Debat

S til forskere: I skyder helt ved siden af, når I påstår, at indsatsen for social lighed kun handler om antallet af boliger

Tre forskere rammer helt skævt, når de påstår, at social mobilitet kun handler om flere boliger. Det handler om, at vi skal bryde de parallelsamfund, der findes derude. Og vi må ikke stirre os blindt på blot boligtype, skriver Thomas Monberg.

 At se sig blind på boligtyper som en ensidig del af fortælling får os ikke langt med at hjælpe de mennesker, det faktisk handler om, skriver Thomas Monberg (S).
 At se sig blind på boligtyper som en ensidig del af fortælling får os ikke langt med at hjælpe de mennesker, det faktisk handler om, skriver Thomas Monberg (S).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Thomas Monberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nyligt påstod tre forskere i Altinget, at politik i den almene boligsektor har øget den sociale ulighed i udsatte boligområder.

En påstand, som var ved at vælte mig ned af stolen. For den socialdemokratiske politik har altid været – og vil altid være, at vi skal mindske social ulighed. Og heldigvis går det den rigtige vej i de udsatte boligområder.

Derfor undrer forskernes kritik. Ifølge dem, har aftalen om parallelsamfund medført øget social ulighed på grund af færre boliger til socialt udsatte i områderne. Det skyldes, at man i udsatte områder har sikret en mere blandet sammensætning af borgere, hvor kriterier som en ren straffeattest, et arbejde eller en uddannelse, kan give dig bedre adgang til nogle udvalgte områder. 

Læs også

Problemet med den kritik er, at blandede boligområder netop er forudsætning for at løfte den sociale mobilitet. 

Pointen er at gøre op med parallelsamfundene

I min optik skyder forskerne derfor helt ved siden af skiven, når de påstår, at indsatsen for social lighed kun handler om antallet af almene boliger.

Mit budskab er, at vi for alt i verden bliver nødt til at kigge på udfordringer med social mobilitet som mere end en boligtype.

Thomas Monberg (S)
Boligordfører, Socialdemokratiet

For hele pointen med vores politiske indsatser i udsatte boligområder er at gøre boligområderne mere blandede, så vi modarbejder parallelsamfund og den afledte sociale ulighed. Så vi giver alle børn og familier de samme muligheder i livet, uanset hvor de bor og vokser op.

De nyeste analyser viser, at vi er nået langt med den indsats, og at vi er godt på vej mod vores målsætning om, at der ikke længere skal være parallelsamfund i Danmark i 2030.

Overordnet set har udviklingen i beboersammensætningen i de fleste områder været positiv. Særligt er der kommet flere i arbejde, og indkomsten er forbedret i stort set alle områder. Uddannelsesniveauet er også løftet, samtidig med at antallet af dømte er faldet. Det er en rigtig gode nyheder og kæmpe skridt mod et mere trygt samfund. 

Læs også

Social mobilitet handler om mere end boligtype 

Hele pointen med vores politiske indsatser i udsatte boligområder er at gøre boligområderne mere blandede.

Thomas Monberg (S)
Boligordfører, Socialdemokratiet
Selvfølgelig har forskerne ret i, at vi skal bygge flere almene boliger. Særligt i store byer, hvor borgere med færre penge på lommen har svært ved at få råd til tag over hovedet. Det har vi altid arbejdet for, og den indsats fortsætter. Men flere almene boliger kan ikke stå alene.

Derfor er mit budskab, at vi for alt i verden bliver nødt til at kigge på udfordringer med social mobilitet som mere end en boligtype. For løsninger til at fremme social mobilitet lykkes altså ikke bare ved at bo alment.

Det handler om mange flere greb i den socialpolitiske værktøjskasse. At se sig blind på boligtyper som en ensidig del af fortælling får os ikke langt med at hjælpe de mennesker, det faktisk handler om. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Monberg

MF (S)
Grafisk trykker, HK´s TR uddannelse, HF, UCL (fag: historie og matematik og linjefag i kristendom og religion)

0:000:00