K-borgmester vil lade velfærdsansatte betale husleje med deres pensionsformue

Københavns børne- ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) vil give sygeplejersker, lærere og pædagoger adgang til særligt billige boliger for at lokke flere af dem til hovedstaden. Regningen for den lavere husleje skal betales gennem de ansattes pensionsformuer. 

Jakob Næsager mener, at velfærdsansattes pensionsformuer rummer en del af løsningen på manglen på billige boliger i København. 
Jakob Næsager mener, at velfærdsansattes pensionsformuer rummer en del af løsningen på manglen på billige boliger i København. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Søren Dahl

Boligmarkedet i København er stukket af i en grad, hvor det er alt for svært for sygeplejersker, pædagoger og skolelærere at finde et sted at bo, og det forværrer hovedstadens i forvejen enorme rekrutteringskrise. 

Sådan lyder meldingen fra Københavns børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K). 

Derfor foreslår borgmesteren nu en model, hvor velfærdspersonale som sygeplejersker, pædagoger og skolelærere gennem deres pensionskasser kan få adgang til boliger med en særligt lav husleje. 

Ifølge borgmesteren vil der være tale om boliger, som pensionskasserne i forvejen forvalter. 

"I dag er de almene boliger for en eksklusiv lille skare, og borgere, der på grund af økonomiske forhold har fået anvist boligen direkte af kommunen," 

Jakob Næsager, børne- og ungdomsborgmester (K)

Her er det så tanken, at de ansatte skal kunne bruge deres pensionsformuer til at sænke huslejen yderligere til et niveau, de kan betale. 

"I fremtiden kommer vi til at mangle tusindvis af hænder. Samtidig står vi i en situation, hvor det personale, vi så hårdt har brug for, simpelthen ikke har råd til at bo i København. Det er en af de allerstørste udfordringer, vi overhovedet står med," siger Jakob Næsager.  

"En stor del af de mennesker, der stifter familie i København i de her år tilhører generationer, der kommer til at have rekordstore pensionsformuer. Hvis de formuer kan bruges til at løse et akut boligproblem, så er det selvfølgelig interessant at se på," mener borgmesteren.

Borgmester: Almen sektor "fungerer ikke"

Udfordringen med at skaffe velfærdspersonale er i de seneste år røget højere og højere op på den politiske dagsorden på Københavns Rådhus, og i efteråret afsatte et flertal mere end 400 millioner kroner til nye rekrutteringsinitiativer i forbindelse med sidste års budgetaftale. 

Samtidig har flere partier også italesat behovet for at skaffe boliger, som borgere med jobtitler såsom pædagog, sygeplejersker og skolelærere rent faktisk har råd til at bo i. 

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) har tidligere foreslået at give pædagoger fortrinsret til almene boliger, mens Socialdemokratet og Enhedslisten vil sætte voldsomt skub på det almene byggeri for at komme manglen på billige boliger til livs. 

Jakob Næsager mener dog ikke, at almensektoren er den gyldne løsning på boligproblemet, som flere partier på rådhuset gør den til. 

"Den almene sektor fungerer ikke for langt de fleste mennesker," påpeger Jakob Næsager. 

Hvorfor ikke? 

"Fordi ventelisterne så lange, at du ikke har en jordisk chance for at få en almen bolig, hvis du er lærer eller pædagog, der er uddannet i Svendborg og Esbjerg, og får job i København," siger Jakob Næsager. 

"I dag er de almene boliger for en eksklusiv lille skare, og borgere, der på grund af økonomiske forhold har fået anvist boligen direkte af kommunen," mener han. 

"Derfor håber jeg også, at det her forslag kan være med til at skubbe på en udvikling, hvor pensionsselskaberne i højere grad prioriterer at bygge boliger, som er attraktive for deres medlemmer,". 

Direktør: "Rigtig dårlig idé"

Jon Johnsen, direktør i PKA, der er pensionsselskab for landets sygeplejersker og en række andre faggrupper, fortæller til Altinget, at han deler Jakob Næsagers ambition om, at der skal bygges flere boliger, som er til at betale for borgere i sundheds- og uddannelsesjob.

"Det er en vigtig indsats, som vi er allerede er i fuld gang med," siger Jon Johnsen. 

Han vender dog tommelfingeren ned til borgmesterens idé om, at det skal være muligt at hæve sin pensionsformue før tid for at få en billigere boligregning. 

"Hele formålet med pensionssystemet er jo at sikre borgere et økonomisk fundament, den dag arbejdslivet er slut. Derfor synes vi, det vil være en rigtig dårlig idé at bruge pensionsformuer til at slippe billigere i husleje eller andre kortsigtede formål”.

Et af borgmesterens argumenter er, at de generationer, der flytter til København i de her år kommer til at have rekordstore pensionsformuer. 

Er det ikke fornuftigt at se på, om man kan bruge nogle af de midler på tidspunkt, hvor man for eksempel skal stifte familie og har svært ved at få råd til en bolig? 

"Jeg er med på, at listen over ting, man lige kunne dække med midlerne fra en pensionsordning er lang,".

"Men i Danmark har vi kun et af verdens bedste pensionssystemer, fordi vi har haft modet til at lave nogle meget langsigtede reformer, som sikrer borgere en seniortilværelse, der hænger sammen. Det tror jeg, at vi skal passe meget på med at pille ved," siger direktøren. 

Heller ikke hos Lærernes Pension er der opbakning til forslaget fra den konservative borgmester. 

"Overenskomstparterne er blevet enige om et pensionsbidrag for vores medlemmer, hvor målet er at give dem økonomisk tryghed som pensionister. Den tryghed bliver sat over styr for vores medlemmer, som arbejder i de store byer, hvis pengene går til at betale huslejen," siger Jesper Brohus, chef for medlemmer og aktuariat i et skriftligt svar til Altinget. 

Jesper Brohus bemærker endvidere, at Jakob Næsagers forslag vil have mærkbare konsekvenser for lærernes pensionsopsparing. 

"Hvis vores medlemmer, som arbejder i de store byer, begynder at bruge deres pensionspenge til husleje, så vil de som pensionister stå med en meget lavere pension. En ung lærer, som tager 2000 kr. om måneden fra pensionen og bruger på husleje, vil få omkring en tredjedel mindre udbetalt i pension," siger Jesper Brohus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00