Debat

Hjem til Alle: Med nyt lovforslag kan kommuner stoppe hjemløshed, hvis ambitionerne er der

Det lovforslag, der er fremsat som første skridt i hjemløsereformen, giver kommunerne økonomisk incitament til at nedbringe hjemløshed. Men de politiske ambitioner skal følge med, skriver Kira West.

Lovforslaget skal følges op af politiske ledelsesmæssige ambitioner, og der skal fastholdes en langsigtet strategi for en strukturel omlægning af hjemløseindsatsen i kommunen, skriver Kira West. 
Lovforslaget skal følges op af politiske ledelsesmæssige ambitioner, og der skal fastholdes en langsigtet strategi for en strukturel omlægning af hjemløseindsatsen i kommunen, skriver Kira West. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kira West
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den største omstilling af hjemløseområdet er nu tæt på at blive skudt i gang, efter at regeringen har fremsat det lovforslag, som skal udmønte en væsentlig del af hjemløsereformen fra 2021.

Helt centralt i reformen står Housing First tilgangen, som handler om, at mennesker i hjemløshed skal tilbydes egen bolig samtidig med, at de får den sociale støtte, som de har brug for til også at falde til og blive i boligen. 

Med lovforslaget får kommunerne det længe ventede økonomiske incitament til at tilbyde mennesker i hjemløshed en passende bolig. For helt konkret overgår statstilskuddet på et herbergsophold efter nogle måneder til indsatsen i eget hjem. Sådan har det ikke været tidligere.

Vi skal gå fra primært at håndtere hjemløshed til i stedet at gøre op med hjemløshed

Kira West
Formand, Hjem til Alle Alliancen

Det kan lyde enkelt, men reelt er det en grundlæggende forandring af den måde, som langt størstedelen af hjemløseindsatsen hidtil er blevet grebet an i Danmark.

For kommunerne er hjemløseindsatsen blot én brik i en svær kommunal budgetøvelse, og barrierer kan stå i kø for at omlægge en kompleks indsats.

Heldigvis har flere kommuner taget forskud på reformen, og derfor findes der allerede gode erfaringer fra praksis, som kan hjælpe omstillingen godt på vej i kommunerne.

I Aarhus, Odense og Esbjerg har man i længere tid arbejdet systematisk med Housing First, hvilket resulterede i markante reduktioner i de lokale hjemløsetal.

Derudover tager man i en række andre kommuner som eksempelvis Vejle og Aalborg de første vigtige skridt ved at sætte sig sammen på tværs af forvaltninger og sektorer for at sikre tværgående ejerskab til den fornyede hjemløseindsats. Det fælles mål er at hjælpe flere borgere varigt ud af hjemløshed. 

Vi skal gøre op med hjemløshed

Der er i dag 5.800 mennesker i Danmark, der lever et liv på skiftende herberger, sofaer og gader. Fra 2009-2019 bevægede kurven sig kun den forkerte vej, særligt blandt unge, hvor hjemløsheden steg med hele 72 procent i løbet af de ti år.

Det har været en meget problematisk udvikling – ikke kun menneskeligt, men også økonomisk.

Der skal fastholdes en langsigtet strategi for en strukturel omlægning af hjemløseindsatsen i kommunen

Kira West
Formand, Hjem til Alle Alliancen

Hele grundtanken i, at vi nu omstiller til Housing First, er, at vi skal gå fra primært at håndtere hjemløshed til i stedet at gøre op med hjemløshed.

Med de erfaringer vi har fra Danmark, tegner der sig nu en grov skitse af, hvad man lokalt kan gøre, for at lykkes med at omlægge indsatsen.

Først og fremmest skal politiske ledelsesmæssige ambitioner udarbejdes, og der skal fastholdes en langsigtet strategi for en strukturel omlægning af hjemløseindsatsen i kommunen.

For det andet skal den støtte, som borgeren tilbydes, være tilstrækkelig og tage udgangspunkt i borgerens konkrete behov.

Og for det tredje skal principperne i Housing First forankres på tværs af forvaltninger i kommunen, så ejerskabet ikke alene placeres i socialforvaltningen.

Dertil er det nødvendigt, at kommunen sikrer solidt samarbejde med boligselskaber, herberger og øvrige lokale aktører, der kan spille en nøglerolle i den nye hjemløseindsats.

Med det nye lovforslag får vi de lovgivningsmæssige rammer på plads, så vi endelig kan gøre mere af det, der får mennesker varigt ud af hjemløshed: nemlig sikre dem adgang til en bolig med tilstrækkelig social støtte.

Men den næste store etape venter i kommunerne, som nu har en unik mulighed for at tage et egentligt opgør med hjemløshed lokalt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira West

Formand, Rådet for Social Udsatte, direktør, Hjem til Alle Alliancen
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), diplomuddannelse i ledelse (2012)

0:000:00