Debat

Ejendomsmæglere: Hvad med en landdistriktsobligation?

DEBAT: Vi foreslår, at staten og realkreditten deler risici om en landdistriktsobligation. Hvis bidragssatserne på de små lån er lidt højere end normalt, er det muligt at lave en solid og praktisk konstruktion, der kan fungere. Det skriver Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

"Vi foreslår, at
staten og realkreditten deler risici, hvorved der er de rette økonomiske
incitamenter til at føre en sund og langsigtet udlånspolitik. Desuden foreslår
vi, at man kan operere med en mindre belåningsgrad, for eksempel 70 procent, og
obligatorisk krav om afdrag ved optagelse af lånet," skriver<b> </b>Troels Theill Eriksen, cheføkonom
i Dansk Ejendomsmæglerforening.<br>
"Vi foreslår, at staten og realkreditten deler risici, hvorved der er de rette økonomiske incitamenter til at føre en sund og langsigtet udlånspolitik. Desuden foreslår vi, at man kan operere med en mindre belåningsgrad, for eksempel 70 procent, og obligatorisk krav om afdrag ved optagelse af lånet," skriver Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Theill Eriksen
Cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening

Vi har fra Dansk Ejendomsmæglerforenings side foreslået, at man indfører en landdistriktsobligation med statsgaranti til gavn for landets yderområder.

Vi foreslår, at realkreditinstitutterne skal have mulighed for at udbyde fastforrentede realkreditlån med statsgaranti, som er målrettet ejendomme i landets yderområder.

Stat og realkredit deler risici
Det er ideen at skabe en ordning, hvor staten ikke taber penge, men blot skal hjælpe til med dens muskler i form af en statsgaranti.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Den udlånspolitik, der skal praktiseres, skal være næsten lige så grundig, som den realkreditten dagligt benytter, der skal blot ses mindre restriktivt på rådighedsbeløbet og på 6-måneders reglen. For at låntagere kan få et lån, skal de have vist, at de sagtens kan leve for et mindre rådighedsbeløb, end man normalt tager afsæt i. Og der skal kigges grundigt og realistisk på lønsedler, årsopgørelse mm., så realkreditten sikrer, at de får deres penge retur.

Vi foreslår, at staten og realkreditten deler risici, hvorved der er de rette økonomiske incitamenter til at føre en sund og langsigtet udlånspolitik. Desuden foreslår vi, at man kan operere med en mindre belåningsgrad, for eksempel 70 procent, og obligatorisk krav om afdrag ved optagelse af lånet.

De enkelte lån må forventes at være forholdsvis små, og for at det skal løbe rundt, er det nok nødvendigt med en højere bidragssats for eksempel i størrelsesordenen 2-4 procent.

Troels Theill Eriksen
Cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening

Små lån til højere bidragssats
De enkelte lån må forventes at være forholdsvis små, og for at det skal løbe rundt, er det nok nødvendigt med en højere bidragssats for eksempel i størrelsesordenen 2-4 procent. Med en aktuel rente på ca. 2,2 procent for et 30-årigt fastforrentet lån og en rente på ca. 1,75 procent for et 20-årigt fastforrentet lån, vil det give en slutrente på ca. 3,75-6,2 procent, hvis landdistriktsobligationerne bliver handlet til samme kurser. De slutrenter er meget konkurrencedygtige med alternativerne uden for realkreditten. Og selvom renten er højere end på normale fastforrentede 30-årige realkreditlån, er det af stor betydning for aktiviteten i yderområder, at man i det hele taget kan få et boliglån.

Vi foreslår, at man sammen med Finanstilsynet, realkreditinstitutterne, investorer og ratingbureauer ser på mulighederne for at lave en solid og praktisk mulig konstruktion, som ikke ændrer ved dansk realkredits enestående bundsolide status. Og mon ikke der er flere investorer, der kunne være interesserede i en mindre social investering med statsgaranti, hvis der var den mulighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Theill Eriksen

Cheføkonom, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00