Debat

SAB og tidligere direktør til afdelingsformand: Nej, vi har ingen økonomisk interesse i renoveringsprojekt

Unødvendige renoveringsprojekter er ingen økonomisk gevinst for os. Bellahøjhusene er tværtimod ikke sikre at bo i, og derfor skal der gøres noget, skriver John B. Sørensen og Ellen Højgaard Jensen.

Dyre renoveringsprojekter, som ikke er nødvendige, giver ingen mening at bruge midler på, skriver John B. Sørensen og Ellen Højgaard Jensen.
Dyre renoveringsprojekter, som ikke er nødvendige, giver ingen mening at bruge midler på, skriver John B. Sørensen og Ellen Højgaard Jensen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den lokale afdelingsformand for SAB’s Bellahøjhuse I og II, John Steen Johansen, er i Altinget 15. juni ude med riven i forhold til de projekteringsplaner, som meget gerne skal munde ud i, at højhusene igen bliver sikre at bo i – og tidssvarende i deres indretning.

I dag er de ikoniske højhuse desværre ikke sikre at bo i og desuden meget nedslidte.

Derfor skal der gøres noget, så langt er vi vist enige med den lokale formand. Vi er derimod meget overraskede over hans påstande om økonomiske gevinster for SAB ved en stor renovering.

Nedrivning er en mulighed

Lad os først slå fast, at ingen i dag endnu ved, hvad en renovering af højhusene vil koste, selvom John Steen Johansen giver udtryk for noget andet. Først skal projekteringen nemlig gøres færdig. Så skal der indhentes priser, og der skal tages stilling til, hvad projektet skal indeholde - og endeligt skal Landsbyggefonden tage stilling til projektet.

Lad os endelig slå fast med syvtommersøm, at hverken SAB, KAB eller for den sags skyld Landsbyggefonden har en økonomisk gevinst ved projektet

John B. Sørensen og Ellen Højgaard Jensen
Hhv. formand, SAB og fhv. direktør, Dansk Byplanlaboratorium

Først da ved vi, hvad renoveringen vil koste – og hvor dyr den eksempelvis vil blive i forhold til en teoretisk nedrivning.

Og netop nedrivning optager John Steen Johansen meget. Vi vil i SAB på ingen måde afvise at tage en debat om, hvad der giver mest mening, når vi efter endt projektering har et økonomisk overblik. Nedrivning er blevet diskuteret som en mulighed.

Virkeligheden i dag er, at højhusene med deres placering, udseende og historie er erklæret bevaringsværdige og ligger på grænsen til en fredning. Men ingen løsninger skal overses i den svære og komplekse renoveringssag, som Bellahøj er.

Lad os endelig slå fast med syvtommersøm, at hverken SAB, KAB eller for den sags skyld Landsbyggefonden har en økonomisk gevinst ved projektet. SAB og KAB er som almene organisationer non-profit og i sidste ende ejet af beboere.

Ingen midler til unødvendigheder

Der er ikke et økonomisk incitament til at gennemføre eller fordyre renoveringen hos SAB og KAB. Derimod er der et stort renoveringsbehov, et sikkerhedshensyn og et kommunalt påbud, fordi højhusene ikke er sikre i stærk vind eller ved brand.

Heller ikke Landsbyggefonden – som vel at mærke ikke administrerer offentlige penge, som den lokale afdelingsformand antyder, men beboernes egne midler i de almene boliger – har nogen som helst interesse i dyre projekter.

Desværre er der nok at bruge fondens midler til i almene boligafdelinger landet over. Så dyre renoveringsprojekter, som ikke er nødvendige, giver ingen mening.

Det, som til gengæld giver mening, er at få et overblik over renoveringsprojektet på Bellahøj, så beboerne ved, hvad der skal ske, hvad det vil koste og hvornår. Så er der noget at tage reelt stilling til. Præcist som man skal i almene boliger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024