Tusindvis af gasfyr bliver stadig installeret: Nu presser partier på for forbud

Der er brug for at lave et forbud mod salg af nye gasfyr, hvis fossil opvarmning skal udfases i 2035, lyder det fra partier i rød blok.

Der bør laves et forbud mod nye gasfyr, hvis vi skal nå i mål med at udfase fossil opvarmning i 2035. Sådan lyder det fra Enhedslisten, SF og Radikale.
Der bør laves et forbud mod nye gasfyr, hvis vi skal nå i mål med at udfase fossil opvarmning i 2035. Sådan lyder det fra Enhedslisten, SF og Radikale.Foto: Emil Helms og Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Der er ikke nok incitamenter til at skifte gasfyret ud med et grønnere alternativ. Derfor bør man lave et forbud mod at sælge nye gasfyr fra en bestemt dato.

Sådan lyder det fra Radikale, SF og Enhedslisten.

"På varmeområdet har man tendens til at vælge den løsning, man kender, medmindre lovgivningen peger i en anden retning. Derfor er det et afgørende skridt i den grønne omstilling at lave et forbud mod nye gasfyr," siger Signe Munk, der er energiordfører for SF.

Meldingen fra de røde partier kommer efter nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen, der viser, at flere tusindvis af gasfyr er blevet installeret de seneste to år.

Læs også

For halvandet år siden fastsatte man ellers et politisk mål om at udfase fossil opvarmning fra danske hjem i 2035. Men der mangler politisk handling, og her er et forbud mod nye gasfyr oplagt, mener Radikales energiordfører, Samira Nawa.

"Vi har en forpligtelse til at beskatte det, der forurener, og som vi vil have mindre af, samtidig med at vi giver nogle økonomiske incitamenter til alternativerne," siger hun.

En afskrækkende høj afgift

Om det kan lade sig gøre at lave et forbud mod salg af nye gasfyr, kommer dog ikke kun an på politikernes vilje. Det afhænger også af, hvad EU-lovgivningen tillader.

Tidligere har man nemlig sat spørgsmålstegn ved, om et forbud mod gasfyr er ulovligt, da EU-Kommissionen har vurderet det som en teknisk handelshindring.

Så må vi lave en så høj afgift på et gasfyr, at intet normalt tænkende menneske har tænkt sig at installere det. En afskrækkende høj afgift.

Signe Munk (SF)
Energiordfører

Men med det nye bygningsdirektiv, der landede i EU før jul, kan der være åbnet et vindue for at forbyde nye fossile fyr. Her lyder det i direktivet, at fossil opvarmning skal udfases fra bygninger i EU senest i 2040.

Signe Munk har også igangsat en undersøgelse af, hvorvidt et forbud kan lade sig gøre, efter klimaaftalen om grøn strøm og varme landede i 2022. Men hvis ikke et forbud kan lade sig gøre, har energiordføreren fra SF et andet es i ærmet.

"Så må vi lave en så høj afgift på et gasfyr, at intet normalt tænkende menneske har tænkt sig at installere det. En afskrækkende høj afgift," siger hun og tilføjer:

"Jo flere danskere, der fortsætter med at installere gasfyr, jo større bliver udfordringen med den grønne varmeomlægning. Og det er både uordentligt over for de danskere, der økonomisk set laver en dårlig investering ved at vælge gasfyr, og en fordyrelse af den grønne omstilling, hvis der bliver pillet et fem år gammelt fyr ned."

Tusindvis af nye gasfyr installeret

Helt konkret blev der i 2022 installeret 4.421 nye gasfyr, mens der blev installeret 3833 nye gasfyr i 2023. Det betyder altså, at der er blevet installeret mere end 8.000 nye gasfyr de seneste to år.

Tallene overrasker både Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører for Enhedslisten, og Samira Nawa.

"Det er godt nok et højt tal. Og det tyder på, at der brug for en politisk opfølgning på, hvordan det går med udfasningen af gas, efter priserne er faldet igen," siger Søren Egge Rasmussen.

Et gasfyr har en gennemsnitlig levetid på cirka 18 år. Hvor alarmerende er det, at der er blevet installeret over 8.000 nye gasfyr de seneste to år, som i princippet først er brugt op i 2040?

"Det er meget alarmerende. Så er vi jo ikke i gang med en grøn omstilling," siger han.

Ifølge Samira Nawa er de tusindvis af nye gasfyr blot et eksempel på, hvordan regeringen nøler med den grønne omstilling.

"Den grønne omstilling bliver syltet noget så gevaldigt. Vi blev alle sammen mindet om, at der var brug for handling under energikrisen, men nu hvor priserne har stabiliseret sig, er krisebevidstheden forsvundet fra radaren," siger hun.

Rom blev ikke bygget på én dag – og udfasning af gasfyr i de danske hjem kan heller ikke klares med et snuptag.

Lars Aagaard (M)
Klima, energi- og forsyningsminister

Hos regeringen maner klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til tålmodighed, da Altinget spørger ham, om han mener, at det går hurtigt nok med udfasningen på baggrund af de nye tal.

"Rom blev ikke bygget på én dag – og udfasning af gasfyr i de danske hjem kan heller ikke klares med et snuptag. Selvom vi ikke er færdige, så glæder jeg mig over, at 40.000 gaskunder alene sidste år blev udfaset," skriver ministeren i et skriftligt svar til Altinget og uddyber:

"Samtidig er fjernvarme på vej rigtig mange steder, flere milliarder er lagt i puljer til udfasning af olie- og gasfyr, og anbefalingerne fra vores Nekst-gruppe ’Farvel til gas i danske hjem’ er lige på trapperne."

Kan målet nås?

Anbefalingerne fra Den Nationale Energikrisestab (Nekst) kan dog ende med en bitter overraskelse for Lars Aagaard.

Til en konference i slutningen af januar vurderede energikrisestaben nemlig, at det ikke er realistisk at nå målet om at sige farvel til gasfyr i danske hjem i 2035. Derfor arbejder Nekst lige nu på en anbefaling til regeringen om at ændre på målet.

Samtidig forventer statens nationale gasdistributør Evida, at der stadig vil være 120.000 gasfyr tilbage i Danmark med de nuværende tiltag, der er i gang.

Ifølge Samira Nawa er der da også god grund til bekymring omkring, hvorvidt gasfyr er en saga blot om ti år.

"Når man sætter sig sådan et mål, er forhåbningen jo, at man skal trappe ned på gasfyr i stedet for at købe nye. Og jeg forstår godt, at de personer, der lige har købt at gasfyr, ikke vil være de første til at skille sig af med dem," siger energiordføreren fra Radikale.

Man bør dog holde fast i målet om at sige farvel til gasfyr i 2035 på trods af vurderingen fra Nekst, mener Signe Munk.

"Bare fordi vi ikke gør nok i dag, er det ikke begrundelse for mig til at opgive målet. Så er det en begrundelse for at gøre noget mere," siger hun.

Både SF, Enhedslisten og Radikale vil ud over et forbud arbejde for, at der bliver sat yderligere midler af til fjernvarmepuljen i forbindelse med forhandlingerne om en ny grøn fond, der lige nu er i gang hos Nicolai Wammen (S) i Finansministeriet.

I den grønne fond er der sat over 3 milliarder kroner af årligt til den grønne omstilling fra 2025 og frem til 2040.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024