Missilet er rettet mod Bruxelles

COMEBACK: Som en anden rockstjerne blev Jens Rohde hyldet, da han på Venstres landsmøde blev udpeget som EU-spidskandidat.
På Venstres landsmøde blev Jens Rohde officielt valgt som spidskandidat for Venstre ved det kommende Europa-Parlamentsvalg.
På Venstres landsmøde blev Jens Rohde officielt valgt som spidskandidat for Venstre ved det kommende Europa-Parlamentsvalg.
Anders Agner Pedersen
HERNING: Hans modstandere har kaldt ham alt fra et løsgående missil til en gadedreng. Hans tilhængere elsker ham for hans direkte facon, og hans begrænsede evne til at holde sin mund. Men uanset hvad, så har de fleste en mening om Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet.

Lørdag eftermiddag gjorde Jens Rohde comeback for Venstre. Altnget.dk mødte Jens Rohde umiddelbart efter talen, men først skal vi lige have optakten og glimt fra talen med - for det gik i sandhed ikke stille for sig.

Efter Lars Løkke Rasmussens redegørelse for, hvorfor man havde valgt Jens Rohde som spidskandidat, kørte der en video med klip fra hans politiske liv kombineret med klip fra hans optræden i DR-programmet Showtime, hvor han opførte Carpark North-sangen Transparent and Glasslike. I hjørnet af skærmen begyndte et ur at tælle ned. Fem, fire, tre, to, en... Og hvad sker der nu, kunne man se, at folk sad og tænkte.

Hyldet som en rockstjerne
Grubleriet blev dog hurtigt afløst af et brøl af jubel og latter, da der på storskærmene blev vist billeder af et missil, der blev skudt afsted. Og så kom han så, manden som alle ventede på.

Som en anden rockstjerne entrede Jens Rohde scenen iført mørkegråt jakkesæt, åbenstående blå skjorte og det velkendte glimt i øjet. Den fortabte søn var tilbage i familieforetagendet, og han nød det i den grad. Flere gange kastede han blikket rundt i salen, hvor de mange hundrede fremmødte - stående - klappede taktfast for at vise deres glæde over, at han var tilbage. Og han var hurtig til at gribe stemningen.

Når jeg var ude at cykle eller ude for at gå en tur alene, så formulerede jeg EU-taler inde i hovedet.

Jens Rohde
Spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget, Venstre

"Jeg var lidt misundelig på dig den anden dag, Lars, hvor Helle Thorning-Schmidt var ude med riven efter dig. For det er da den største politiske anerkendelse, man kan få," lød det med drivende ironi fra Rohde. En bemærkning der udløste både latterbrøl og klapsalver fra alle i salen, inklusive Løkke.

EU-tale uden manuskript
Herefter kastede Rohde sig ud i en længere liberal peptalk. Nøjagtig som Fogh vandrede han rundt på den bokseringslignende scene uden manuskript og forklarede sine partifæller, hvad det var, han ville med med Europa og EU i særdeleshed.

"Vi skal give svar, som mennesker kan forholde sig til. Svar, som er konkrete. Og det kræver et ekstremt fokus på, hvad det er, vi vil. Vi skal lave politik, som gør en konkret forskel i hverdagen. Ikke symbolpolitik, næh praktisk politik. Jeg er optaget af, om det er liberal politik eller ikke-liberal politik," forklarede Rohde, der efter talen fik selskab af Fogh og Løkke, som begge bød ham velkommen tilbage med klap på skulderen og knus. Og som de stod der, lignede de mest af alt tre brødre, hvor Rohde var den yngste. Ham, der indimellem laver ballade, men som alligevel har en særlig plads i sine ældre brødres hjerter, og som nu var vendt hjem. Og som var glad for at være hjemme.

Mange forskellige opfattelser af Jens Rohde
Jens Rohde:

"Det er fantastisk. Og især med sådan en modtagelse. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der også i Venstre er mange forskellige opfattelser af Jens Rohde, så det er da en stor oplevelse at blive modtaget på den måde. Og du kunne høre en knappenål falde til jorden, da jeg holdt min tale. Og det synes jeg var dejligt, for det betyder jo, at jeg kunne fastholde folks interesse, selv om det var en ret lang tale. Det har været en god oplevelse," strålede Rohde, da Altinget.dk møder ham umiddelbart efter talen. For selv om han ikke lægger skjul på, at pausen fra politik har været sund for ham, så er han lykkelig over at være tilbage under Foghs fane.

"Jeg holder meget af dem begge to (Fogh og Løkke, red.), både politisk og menneskeligt. Anders er den bedste chef, jeg nogensinde har haft, fordi jeg fuldstændig ved, hvad det er, han tænker. Jeg ved fuldstændig, hvad det er for en politisk dagsorden, han kører, og jeg kan følge den. Og det er også sådan med Anders, at han har den der kontinuitet. Han flikflakker aldrig. Man kan ikke ønske sig nogen bedre chef end ham, så ja, det er da dejligt at være tilbage i hans fold. Og uanset, hvad folk måtte diskutere om Lars, så er han ubetinget en af Danmarks dygtigste politikere," fastslår Rohde, der et kort øjeblik lyder, som om han igen er politisk ordfører, parat til at forsvare formanden og næstformanden med næb og kløer.

Har det fint med forventningspresset
At der hviler et kolossalt pres på Rohde ved det kommende Europa-Parlamentsvalg, er der ingen tvivl om. Ved sidste EP-valg havde Socialdemokraterne et fremragende valgresultat, hvor tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen alene opnåede omkring 400.000 personlige stemmer. Men det rører tilsyneladende ikke Rohde.

"Jeg har det fint med det, for jeg har jo selv været med til at skabe nogle forventninger ved at sætte mig det mål, at vi skal have fire mandater mod de tre, som vi har nu, ved næste valg. Så det gør mig egentlig ikke så meget, at der er et forventningspres. Hvis ikke man kan tåle, at der er et forventningspres, så skal man lade være med at stille op," påpeger Rohde.

Klog af nederlag
Det har ikke skortet på øretæver til Jens Rohde siden han forlod dansk politik for at blive direktør for det nu lukkede TV 2 Radio. Han havde dårligt sat sig i stolen, før han langede ud efter Helle Thorning-Schmidt. Det medførte en påtale fra tidligere TV 2-boss Per Mikael Jensen. Og da han under sidste års valgkamp medvirkede i en artikel om, at Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, var spion for Venstre, var grænsen nået, og Rohde blev fyret.

"Nogle af de ting, som jeg har været igennem, har været med til at modne mig. Jeg har fået nogle erfaringer. Nogle af dem kunne jeg så godt have været foruden, men det er jo alligevel noget, som man tager med sig. Og det er jo sjældent sejrene, man bliver klogere af. Det er mange gange nederlagene," forklarer Rohde.

Glødende EU-nørd
Da det i sin tid blev annonceret, at Venstre kørte Jens Rohde i stilling som spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, blev der spekuleret i, om det i virkeligheden bare var en smutvej tilbage til dansk politik for Rohde. Det afviser han dog blankt.

"Alle, der kender mig, ved, at jeg altid har været ekstremt meget Europa-fokuseret. Jeg har arbejdet med det, siden jeg var 19 år. Jeg har været i parlamentet som reporter, som medarbejder for parlamentarikere, og i det hele taget var jeg en utålelig nørd, da jeg var de der 19-20 år med EU-flag hængende over sengen. Så mit engagement fra EU har altid været der," understreger Jens Rohde, der indrømmer, at han havde mange overvejelser omkring sit kandidatur, før han til sidst sagde ja.

Startede med at sige nej
"Jeg havde lige smidt en masse penge i en virksomhed og levede faktisk et dejligt liv uden for politik, så derfor sagde jeg også nej i starten. Men så kunne jeg bare mærke, at når jeg var ude at cykle eller ude for at gå en tur alene, så formulerede jeg EU-taler inde i hovedet. Så kunne jeg mærke, at det var jeg simpelthen nødt til.

Og jeg blev jo ringet op af alle mulige, som sagde, at jeg skulle sige ja, og det var jo også med til, at jeg til sidst sagde ja. Men der var mange både personlige og forretningsmæssige overvejelser. Også fordi der er meget rejseaktivitet i det. Og jeg er jo ikke så vild med at flyve," smiler Rohde afslutningsvis, inden han haster videre mod næste interview. For det er ikke hver dag, at et løsgående missil vender tilbage til basen. Nu skal det så skydes afsted igen. Og hvis det går, som de håber i Venstre, rammer han Bruxelles næste sommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00