Flere “følelseskolde” tal om land og by er på vej: “Debatten er præget af synsninger”

Der skal mere viden ind i debatten om land og by for at gøre op med myter og unuancerede påstande. Det mener folkene bag et nyt forskningsprojekt, der vil kortlægge forskelle og ligheder på tværs af landets kommuner. 

Et nyt forskningsprojekt hos Københavns Universitet og Danmarks Statistik vil udvikle et omfattende register over land-by relationen på en række forskellige områder, herunder sundhed, uddannelsesniveau og indkomst, fortæller Simon Kjær Hansen, der står i spidsen for projektet.
Et nyt forskningsprojekt hos Københavns Universitet og Danmarks Statistik vil udvikle et omfattende register over land-by relationen på en række forskellige områder, herunder sundhed, uddannelsesniveau og indkomst, fortæller Simon Kjær Hansen, der står i spidsen for projektet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Butikker, skoler og lægehuse forsvinder fra provinsbyerne. Folk bor på landet, fordi de ikke har råd til en bolig i byen. Og folk fra de fine saloner i storbyerne ved ikke noget om livet uden for bygrænserne.

Det er nogle af de fordomme, som et hold eksperter hos Crown Princess Mary Center fra Københavns Universitet og Danmarks Statistik ønsker at kaste nyt lys over.

I et nyt projekt om forholdet mellem land og by håber de på at kunne afkræfte eller nuancere nogle af de etablerede sandheder, de ofte støder på i den offentlige debat. Det fortæller Simon Kjær Hansen, der er centerleder for Crown Princess Mary Center, der står for projektet sammen med Danmarks Statistik.

Mytetjek: Er Danmark i ubalance?

“Et Danmark i bedre balance”.

Den mærkesag har mere end halvdelen af partierne i Folketinget. Men er Danmark i geografisk ubalance? Er købmændene og busserne på landet forsvundet? Samler mulighederne sig i de største byer, og er det her, alle de unge flytter hen?

I en ny serie trykprøver og nuancerer vi en række etablerede sandheder om forholdene i “udkantsdanmark” og “de fine saloner”, blandt andet ved brug af nye data fra et samarbejde mellem Københavns Universitet og Danmarks Statistik. Og vi spørger politikerne, hvor de konkret ser udfordringer, og hvad de vil gøre ved dem.

“Det er en debat præget af følelser og synsninger. Alle kan nemlig have en mening om forholdet mellem land og by, for vi har alle sammen boet på landet, i byen eller et sted midt imellem, ” siger Simon Kjær Hansen.

Han fremhæver som eksempel på en polariseret debat, at der blandt andet har været kritik fra både eksperter og politikere af, at de fleste uddannelsesmuligheder er flyttet til landets store byer og hermed trækker de unge væk fra landområderne og ind mod byerne.

Samtidig ser Simon Kjær Hansen også en gruppe, der i højere grad peger på, at det gode liv leves andre steder end i de store byer og fremhæver Maj My Humaidans bog “Ærø Manifestet” som eksempel på en anden fortælling om forholdet mellem land og by.

“Der er mange modsatrettede fortællinger og synspunkter, der står overfor hinanden. Det er et godt og relevant udgangspunkt for at få noget fakta og forskningsbaseret viden ind i en dilemmafyldt debat,” siger Simon Kjær Hansen.

En af tidens store samfundsproblemer

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Danmarks Statistik og er finansieret af Realdania.

Ved at samle data ind fra Danmarks Statistik vil eksperterne gennem otte forskellige temaer skabe et nyt og omfattende datagrundlag om blandt andet uddannelse, flyttemønstre, arbejdsmuligheder til kulturliv i landets kommuner.

“Debatten om land og by er en af tidens svære samfundsproblemer, fordi det går på tværs af mange andre områder. Det handler om sundhed, uddannelse, arbejdsliv og meget mere. Derfor har vi prøvet at udpege de temaer, hvor vi kan bidrage med interessante nuancer,” siger Simon Kjær Hansen.

Projektet skal i sidste ende udvikles til et register over land-by relationen på en række områder. Registeret vil tage udgangspunkt i udviklingen siden kommunalreformen fra 2007, hvor 271 kommuner blev til 98, og 13 amter blev til 5 regioner.

“Det helt store spørgsmål i debatten er, hvorvidt alting i højere grad er blevet centraliseret mod storbyen. Her peger mange på kommunalreformen som et afgørende vendepunkt i den udvikling. Derfor bliver det interessant at se, om der er nogle områder, hvor land og by har fjernet sig markant fra hinanden siden da,” siger Simon Kjær Hansen.

Læs også

Ud med modsætningerne, ind med nuancerne

Og lige præcis spørgsmålet om, hvorvidt vores samfund er blevet mere og mere centraliseret er et af de helt store spørgsmål i diskussionen om land og by.

Spørgsmålet er på dagsordenen hos over halvdelen af Folketingets partier, der alle skriver, at de vil bidrage til et Danmark i “bedre balance” og modvirke centraliseringen af vores samfund.

Men er Danmark i geografisk ubalance?

Det er svært at vide med det nuværende vidensgrundlag, mener Simon Kjær Hansen.

“Politisk er det selvfølgelig værd at tage op, hvis vælgerne oplever, at der er en ubalance. Men der er bestemt brug for mere viden, så man bliver mere præcis omkring fremtidige indsatser og bruger energien der, hvor skoen trykker mest.”

Det skønne ved statistik er, at selvom det kan fortolkes på forskellige måder, er det ret følelseskoldt. Tal er tal.

Simon Kjær Hansen
Centerleder, Crown Princess Mary Center ved Københavns Universitet

Men vi ved vel, at der er store boligformuer i hovedstadsområdet, at lokale sygehuse er lukket for at samle specialer på store sygehuse, og at statslige arbejdspladser og store uddannelsesinstitutioner er centreret om de største byer. Har politikerne, der arbejder for en bedre balance mellem land og by ikke en pointe, som er godt underbygget af fakta? 

“Der er helt klart en ret udbredt opfattelse af, at land og by fjerner sig fra hinanden. Og den er ikke grebet ud af den blå luft,” siger Simon Kjær Hansen og uddyber:

“Men det er vigtigt at få nuancerne med. Det kan for eksempel godt være, at boligformuerne er vokset i de store byer, men her er der også mange borgere, hvor gælden overstiger deres formue, og ejerboligerne i en by som København udgør kun omkring hver femte bolig.” 

Simon Kjær Hansen fremhæver samtidig som eksempel, at tre ud af fire borgere i landkommuner stadig har under to kilometer til de nærmeste indkøbsmuligheder ifølge tal fra det nye forskningsprojekt.

“Det trækker jo lidt i en anden retning end forestillingen om, at alle butikker lukker rundt i landdistrikterne. Det tyder på en mere nuanceret fortælling om land og by, der går imod fortællingen om, at der er en klar modsætning mellem de to,” siger Simon Kjær Hansen.

Fakta: Tre hurtige om land og by

I forbindelse med en artikelserie om relationen mellem land og by stiller Altinget en række eksperter, politikere og aktører i debatten tre hurtige spørgsmål om deres eget forhold til land og by.

Her svarer Simon Kjær Hansen, der er leder ved Crown Princess Mary Center hos Københavns Universitet:

Hvor er du selv vokset op henne?

“Jeg er vokset op i et rækkehus i udkanten af Aarhus, men flyttede som 13-årig til det indre Østerbro i København med mine forældre og fik lidt af et kulturchok. Ungdomslivet med klassekammeraterne i baggårdene og små lejligheder, hvor de nogle gange delte værelse med mindre søskende, var markant anderledes, end hvad jeg var vant til fra Vejlbys mange rummelige haveboliger.”

Hvor bor du i dag og hvorfor? 

“Jeg er så privilegeret at bo med min kone, tre børn og hund i en rummelig lejlighed på Frederiksberg, blot et stenkast fra Værnedamsvej og alle butikkerne. Lige midt i det bedste storbyen kan tilbyde. Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg gerne ville bo i København. Men det er lidt tilfældigt, at det blev lige netop denne del af Frederiksberg. Det skyldes blandt andet, at min søster bor i lejligheden ved siden af.”

Har du en fordom om livet på landet eller i storbyen, som du gerne vil have testet?

“Fordi jeg selv er så glad for at bo med min familie i byen, har jeg nok den fordom, at mange af de børnefamilier, som søger lykken i landområderne for at få mere tid og grønt omkring sig, ofte ender med at have så langt til skole, indkøb og fritidstilbud, at de stresser med at få al den bøvlede logistik til at gå op og bruger alt for mange timer i en bil.”

Et spadestik dybere

Kortlægningen af blandt andet sundhedstilstande, uddannelsesmuligheder og indkomstniveauer rundt i landets kommuner er stadig i fuld gang hos Danmarks Statistik og Københavns Universitet, og omkring juni regner de med at kunne præsentere et færdigt register på en temahjemmeside, der udgives af Danmarks Statistik.

Registeret er et værktøj, som Simon Kjær Hansen håber, at alt fra lokalpolitikere til græsrødder i lokalsamfundet kan bruge fremadrettet.

“Det skal ses som en ressource, der kan bruges som inspiration i fremtidig planlægning og udvikling af kommuner rundt i landet,” siger centerlederen fra Københavns Universitet.

Frygter I, at følelserne risikerer at overtrumfe fakta, når I kommer med jeres register, i og med at vi alle har vores egne personlige oplevelser at tage udgangspunkt i?

“Nej, det er ikke en bekymring. Det skønne ved statistik er, at selvom det kan fortolkes på forskellige måder, er det ret følelseskoldt. Tal er tal,” siger Simon Kjær Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kjær Hansen

Centerleder, Crown Princess Mary Center, Københavns Universitet
cand.scient.pol. (Købenavns Uni. 2003)

0:000:00