Debat

Ledere fra byggebranchen: Selektiv nedrivning og genbrugsmaterialer bliver kernen i byggeriets grønne omstilling

Lovforslaget om selektiv nedrivning skubber byggeriet mod en afgørende epoke, hvor genbrug og cirkularitet er i fokus. Reglerne i sig selv er dog ikke nok. Uden efterfølgende kontrol og opfølgning risikerer vi, at reglerne bliver til tomme ord, skriver Rasmus Feddersen og Michael Kamstrup Søndergaard.

Som branche skal vi forene vores ressourcer og kompetencer - og tage ansvar. For lovgivning må ikke være det eneste parameter, vi handler ud fra, skriver Rasmus Feddersen og Michael Kamstrup Søndergaard.
Som branche skal vi forene vores ressourcer og kompetencer - og tage ansvar. For lovgivning må ikke være det eneste parameter, vi handler ud fra, skriver Rasmus Feddersen og Michael Kamstrup Søndergaard.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med lovforslaget om selektiv nedrivning, som for nylig har været til første behandling i Folketinget og forventes vedtaget i sommeren 2024, kigger vi ind i en potentielt afgørende epoke i den danske byggebranche - og det er med positivt fortegn.

For ikke alene er lovforslaget og dets bestemmelser et skridt mod en mere ansvarlig tilgang til byggeriet.

Det får også betydning for måden, vi ser på den eksisterende byggemasse som en potentiel ressource, og på nybyggeri, som i større grad bør opføres med henblik på materialernes næste livscyklus. 

Hos Kingo og Nordic bakker vi begge enstemmigt op om Miljøministeriets initiativ og finder det nødvendigt, at der endelig skabes ensartethed i reglerne inden for byggebranchen; det er afgørende for at fremme genbrug og cirkularitet i sektoren.

Regler er værdiløse uden kontrol

Dog er det vigtigt at pointere, at det ikke er nok "blot" at formulere nye regler.

Vi skal sikre, at de reelt bliver implementeret og efterlevet i praksis. Uden efterfølgende kontrol og opfølgning risikerer vi, at reglerne bliver til tomme ord, der ikke fører forandring med sig.

Gennem samarbejde og innovation kan vi transformere byggebranchen.

Rasmus Feddersen og Michael Kamstrup Søndergaard
Hhv. leder, Nordic Office of Architecture, og administrerende direktør, Kingo Karlsen A/S  

Det er en meget lidt velbevaret hemmelighed, at byggebranchen er en væsentlig bidragsyder til Danmarks samlede CO2-udledning og generering af affald. En kritisk virkelighed, som vi med lovforslaget gives en håndsrækning til at gøre noget ved.

At materialer fra nedrivningsprojekter fremover skal sorteres og genbruges, åbner både for en reducering af branchens miljøpåvirkning, samtidig med at vejen banes for økonomisk rentable og innovative byggeprojekter.

Men det kræver, at vi udvikler nye processer og metoder på tværs af branchen. 

Derfor er det også vigtigt for os at understrege behovet for konsekvens ved manglende overholdelse af reglerne.

Læs også

Eksempler viser, at gode regler om eksempelvis korrekt håndtering af asbest i byggeprojekter ofte ignoreres, fordi opfølgningen fra kommunernes side halter.

Denne mangel på håndhævelse undergraver formålet med reglerne og sætter både miljømæssige og sikkerhedsmæssige standarder på spil.

Derfor er det essentielt, at myndighederne sikrer, at reglerne overholdes - ellers er de værdiløse.

Byggeriet tager ansvar

Samtidig skal der lyde en opfordring til arkitekter, bygherrer, nedrivere, materialeproducenter og andre aktører i byggebranchen om at omfavne de nye muligheder, vi forventeligt bliver givet med lovforslaget.

Gennem samarbejde og innovation kan vi transformere byggebranchen og etablere ansvarlige praksisser som en fast del af vores arbejdsproces.

Lovgivningen skal ikke ses som en begrænsning, men som en mulighed.

Rasmus Feddersen og Michael Kamstrup Søndergaard
Hhv. leder, Nordic Office of Architecture, og administrerende direktør, Kingo Karlsen A/S  

Som branche skal vi forene vores ressourcer og kompetencer - og tage ansvar. For lovgivning må ikke være det eneste parameter, vi handler ud fra.

Handlingen skal ske i erkendelse af, at vi sætter et så markant aftryk på vores samfund og miljø, og ønsket om at ændre på det, skal være den drivende kraft i vores ønske om at skabe positiv forandring. 

Lovgivningen skal ikke ses som en begrænsning, men som en mulighed. En mulighed for at bringe ressource- og CO2-besparende løsninger ind i hver fase af byggeriet. Fra planlægning til udførelse.

Ved at vidensdele og komplementere hinandens faglighed kan og skal vi understøtte udviklingen af nye processer til gavn for fremtidens byggeri.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00