Folketinget bestemmer strafniveauet

INTERVIEW: Hvis Folketinget indfører mimimumsstraffe for vold, vil dommerne loyalt følge det, lover Dommerforeningens formand Jørgen Lougart.
Der vil opstå et forfatningsmæssigt problem, hvis Højesteret nægtede at følge Folketingets ønsker om skærpede straffe, siger dommerforeningens formand.
Der vil opstå et forfatningsmæssigt problem, hvis Højesteret nægtede at følge Folketingets ønsker om skærpede straffe, siger dommerforeningens formand.
Erik Holstein

Selv ved minimumsstraffe vil der være mulighed for at gå under minimum i helt særlige tilfælde. Derfor er der ikke noget problem som sådan ved minimumsstraffe.

Jørgen Lougart
Formand for dommerforeningen

Dommerforeningens formand, Jørgen Lougart, spiller bolden tilbage Folketinget, når det gælder niveauet for voldsstraffe. Lougart peger på flere handlemuligheder for Folketinget, hvis et flertal af politikerne ikke er tilfreds med strafniveauet for vold.

Og dommerforeningens formand afviser samtidig klart den på Christiansborg så udbredte myte, at dommerne "ikke vil acceptere" minimumsstraffe.

For at få afklaret de forfatningsmæssige aspekter har Altinget.dk spurgt dommerformanden, hvem der egentlig bestemmer det generelle straffeniveau herhjemme: Folketinget eller domstolene. Og Jørgen Lougart er ikke i tvivl:

"Det gør Folketinget. Folketinget fastlægger strafferammerne og kan her tilkendegive, at man vil have skærpet straffene, som man f.eks. gjorde på voldsområdet for nogle år siden. Det er vi selvfølgelig bundet af," siger Jørgen Lougart.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00