Debat

Bosch: Regeringens grønne mål om varmepumper er decideret uambitiøst

Regeringens nye udspil 'Danmark kan mere II' rummer mange gode initiativer. Men ambitionen for varmepumper er direkte uambitiøs, og beslutningen om hvordan gassen skal udfases virker forhastet, skriver Bosch-direktør, Jens Bredning.

Selvom vi mange steder i landet skal satse på fjernvarme, er det også i mange områder mere ideelt at få en varmepumpe. Det er en helt essentiel faktor at være bevidst om, skriver Jens Bredning.<br>
Selvom vi mange steder i landet skal satse på fjernvarme, er det også i mange områder mere ideelt at få en varmepumpe. Det er en helt essentiel faktor at være bevidst om, skriver Jens Bredning.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er i den grad positivt, at regeringen sætter hårdt ind på at gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Både flere tilskudsmidler, en øget elektrificering og billigere lån er en del af regeringens nye udspil. Men for os at se er der stadig mangler og områder, hvor ambitionen skal være højere.

Som følge af krigen i Ukraine og de høje varmeregninger på energitunge varmekilder, er danskernes ønske om at udfase gas steget markant. Det ses både i de mange ansøgninger om tilskudsmidler og den stigende efterspørgsel på varmepumper. Danskerne vil de grønne løsninger, og det imødekommer regeringen nu med nye indsatser.

Regeringens mål er dog kun, at 20 procent af de 400.000 hjem, der opvarmes af gas, skal skifte til en varmepumpe. Dermed er ambitionen at installere 80.000 varmepumper inden 2030. Med det estimat regner regeringen med, at der de kommende år installeres færre varmepumper end hidtil. Bare det seneste år er der nemlig opsat 23.000 varmepumper, hvilket er flere, end der normalt installeres.

Regeringen burde have set i retningen af en kombineret løsning med fokus på både fjernvarme og varmepumper

Jens Bredning
Direktør i Bosch

Derfor er regeringens mål på færre end 10.000 installationer om året også direkte uambitiøst. Varmepumpemarkedet er i opadgående vækst, og derfor mener vi i Bosch, at det er realistisk at stile mod at installere 250.000-300.000 varmepumper inden 2030. Vi er klar på at øge produktionen og servicen, og borgerne er klar til at skifte deres energisynder ud med en grøn varmepumpe.

Forhastet proces kan forsinke omstillingen

I disse dage står mange i en ufrivillig limbo, fordi de ønsker at komme af med Putins gas, men samtidig skal vente på fjernvarme.

Derfor vil det også være fordelagtigt at installere varmepumper hos de borgere, hvor det giver mening – og det gælder sig hos flere end de målsatte 20 procent – fremfor at tvinge folk til at sætte deres grønne ambitioner på pause.

Ifølge "Danmark kan mere II" skal kommunerne inden udgangen af 2022 have varmeplaner klar, så danskerne hver især kan få besked om, hvilken varmekilde der er mest hensigtsmæssig for dem. Noget tyder dog på, at udspillet til dels har været en forhastet proces på en presserende problemstilling. Det store fokus på fjernvarme bærer nemlig præg af en lappeløsningsproces, som i sidste ende kan forsinke omstillingen til grønnere varmekilder.

I stedet burde regeringen have set i retningen af en kombineret løsning med fokus på både fjernvarme og varmepumper. For varmepumperne er en underspillet løsning, der er god for den grønne omstilling, og som vigtigst af alt kan implementeres nu.

Selvom vi mange steder i landet skal satse på fjernvarme, er det også i mange områder mere ideelt at få en varmepumpe. Det er en helt essentiel faktor at være bevidst om, når kommunerne udarbejder varmeplanerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00