Debat

København: Cool eller kolerisk?

DEBAT: Er det cool eller kolerisk, at København hele tiden opfinder nye byudviklingsområder at vifte verden om næsen med i stedet for at gøre noget færdigt?
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

'Manhattan' har man set før og det endog i bedre udgaver, end den politikerne har tvunget frem af Fælledens grønne frirum. Det såkaldte 'håndtryk over havnen', ATP og By & Havns tårnprojekt ved Langelinie og Marmormolen, med en cykel- og gangbro i 17. etages højde, har man derimod næppe set før - men cool er det ikke, snarere dumt på den ufede måde.

Henning Thomsen
Arkitekt MAA.

Af Henning Thomsen
Arkitekt ved GEHL Architects

Forestil dig et Manhattan på Fælleden! Forestil dig en Metropolzone omkring Tivoli og Rådhuset, en lagune i Nordhavnen, en hvid FN-by med en cykel- og gangbro i 17. etages højde ved Marmormolen, en kanalby i Sydhavnen, en Vores By på Carlsberg, og, og, og... Der er ingen ende på udviklingen, synes at være mottoet blandt de københavnske politikere.

Cool Copenhagen?
Nye byudviklingsområder er kommet til i rask trav og med dem i bagagen har København gjort sine hoser grønne overfor både borgere og finansielle investorer i prospekter, pressemeddelelser, på messer og udstillinger, og i blade og magasiner.
Ingen tvivl om, at tiltag som disse har medvirket til at skabe international bevågenhed på Cool Copenhagen de seneste år. Det kan man vel næppe have noget imod! Eller hvad?

Tvivlen om hvorvidt det nu er helt igennem positivt, at København har gang i så mange byudviklingsområder på samme tid blev stillet til skue i to store artikler i Berlingske Tidende Søndag den 21. marts. Det korte af det lange i artiklerne er, at ingen af de mange byudviklingsprojekter i København er i nærheden af at være landet sikkert. Ingenting er i nærheden af at blive gjort færdig, gjort til rigtig by.

Ørestaden som eksempel
Udviklingen af Ørestaden, den ældste af de mange byudviklingsområder, blev påbegyndt med dannelsen af Ørestadsselskabet helt tilbage i 1993. Ørestaden er langtfra færdig, men alligevel er det nyere områder som Nordhavnen og Marmormolen, København nu sætter fokus på, når byen promoverer sig overfor borgere og investorer.

Måske det skyldes, at det år for år bliver tydeligere og tydeligere for alle og enhver, at Ørestaden får svært ved at blive til den slags by, som verden forbinder med Cool Copenhagen: den hippe by hvor nyt og gammelt favner hinanden, hvor forskellighed fejres, og hvor tæthed og dynamik skaber rammerne for et byliv, der er på niveau med Barcelonas eller Paris'.

Manhatten er set i bedre udgaver
Læser man i de internationale magasiner, der peger på Cool Copenhagen som en af verdens mest attraktive og 'livable' byer, så er det Nørrebro og Nordvest, Vesterbro, Valby og Carlsberg journalisterne har besøgt. Det er cyklerne og cykelstierne, de små butikker, kunst- og musikscenen, tolerancen og frisindet, der fejres og begejstrer udlandet.

'Manhattan' har man set før og det endog i bedre udgaver, end den politikerne har tvunget frem af Fælledens grønne frirum. Det såkaldte 'håndtryk over havnen', ATP og By & Havns tårnprojekt ved Langelinie og Marmormolen, med en cykel- og gangbro i 17. etages højde, har man derimod næppe set før - men cool er det ikke, snarere dumt på den ufede måde.

Grundsalg foran byudvikling
Arkitekt Jacob Kamp peger i artiklerne i Berlingske Tidende på, at byudviklingen i virkeligheden er blevet det sekundære i København. Det primære er grundsalget, der skal finansiere metro og mere metro. Grundsalg som vision! Det lyder kortsigtet og bestemt ikke rigtig cool. Men det kan forklare, hvorfor politikerne kolerisk løber rundt og opfinder nye udviklingsområder frem for at gøre det færdigt, man allerede er i gang med.

Men godt begyndt er nemlig, når vi snakker by, langtfra halvt fuldendt - det er og bliver kun godt begyndt. Så denne skribent er spændt på hvem - om nogen - blandt politikerne på Rådhuset der mon vågner op af denne koleriske byudviklingsrus og ædrueligt viser, at København også kan gøre noget færdigt, kan lave rigtig by af den slags, der virker og er attraktiv også om 100 år. Det ville være cool!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Thomsen

Grundlægger og ejer, Byens Øjne
eMBA (CBS. 2008), cand.arch. (Arkitektskolen i Aahus. 1992)

0:000:00