Flertal åbner for at sælge Kødbyen: "Det bliver ikke til den første og bedste kapitalfond"

Partierne bag Københavns Kommunes nye budget vil undersøge, om bygningerne i den nedslidte bydel Kødbyen kan sælges til private. Socialdemokratiet, der tidligere kategorisk har afvist frasalg, mener nu, at Kødbyens "sjæl" kan bevares, selvom den kommer på private hænder. 

Rambøll vurderede i 2022, at renoveringsbehovet i Kødbyen er på over én milliard kroner. 
Rambøll vurderede i 2022, at renoveringsbehovet i Kødbyen er på over én milliard kroner. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det kommunale ejerskab af Kødbyen i København kan snart være fortid. 

I Københavns Kommunes nye budget har partierne således aftalt at undersøge, om de nedslidte bygninger “helt eller delvist” kan sælges til en privat, eller om der kan etableres en fond, der kan overtage ejerskabet.

På den måde kan partierne undgå at finde pengene til at betale den millionregning, der har hobet sig op, efter at de københavnske politikere i en årrække har forsømt at sætte penge af til at renovere bygningerne i den populære bydel på Vesterbro. 

Det er en fornuftig idé, mener børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K), der har argumenteret for løsningen længe. 

"Hvis vi bruger en milliard kroner på Kødbyen, har vi en milliard mindre at bruge på byens børn," siger han.

Det har partierne aftalt om Kødbyen

"Parterne er enige om, at Økonomiforvaltningen afsøger fondsmuligheder og muligheder for alternativ finansiering af vedligehold i Kødbyen. Lejere i Kødbyen vil løbende blive inddraget og orienteret. Forslag til håndtering af vedligeholdelsesbehovet i Kødbyen, herunder helt eller delvist salg, vil indgå i forhandlingerne om overførselssagen 2023-2024 eller budget 2025."


Kilde: Københavns Kommunes budgetaftale 2024

S tvivler på salg

Selvom partierne nu vil undersøge mulighederne for salg, er det ifølge Socialdemokratiets gruppeformand på rådhuset, Lars Weiss, dog langt fra sikkert, at der kan findes interesserede investorer. 

"Jeg tror ikke så meget på et salg på kommercielle vilkår," siger Lars Weiss.

Han peger på to konkrete bump på vejen for et eventuelt salg.  

Dels pegede Rambøll i en rapport sidste år på et vedligeholdelsesefterslæb på samlet over én milliard kroner i de bygninger, som en eventuel privat investor vil overtage. 

Samtidig skal politikerne ifølge Lars Weiss fastholde en høj grad af indflydelse over, hvad bydelen skal bruges til. 

Kombinationen af kommunale krav og høje renoveringsudgifter kan skræmme mange potentielle investorer væk, mener socialdemokraten. 

"Det vigtige for os er, at Kødbyen bliver ved med at være Kødbyen, så den blanding af fødevarevirksomheder, restaurations-, kultur- og natteliv, vi har i dag, skal fastholdes," siger Lars Weiss.

“Det begrænser nok, hvad en privat investor kan finde af midler.”

Læs også

“Man sælger sin sjæl”  

Socialdemokratiet har tidligere udtalt sig meget skeptisk i forhold til forslaget om at sælge bygningerne. 

Da den konservative børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager i et debatindlæg sidste år argumenterede for idéen, gjorde overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) det således meget tydeligt, hvad hun dengang syntes om den idé. 

“For titusinder af københavnere er Kødbyen en del af byens sjæl. Også for mig. Og man sælger ikke sin sjæl,” skrev hun her.  

Dengang fremhævede overborgmesteren, der ikke har ønsket at stille op til interview om sagen, samtidig, at et frasalg vil ændre grundlæggende på Kødbyen, der i dag lægger bygninger til et blomstrende kultur- og natteliv.  

“Man ville ved et salg muligvis kunne sætte nogle krav om, hvordan man beskytter de nuværende lejere mod for eksempel dyrere priser. Men på længere sigt, vil vi ikke kunne styre udviklingen,” skrev overborgmesteren dengang

I dag er Lars Weiss dog mere fortrøstningsfuld i forhold til mulighederne for at regulere bylivet efter et eventuelt salg. 

“Hvis Kødbyen skal sælges, skal sjælen bevares. Det bliver ikke et salg til den første og bedste kapitalfond, der mener, at de kan se et udviklingspotentiale. Det bliver, hvis det bliver aktuelt, på nogle betingelser om, at de aktiviteter, der er der i dag, kan videreføres. Det er også derfor, at jeg siger, at jeg ikke tror så meget på den model,” siger han. 

Hvis man sælger til private investorer, kan I vel ikke fastholde indflydelse over hvilke aktiviteter, der skal være i bygningerne? 

“Det er det herlige ved at være kommune, at vi har mulighed for gennem lokalplanen og servitutter på salget at styre den fremtidige udvikling,” siger Lars Weiss. 

Heller ikke Jakob Næsager er bekymret for, hvordan et eventuelt salg vil påvirke miljøet i området.

"Vi vil netop kunne bevare bydelens sjæl, hvis vi får det holdt ved lige. Alternativet er, at det forslumrer," siger han.

Enhedslisten kritiserer planerne

I Enhedslisten, der står udenfor budgetaftalen, er Karina Vestergård Madsen, stærkt utilfreds med flertallets intentioner.

Hun advarer især imod at sælge bydelen fra.

"Kødbyen er et kulturelt samlested, hvor der også er plads til de mere skæve eksistenser. Det er en vigtig del af Københavns sjæl. Hvis Kødbyen bliver solgt fra, kan vi som kommune ikke sikre, at det forbliver et kulturelt samlested, og det ønsker vi ikke sker," skriver hun i en mail til Altinget.

Hun er dog mindre kritisk overfor tankerne om at etablere en fond, hvor Københavns Kommune kan bibeholde delvist ejerskab.

"På den måde vil kommunen kunne sikre, at Kødbyen forbliver det kulturelle kraftcenter, som det er i dag," skriver hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Weiss

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00