Om  
Lars Nørby Johansen

Fonde bag udvikling af Oluf Høst Museet på Bornholm

Fondsmidler sikrer nyindretning af maleren Oluf Høsts hjem og museum i Gudhjem. A.P. Møller Fonden i front.

Oluf Høsts maleri "Vinterdagen Dør" fra 1943 hænger fortsat i kunstnerhjemmets spisestue. Fonde træder til igen for at fremtidssikre museet, der åbnede i 1998.
Oluf Høsts maleri "Vinterdagen Dør" fra 1943 hænger fortsat i kunstnerhjemmets spisestue. Fonde træder til igen for at fremtidssikre museet, der åbnede i 1998.Foto: Oluf Høst Museet
Redaktionen

Med en bevilling på fem mio. kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal er Oluf Høst Museet på Bornholm nu kun et par mio. kroner fra at kunne begynde istandsættelse og nyindretning til i alt 13 mio. kr.

Museets fremtidssikring sker desuden med bevillinger fra yderligere tre fonde: tre mio. kr. fra Augustinus Fonden, to mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond.

Med fondsbevillingerne bliver museet først og fremmest tilgængeligt for alle. Det sker via en niveaufri adgang til husets kælderetage, som i dag er uudnyttet, og som fremover skal rumme en række publikumsfaciliteter, der i dag befinder sig i husets stueetage.

Bevillingen sikrer desuden bedre klima, lys og sikkerhed for museets samling af Høst-værker. Oluf Høsts liv i Gudhjem og hans værker er nærmest uadskillelige, og derfor har det været afgørende for restaureringsarkitekt Jørgen Overbyes Tegnestue i Gram at tage vare på husets historie og autenticitet ved at sikre sammenhængen mellem malerens værker og hjem.

"Vi er fondene megen tak skyldig, fordi vi nu både kan nyindrette og skabe tidssvarende faciliteter for publikum, men også bliver i stand til at føre flere af rummene tilbage til deres oprindelighed. Det er målet at sætte i stand med respekt for husets sjæl, og det har vi nu lykkeligvis midler til," siger museets bestyrelsesformand, den fremtrædende erhvervsmand Lars Nørby Johansen.

"Vi kan med bevillingerne give nyt liv til Bornholms kunstneriske arv og genskabe et unikt miljø midt i Gudhjem, som var Oluf Høsts et og alt," tilføjer Lars Nørby Johansen.

Særlig karakter
Oluf Høst Museets særlige karakter er, at det er indrettet i det hjem, som maleren Oluf Høst (1884-1966) og hans hustru Hedvig Wiedemann Høst selv tegnede, byggede og indrettede i slutningen af 20’erne. Høst købte desuden et granitbrud, der løber som en sprækkedal op gennem klipperne bag huset, og her indrettede han atelier og anlagde en klippehave, som netop er blevet genskabt.

Fonden Oluf Høst Museet åbnede i juni 1998 efter datidens fondsbevilling på i alt 10 mio. kr., der gik til erhvervelse og istandsættelse af kunstnerhjemmet Norresân fra 1929 samt påbegyndelsen af en kunstsamling med Høst-værker. Også dengang var Augustinus Fonden blandt bidragsyderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Nørby Johansen

Bestyrelsesformand, Københavns Lufthavne, William Demant Fonden, Codan, Montana, Trapholt, Fonden for Entreprenørskab, Dansk Vækstkapital, Oluf Høst Museet
cand.phil. (Aarhus Uni. 1973)

0:000:00