Debat

Venstre og direktør: Aflastningsområder konkurrerer ikke med bymidter

Det er forkert, når Samvirkende Købmænd påstår, at aflastningsområder er i konkurrence til bymidterne. Et stop for aflastningsområder vil være urimeligt, skriver Anni Matthiesen, Michael Aastrup Jensen og Brian Svart.

Aflastningsområderne
er ikke i konkurrence med bymidterne, og vi skal ikke erstatte
traileren i aflastningsområderne med cyklens bagagebærer i bymidten, skriver Anni
Matthiesen, Michael Aastrup Jensen og Brian Svart. På billedet er det Odenses bymidte.
Aflastningsområderne er ikke i konkurrence med bymidterne, og vi skal ikke erstatte traileren i aflastningsområderne med cyklens bagagebærer i bymidten, skriver Anni Matthiesen, Michael Aastrup Jensen og Brian Svart. På billedet er det Odenses bymidte.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Anni Matthiesen
Michael Aastrup Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I regeringens reformudspil ”Tættere på – bedre uddannelse og stærke lokalsamfund” lægger man op til et stop for aflastningsområder i en prøveperiode på fem år.

Regeringen ønsker at støtte handlen i bymidterne, og vil derfor stoppe kommunernes mulighed for at flytte en del af handlen ud i aflastningsområder, der typisk ligger i udkanten af byerne. I et debatindlæg taler Jytte Tandrup, der er underdirektør for Samvirkende Købmænd, for et stop for aflastningsområder.

Efter hendes opfattelse er det ikke bæredygtigt, at borgerne og de ansatte skal køre til disse butikker. Modsat Jytte Tandrup mener modstandere af lovforslaget, at det vil få den modsatte virkning og føre til tab af nye butikker i en række mindre og mellemstore byer i Danmark.

Ingen plads til storbutikker i bymidterne

Hvad Samvirkende Købmænd overser er, at storbutikker som thansen, Jysk, Harald Nyborg og Biltema udfylder en rolle, som bymidterne ikke kan løse.

Temadebat

Hvordan skal fremtidens planlov se ud?
En revision af planloven er under opsejling. I foråret udkom en omfattende evaluering af planloven, og forventningen er, at Indenrigs- og Boligministeriet i løbet af efteråret vil påbegynde forhandlingerne om en ny planlov.  

Men hvad skal planloven indeholde? Hvad er de største problemer med den nuværende planlov? Og hvilke ændringer er mest påtrængende? Det besvarer en bred vifte af aktører – fra politikere og interesseorganisationer til forskere og andre interessenter – i Altingets temadebat om, hvordan en fremtidig planlov skal se ud.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
 

Disse butikker passer dårligt i bymidterne, da de har andre krav til areal og lager. Eksemplerne i debatindlægget fra Samvirkende Købmænd med Silvan, Jysk, Ikea med flere i bymidter er butikker, der tilbyder en meget lille del af deres totale sortiment.

I bymidterne kan der ikke tilbydes de behov, som storbutikkerne har brug for. Butikkerne kræver mange kvadratmeter for at kunne tilbyde borgerne store varegrupper. Hertil kommer plads til mange daglige vareleveringer med 18 meter store sættevognstog, store varegårde og mange trailer-p-pladser.

Tager vi Hobros bymidte som eksempel, er 90 procent af butikkerne under 500 kvadratmeter, hvilket er minimumskravet i det nye aflastningscenter, som de ønsker i kommunen.

Derfor vil det kun i meget begrænset omfang være muligt at placere midtbybutikker i aflastningsområdet alene med butiksstørrelseskravet – derudover tillader kommunen ikke de typiske bymidtebutikker i aflastningsområdet.

Omvendt kan storbutikker som for eksempel en Harald Nyborg-butik, der kræver et grundareal på mindst 7500 kvadratmeter, ikke være i midtbyen. Aflastningsområdet vil således aflaste midtbyen med denne type butikker. Midtbyen tilbyder typisk borgerne, hvad de har på kroppen, mens aflastningsområderne typisk tilbyder, hvad huset, haven og bilen har behov for.

Formår man alligevel at lægge en storbutik i bymidten, foreslår Jytte Tandrup, at borgerne kan handle ”til fods, på cykel eller med offentlig transport”. Forestil dig at handle ind i disse storbutikker til fods – kan du have store haveredskaber, sække med muld, sofaer, senge, byggeredskaber og så videre i et par bæreposer eller på cyklens bagagebærer?

Disse varer kræver bil og trailer, som vil fylde i bymidten og skabe øget trafik. Aflastningsområderne skal netop aflaste bymidterne, så dette ikke sker. I et aflastningsområde er der plads til varevogne, lastbiler og trailere, og borgerne får et stort udvalg af store varer til små priser, så pengene rækker længere.

Mindre byer mister handel og arbejdspladser

Allerede i dag kan kommunerne selv bestemme og definere, hvilke butikker der kan eller skal være i aflastningsområder. Denne selvbestemmelse vil regeringens lovforslag tage fra dem. Det er ikke rimeligt.

Aflastningsområderne er altså ikke i konkurrence med bymidterne, som underdirektøren for Samvirkende Købmænd hævder.

Anni Matthiesen, Michael Aastrup Jensen og Brian Svart
Hhv. medlemmer af Folketinget for Venstre og indehaver af Pro Developments

Vedtager regeringen et stop af aflastningsområder, vil cirka 40 mindre og mellemstore byer miste muligheden for etablering af nye butikker, som for eksempel Harald Nyborg, Jysk, thansen samt derved nye arbejdspladser og handel. Borgerne bliver tvunget til at køre til større byer for at handle eller klare det på internettet.

Det er derfor mere bæredygtigt at holde på handlen i de små byer frem for at køre langt for at handle stort ind.

Aflastningsområder giver desuden nethandlen god konkurrence, når borgerne har butikkerne i nærheden af deres bopæl. Derfor vil det give det modsatte af den ønskede effekt at stoppe for aflastningsområder.

Aflastningsområderne er altså ikke i konkurrence med bymidterne, som underdirektøren for Samvirkende Købmænd hævder. Men det er netop en måde at holde på handlen i de mindre byer, så borgerne ikke skal køre til en større by for at handle stort. Sker dette, vil al den øvrige bymidtehandel, cafébesøg og så videre også forsvinde til de store byer, hvilket vil kvæle handlen i de mindre byer.

Så vores svar til Jytte Tandrup fra Samvirkende Købmand er nej. Vi skal ikke erstatte traileren i aflastningsområderne med cyklens bagagebærer i bymidten. For det ene udelukker ikke det andet, men det får derimod langt større konsekvenser at forbyde aflastningsområderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00