser for salg af alkohol, som håndhæves, har en effekt på unges alkoholforbrug. I lande med en høj aldersgrænse for salg af alkohol er der færre unge, der drikker ugentligt, og som har prøvet at være fulde, end i lande med en lav aldersgrænse for køb og servering af alkohol. En litteraturgennemgang fra 2021 viser, at højere aldersgrænser end den hidtil gældende 2 er relateret til effekter på både det gennemsnitlige forbrug, andelen, som drikker sig fulde og alkoholdebut.

Udover at reducere børn og unges alkoholforbrug og den fuldskabsorienteret alkoholkultur, så er et væsentligt formål med en høj aldersgrænse ligeledes at udskyde børn og unges alder for alkoholdebut jf. at hjernen først er færdigudviklet omkring de 25 år. Det er vigtigt at udsætte børn og unges alkoholdebut og den fuldskabsorienteret alkoholkultur på alle typer af alkoholdige produkter.

Sundhedsstyrelsen genkender ikke påstanden i brevet om, at der er en lang række utilsigtede konsekvenser af en ensartet aldersgrænse. Selvom risikoen for alkoholforgiftning kan antages at være mindre ved indtag af produkter med lav alkoholvolumen udgør alkoholforgiftning kun en del af det samlede billede af helbredskonsekvenser fra alkoholindtag for børn og unge. Omvendt er der evidens for, at der er en sammenhæng mellem tidlig alkoholdebut og risiko for problematisk alkoholforbrug som voksen - uanset typen af alkohol eller alkoholvolumen i produktet.

Det skal bemærkes, at der ikke er en fælles fastsat standard for, hvad der kendetegnes som hhv. lavalkoholprodukter og højalkoholprodukter.

Herudover henvises til svaret på spørgsmål nr. 266 (Alm. del) januar 2022.”
0:000:00