Når et folketingsmedlem pludselig går løs

BAGGRUND: Med politisk snilde kan en løsgænger forvalte ganske stor politisk magt i Folketinget.
Pia Christmas-Møller kan få reel politisk indflydelse som løsgænger, hvis hun spiller sine kort rigtigt.
Pia Christmas-Møller kan få reel politisk indflydelse som løsgænger, hvis hun spiller sine kort rigtigt.Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Niels Th. Dahl

Det bliver interessant at se, om hun kan spille det spil, eller om hun bare er en frustreret dame, der er blevet kørt ud på et sidespor.

Jørgen Elklit
Professor og valgforsker

Den parlamentariske situation i Danmark blev pludselig en lille smule mere spændende onsdag morgen, da det konservative folketingsmedlem Pia Christmas-Møller meldte sig ud af sin gamle folketingsgruppe for at fortsætte som løsgænger i Folketinget.

Nu åbnede sig nemlig for første gang siden valget i 2001 den teoretiske mulighed, at regeringen og dens faste støtteparti Dansk Folkeparti kan komme i mindretal i Folketinget, hvis oppositionen, tre nordatlantiske mandater samt løsgængeren Pia Christmas-Møller beslutter sig for at stemme imod den.

Dermed er Pia Christmas-Møller blevet en langt mere interessant løsgænger, end afhopperne i Folketinget plejer at være. Men selv om hun sidder på et måske afgørende mandat, så vil det alligevel kræve politisk dygtighed for hende at manøvrere:

Dokumentation

FAKTA:

VKO kan komme i mindretal - men kun i sjældne tilfælde

Med Pia Christmas-Møllers udmeldelse af den konservative folketingsgruppe råder Venstre (46), De Konservative (17) og Dansk Folkeparti (25) over i alt 88 mandater i folketingssalen.

Hvis Pia Christmas-Møller med sit ene mandat går sammen med oppositionen til venstre for regeringen - altså Ny Alliance (5), De Radikale (9), Socialdemokraterne (45), SF (23) og Enhedslisten (4) - giver det i alt 87 mandater.

VKO-partierne kan således kun komme i mindretal, hvis oppositionen og Pia Christmas-Møller også får overtalt nogle af de nordatlantiske mandater til at bakke sig op.

De færøske og grønlandske folketingsmedlemmer afstår imidlertid i langt de fleste tilfælde fra at stemme i danske indenrigspolitiske sager. I de seneste to valgperioder har de nordatlantiske repræsentanter kun afgivet deres stemme i sager af større politisk betydning, f.eks. udstationeringen af tropper i Irak, sager om børnenes vilkår i de danske asylcentre, udlændingeloven og i enkelte tilfælde finanslovene.

Den borgerlige færing Edmund Joensen har lovet at stemme med regeringen, hvis de øvrige nordatlanter vil stemme imod den, og den risikerer at komme i mindretal. Hvis de nordatlantiske mandater aktiveres, kommer VKO således op på 89 mandater.

Stemmer to af de resterende tre nordatlanter og Pia Christmas-Møller med oppositionen, får de i alt 89 mandater, og hverken VKO eller oppositionen har flertal. Dermed er både forslag fra oppositionen og VKO blokeret.

Stemmer alle de øvrige tre nordatlanter samt Pia Christmas-Møller med oppositionen, giver det i alt 90 mandater. Kun i de tilfælde vil regeringen og dens støtteparti være i mindretal i Folketinget.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00