SF: Det sunde liv skal være billigere

Dokumentation
Pressemeddelelse.
Kontakt: Jesper Petersen ? 33 37 44 05
SF: Det sunde liv skal være billigere
I dag er SF s forslag om at sænke momsen på frugt og grønt og lægge afgifter på usund mad til førstebehandling i Folketinget. Af: Jesper Petersen, MF for SF
Hvis SF-forslaget bliver vedtaget, vil danskernes forbrug af frugt og grønt stige med 15-20 procent. Overskuddet fra afgifterne på fedt og sukker skal bruges til at sænke indkomstskatten og dermed kompensere de mindste indtægter. ?Sundhedsministeren må klappe begejstret i sine hænder i dag. SF kommer med et forslag om lavere priser på sunde fødevarer. Et initiativ som talrige eksperter i sundhed har efterlyst i årevis. Vi kan med andre ord fra i dag kaste os ind i kampen for at hjælpe de 1,3 mio. danskere, som er overvægtige - og for de knap 400.000, der er egentligt fede,? siger Jesper Petersen, SF s skatteordfører. "Når den enkelte får en sundere livsstil giver det større velvære og højere levealder, så regeringen vil møde tak i befolkningen for at støtte SF s forslag. Også kommende generationer af skatteydere kan være glade, fordi vi i fremtiden vil kunne se et dramatisk fald i udgifterne til behandling af de utallige sygdomme, som følger med en usund livsstil." "Og sundhedsministeren vil vise os alle sammen, at han mener det alvorligt, når han siger, at han gerne vil forebygge i stedet for at helbrede. Det er fint nok, at han har nedsat en forebyggelseskommission, som skal komme med andre gode ideer. Men det skal vi selvfølgelig ikke bruge som undskyldning for ingenting at gøre i dag, hvor vi udmærket ved, hvor skoen trykker." SF vil sætte momsen på frugt og grønt ned fra 25 til 5 procent. Det vil betyde, at danskerne vil spise 15-20 procent mere frugt og grønt. Samtidig skal animalsk fedt pålægges en afgift på 5 kroner pr. 100 gram rent fedt. Det vil få flere producenter til at satse på fedtfattig mad til gavn for forbrugerne.    
SF vil bruge overskuddet fra forslaget til at sænke indkomstskatten og hæve børnechecken, så de dårligst stillede ikke rammes. "Forslaget skal ikke være en pengemaskine, men en justering af momsen, der får danskerne til at købe sundere. Så indtægter fra ændringen gives tilbage til danskerne i skattelettelser. Samtidig vil forslaget betyde højere levealder, større livskvalitet og bedre samfundsøkonomi." I anledning af førstebehandlingen af SF s forslag samt et forslag fra Enhedslisten om at fjerne momsen på økologiske varer, vil en række kunstnere - blandt andre Anne Marie Helger, Peter Larsen og Christian Tangø - omdanne Christiansborg Slotsplads til en økologisk markedsplads. Det sker tirsdag den 5. februar 2008 kl. 14:00.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00