Regeringen vil afsætte 2,3 milliarder kroner til ny inflationspakke

Der skal gå 2,3 milliarder kroner til en ny inflationspakke til danskerne, lyder det fra regeringen på et pressemøde. Der er ikke afsat konkrete beløb til specifikke målgrupper i udspillet, men finansministeren peger på, at især pensionister og børnefamilier mærker inflationen.

Mandag præsenterede regeringen rammerne for en ny inflationspakke til danskerne.
Mandag præsenterede regeringen rammerne for en ny inflationspakke til danskerne.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Der er brug for en ny inflationspakke på 2,3 milliarder, som kan give en "ekstra hjælpende hånd" til de danskere, der stadig er hårdt ramt af inflation.

Sådan lyder det fra regeringen i et nyt udspil, som de præsenterede mandag på et pressemøde.

"Der er danskere, der har svært ved at fylde indkøbskurven. Dem skal vi hjælpe. Og der er virksomheder og kulturinstitutioner, der har brug for en hjælpende hånd," siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) på pressemødet.

Der er ikke afsat nogle specifikke beløb til bestemte målgrupper endnu, men regeringen peger især på, at det er danske børnefamilier og pensionister, som har brug for ekstra hjælp.

"Derfor inviterer vi nu Folketingets partier til forhandlinger om en målrettet økonomisk håndsrækning til de mest trængte. Vi lytter til alle partier, der ønsker at tage ansvar og hjælpe danskerne gennem en svær tid. Inflationshjælpen løser ikke alt, men skal hjælpe, hvor det gør mest ondt," lyder det fra finansminister Nicolai Wammen på pressemødet.

Ifølge finansministeren satser regeringen på at lande en bred aftale inden vinterferien.

Inflationshjælp til ældre kan blive dyrt

Når der skal forhandles om ny inflationshjælp, vil regeringen være åbne for alle forslag fra Folketingets partier, og det er ifølge Nicolai Wammen derfor, at man ikke har afsat nogle specifikke beløb til forskellige befolkningsgrupper endnu.

I regeringsgrundlaget fremgår det dog, at man ønsker at give ældre, der modtager ældrecheck, 5.000 kroner ekstra skattefrit, og den ambition vil man holde fast i nu, lyder det fra finansministeren på pressemødet.

Hvis man gennemfører dette tiltag, vil det dog ende med at koste omkring halvdelen af de samlede 2,3 milliarder, som regeringen vil afsætte til inflationshjælp. Det skriver Louise Aggerstrøm, der er privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank, på Twitter.

Ikke nok penge sat af

Fra partierne på venstrefløjen lyder kritikken, at de 2,3 milliarder kroner, som regeringen vil afsætte til inflationshjælp, ikke er nok til at tage hånd om problemet.

”Vi er lettede, når vi ser, at inflationen falder, men der er en hel del, hvor regninger har hobet sig op, og hvor økonomien i den grad har strammet sig sammen de forgangne måneder og fortsat gør det," udtaler SF's politiske ordfører, Signe Munk, i en pressemeddelelse.

SF peger især på, at der er brug for ekstra hjælp til børnefamilier, og derfor vil de også kæmpe for et ekstra løft af børnechecken.

"Særligt de familier, der er nødsaget til at skære ned på mad, medicin eller fritidsaktiviteten, dem må vi ikke glemme," udtaler Signe Munk i en pressemeddelelse.

Hos Enhedslisten mener finansordfører Pelle Dragsted også, at de 2,3 milliarder kroner er "helt utilstrækkeligt", hvis man vil hjælpe familier og små selvstændige i en økonomisk presset tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00