Debat

Per Larsen: Børneinddragelse er vigtig

DEBAT: Når vi inddrager børn og unge i beslutninger, fortæller vi dem, at vi opfatter dem som ligeværdige borgere. Det er et vigtigt budskab, ikke mindst i almene boligområder, hvor fordomme og manglende anerkendelse præger selvforståelsen, skriver Per Larsen, formand for Børnerådet.

"Der er et stort potentiale for at
skabe positive forandringer, særligt hvis vi investerer i inddragelse af
børnene og de unge. De er både kulturbærere og kulturforandrer – og vi snyder ikke
kun dem, men også os selv, hvis vi ikke lytter til dem og lærer af dem," skriver Børnerådets formand, Per Larsen.<br>
"Der er et stort potentiale for at skabe positive forandringer, særligt hvis vi investerer i inddragelse af børnene og de unge. De er både kulturbærere og kulturforandrer – og vi snyder ikke kun dem, men også os selv, hvis vi ikke lytter til dem og lærer af dem," skriver Børnerådets formand, Per Larsen.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Larsen
Formand for Børnerådet

Om små to uger går vi til valgurnerne. Og underordnet om vi vælger en rød eller blå regering, håber jeg, den fortsat vil have fokus på det almene boligområde: Det er vigtigt, at der fra centralt hold bliver bakket op om kommunalpolitikernes indsats for at styrke disse områder. Der er et stort potentiale for at skabe positive forandringer, særligt hvis vi investerer i inddragelse af børnene og de unge. De er både kulturbærere og kulturforandrer – og vi snyder ikke kun dem, men også os selv, hvis vi ikke lytter til dem og lærer af dem.

Børn og børneinddragelse
Børnerådet arbejder hver dag professionelt og målrettet med inddragelse af børn og unge. Udgangspunktet er, at børn og unge er eksperter i deres eget liv. I rådet laver vi store kvantitative undersøgelser, vi samler ekspertgrupper af børn og unge, som har en særlig erfaring og specialiseret viden om et konkret emne, og vi besøger børnene og de unge, der hvor de er, og kombinerer besøgene med interview eller workshop.

Udover at inddragelse i sig selv er en gevinst for børnene og de unge, så har arbejdet også til formål at give Børnerådet den nødvendige viden, så vi kan skabe forandring for børn og unge. Inddragelse lyder flot på papiret, men kan være svært at bedrive i praksis. Hvordan inddrager man for eksempel børn og unge i forhold til at skabe forandring i et boligområde? Det er der heldigvis flere gode eksempler på, som man kan lade sig inspirere af.

Fakta

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.


Boligdebatten vil i den kommende tid diskutere trygheden i udsatte boligområder. Politiets seneste tryghedsindeks viste, at der trods faldende kriminalitetsrater i de udsatte boligområder fortsat er mange beboere der føler sig utrygge. Hvad er forklaringen, og hvordan kan man sikre, at flere oplever tryghed også i de udsatte områder?

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Inddragelse skaber forandring i boligområder
I Københavns Kommune ville man omdanne en trafikeret villavej i Vanløse til et åbent rum for de to skoler, der lå på hver sin side. Projektet hed ”Fra vej til leg”, og her inddrog man børnene fra skolerne med det formål at give dem ejerskab til området og sikre, at man rent faktisk lavede nogle løsninger, som børnene syntes var sjove og indbydende, så de ville bruge området efter ombygningen.

I boligområdet Milestedet i Rødovre Kommune undersøger man for tiden, hvordan børnene bedst inddrages, når det gælder forandringer i et alment boligområde. Formålet med projektet er dels at få børnenes bud på, hvad de gerne vil have indflydelse på i deres boligområde, dels hvordan de gerne vil inddrages. Konkret skal det resultere i anbefalinger til, hvordan man fremover bedst kan inddrage børn i det beboerdemokratiske arbejde i de almene boligområder. I løbet af projektet afprøves en række forskellige metoder, som skal undersøge, hvordan børn selv synes, det er relevant og spændende at deltage i beboerdemokratiet.

Et af mine ønsker til den kommende regering er derfor at sikre både fokus og rammer, så kommunerne har mulighed for fortsat at arbejde med inddragelse af børn og unge i de almene boligområder.

Per Larsen
Formand for Børnerådet

Arbejdet med inddragelse skal fortsætte
Jeg er glad for den stigende interesse for børn og unges stemme i den almene boligsektor og for den dialog, vi har med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, hvor man ligeledes har fået øjnene op for børnenes mange ressourcer. Et af mine ønsker til den kommende regering er derfor at sikre både fokus og rammer, så kommunerne har mulighed for fortsat at arbejde med inddragelse af børn og unge i de almene boligområder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Larsen

Fhv. formand, Børnerådet, chefpolitiinspektør, Politi, vicepræsident, Kræftens Bekæmpelse
politibetjent (1966)

0:000:00