Regeringen strides om planloven
Anders Jerking
RedaktionschefDet er den forkerte medicin, når landdistriktsminister Carsten Hansen (S) foreslår at ændre planloven for at styrke kystturismen. Det mener miljøminister Ida Auken (SF).
”Det er fantasiløst at pege på planloven hver gang, for når man undersøger planloven, så er det ikke den, som står i vejen,” siger hun til Altinget.dk.
Mandag præsenterede regeringen en ny vækstplan for turisme, der blandt andet skal styrke den såkaldte kystturisme.
I den forbindelse sagde landdistriktsminister Carsten Hansen blandt andet i Altinget.dk, at planloven – og ikke mindst den såkaldte kystnærhedszone – er en barriere for turismen, og at det derfor kan blive nødvendigt at ændre loven.
Men det er miljøminister Ida Auken langtfra enig i.
”Der ligger ikke en ændring af planloven lige om hjørnet. Men vi vil gerne se på, hvordan vi udnytter de eksisterende muligheder bedre,” siger hun og fortsætter:
”Det vil være at skyde sig selv i foden, hvis vi slækker på beskyttelsen af kysterne, når det netop er kysterne, som turisterne kommer for at se.”
Kystnærhedszonen er den zone, der begynder 300 meter fra kysten og strækker sig tre kilometer ind i landet. Zonen er ikke en forbudszone, men en planlægningszone, hvor man kan få tilladelse til at bygge, og en ny undersøgelse fra Naturstyrelsen viser, at der er mange uudnyttede muligheder for at bygge.
Ny undersøgelse
Konkret viser Naturstyrelsens kortlægning af mulighederne på den jyske vestkyst, at der er plads til yderligere 30 feriehoteller, 13 campingpladser, syv oplevelsescentre, otte lystbådehavne og derudover yderligere fem anlæg af forskellig karakter i kystnærhedszonen, hvis investorer vil udnytte mulighederne.
På den baggrund afviser Auken, at planloven bremser udviklingen i turismen.
”Undersøgelsen viser meget tydeligt, at det ikke er planloven, som er problemet. Der er allerede i dag masser af muligheder for at styrke turismen inden for den eksisterende lov. Et godt bevis er, at der alene på Vestkysten er flere end 60 uudnyttede steder til campingpladser, lystbådehavne og feriecentre,” siger hun.
Auken peger på, at Miljøministeriet allerede har et dialogforum, hvor problemer med planloven kan drøftes, og ifølge hende kan langt de fleste problemer klares ad den vej.
I stedet for at bede om planlovsændringer mener hun, at kommuner og turistorganisationer bør fokusere på at udvikle fælles turismestrategier.
Ud over mulighederne for at bygge nye hoteller og turistanlæg viser Naturstyrelsens kortlægning, at der også er omkring 20.000 ubebyggede sommerhusgrunde i Danmark, hvoraf stort set alle findes i kystnærhedszonen.
Høegh: Det er zigzag
I Venstre undrer miljøordfører Henrik Høegh sig over de modstridende meldinger fra de to ministre.
”Det er jo ren zigzag-kurs. Jeg anbefaler, at regeringen taler lidt mere sammen, og at Carsten Hansen viser sine eksempler til sin kollega i Miljøministeriet.”
I 2011 lempede den daværende VK-regering på reglerne for kystnærhedszonen, men den nuværende regering rullede reglerne tilbage sidste år. Nu er Henrik Høegh overbevist om, at reglerne er blevet så stramme, at de begrænser turismen.
”Planloven er en barriere, der begrænser udviklingen. Jeg har netop hørt om en campingplads, der ikke kan få lov til at udvide, og hvis miljøministeren ikke kan få øje på problemerne, så må vi hjælpe hende med at finde eksempler,” siger han.
Henrik Høegh understreger, at han ikke ønsker spanske tilstande med hoteller helt ned til vandkanten.
”Det handler om, at vi skal have fornuftige turismefaciliteter tæt på vores strande, som ikke generer det æstetiske indtryk af vores strande og kyster. Der er for mange begrænsninger i dag.”