Debat

Velux: Nye energikrav til boliger er en game changer for folkesundhed og klima

Energirenovering af vores boliger er afgørende, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Der er brug for handling, og EU’s kommende bygningsdirektiv er et vink med en vognstang, skriver Fleming Voetmann.

Både i Danmark og i EU er det allerede muligt at få betydelig støtte til at energirenovere. Mulighederne bør udvides og yderligere målrettes, for der er næppe tvivl om behovet for statslig finansiering for at komme i må, skriver Lasse Bendtsen.
Både i Danmark og i EU er det allerede muligt at få betydelig støtte til at energirenovere. Mulighederne bør udvides og yderligere målrettes, for der er næppe tvivl om behovet for statslig finansiering for at komme i må, skriver Lasse Bendtsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bygninger, også i Danmark, har et særdeles tungt klimaaftryk. Vi udleder CO2, både når vi bygger, når vi varmer husene op, og når vi bruger strøm derhjemme.

Helt nye tal fra Concito viser, at bygninger og deres energiforbrug står for 22 procent af danskernes samlede udledninger. I EU er tallet mere end 30 procent af unionens CO2-udledninger.  

Vi skal have sat turbo på nu, så både klimaindsatsen i vores boliger og vores sundhed kommer op i et helt andet gear

Fleming Voetmann
VP for External Relations and Sustainability

Energirenovering er således afgørende, hvis vi skal nå vores grønne mål – både nationalt og globalt. Derfor skal vi hæve ambitionerne på boligområdet. Der er brug for handling, og EU’s kommende bygningsdirektiv, som forhandles netop nu, bør skubbe yderligere på. 

Det kræver åbenlyst politisk vilje og støtte, hvis vi både skal skabe mere klimavenlige boliger og forbedre indeklimaet markant. 

Undersøgelser fra Rand Europe og Velux’ forskningsbaserede rapport, Healthy Homes Barometer, der tager pulsen på Europas bygningsmasse, viser, at usunde boligforhold gør, at danske børn går glip af ca. 30.000 skoledage om året, og at deres forældre og bedsteforældre samlet misser 465.000 arbejdsdage hvert år på grund af dårligt indeklima.

Det bør vi som samfund ikke acceptere. Det er vigtigt, at vi kollektivt sikrer, at de kommende boligrenoveringer også kommer udsatte lejere, boligejere og yderområderne til gode.

Vi har værktøjerne

Både i Danmark og i EU er det allerede muligt at få betydelig støtte til at energirenovere.

Mulighederne bør udvides og yderligere målrettes, for der er næppe tvivl om behovet for statslig finansiering for at komme i mål.

Det er nødvendigt, hvis vi vil en mere bæredygtig fremtid. 

Det glædelige er, at energirenoveringer kan iværksættes hurtigt, og alle løsninger og materialer er velafprøvede og optimerede. Samtidigt skaber den enkelte grønne renovering en målbar energibesparelse fra den ene dag til den anden.

Derfor skal vi have sat turbo på nu, så både klimaindsatsen i vores boliger og vores sundhed kommer op i et helt andet gear.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00