Ny bog "Tid til forvandling" om Venstre

BOG: Hans Mortensen skildrer Venstres historiske modernisering siden 80erne frem mod magten. "En utrolig professionalisme", mener han.
Venstres formand Anders Fogh Rasmussen  valgt for tredje gang til statsminister i november 2007 - kimen blev lagt allerede i midten af 80erne, konstaterer ny bog.
Venstres formand Anders Fogh Rasmussen valgt for tredje gang til statsminister i november 2007 - kimen blev lagt allerede i midten af 80erne, konstaterer ny bog.Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk
Rasmus Nielsen
Foto: Gyldendal

Socialdemokraterne håber, Venstre vender tilbage til sit historiske udgangspunkt. Men jeg tror ikke, det sker

Hans Mortensen
Forfatter, politisk journalist
Fakta

Hans Mortensen (født 1958) er uddannet som journalist i 1989. Fra 1989 reporter på TV/MIDT-VEST, fra 1990 journalist på Ekstra Bladet og politisk redaktør fra 1999. Fra 2002 politisk reporter på Weekendavisen.

Hans Mortensen skrev i 2005 bogen De fantastiske fire om 30 års magtopgør i Socialdemokratiet.

Tid til forvandling er på 224 sider. Kr. 249.00 (vejl.). Udkommer 27. maj 2008.

Journalist Hans Mortensen, der til daglig er politisk journalist på Weekendavisen, er bogaktuel igen på Gyldendal.

Tirsdag 27. maj udkommer "Tid til forvandling - Venstres vej til magten".

I 1986 fik Venstres ledelse en oplysning, der skulle få afgørende betydning for partiets fremtid: Venstres vælgere drak mere kirsebærvin end resten af befolkningen.

"Ikke et ondt ord om kirsebærvin, men moderne danskere i 80erne, som partiet gerne ville tiltrække, kunne man på ingen måde forbinde drikken med," hedder det i bogen.

"Her begynder forvandlingen af Venstre - og her starter Hans Mortensen sin beretning om Venstres udvikling fra bondeparti til fast beboer i Statsministeriet," noterer forlaget i en omtale.

"Hans Mortensen beskriver i "Tid til forvandling" den gennemarbejdede og langsigtede proces, der ligger bag udviklingen af det moderne Venstre. Han har haft adgang til Venstres partiarkiv og en lang række af arkitekterne bag forvandlingen - blandt andre de to tidligere partiformænd Henning <img align="left" src="@nyimg=3486@" />Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og statsminister Anders Fogh Rasmussen. Bogen er dog skrevet helt uafhængigt af partiet, og ingen af de medvirkende har haft lejlighed til at komme med indsigelser mod indholdet," oplyser forfatter og forlag.

DR-ansatte hjalp Venstre
Hvad har overrasket dig mest under arbejdet med bogen?

"Hvor systematisk partiet har arbejdet på et meget tidligt tidspunkt, dvs. siden midten af 80erne. Både med organisationen og med politikken. Hvor langsigtet de har tænkt. Det er udtryk for en utrolig professionalisme," mener Hans Mortensen.

I 80erne var det mere normalt, at ansatte i Danmarks Radio som biindtægt fik lov at arbejde for f.eks. Socialdemokratiet eller Venstre. TV-avisens Hans Morten Rubin og Henning Schmaltz-Jørgensen var tilknyttet Venstre (begge er døde i dag), og  "Smalle" havde så tidligt som i 80erne til opgave at finde ud, hvad danskerne var optagede af. I dag er det helt normalt at "monitorere pressen", som spindoktorerne kalder det, men det var nyt dengang.

"Hver måned fik partiet at vide, hvad der optog danskerne. Det var jo ikke udspil fra partier, der påvirkede det, derimod mediernes dagsorden. Det var på den måde, at Venstre blev opmærksom på, at hummerdøden virkelig optog danskerne. Forurening - eller som vi ville sige i dag: miljø blev vigtigt for Venstre," betoner Hans Mortensen over for Altinget.dk.

Uffe satte det i gang
Hvem har den største andel i Venstres forvandlingsproces af dine fire nøglepersoner - Uffe Ellemann-Jensen, Henning Christophersen, Anders Fogh Rasmussen eller Claus Hjort Frederiksen?

"Det virkelige skifte kom i 1984, da Venstre fravalgte sin status som bondeparti, da man fravalgte gårdejeren Ivar Hansen (den senere, nu afdøde folketingsformand, red.) som formand efter Christophersen. Den nye formand Ellemann satte sit hold med Fogh som næstformand og Claus Hjort som partisekretær. Så Uffe Ellemann er en helt central person, selv om det er Fogh, der står for teoriudviklingen.

Du omtaler forvandlingen som en "moderniseringsproces", der førte til magten og genvalg og genvalg. Kan flytningen væk fra det historiske ideologiske udgangspunkt, hvor det private individ altid står over staten og det offentlige, ikke give bagslag i den kommende tid?

"Så længe man har succes, går alting godt, og der er stadig stor begejstring i Venstre over at have magten. Fogh har evnet at fortælle om en ny form for liberalisme i en ny, moderne tid. Folk har købt den fortælling. Det er klart, at nogle i partiet, f.eks. dem bag de ti teser, er utålmodige og gerne vil tilbage til liberalismen, som man kendte den. Der er en bevægelse i dén retning, men det er svært for mig at vurdere, hvor stærk den er. Socialdemokraterne håber, Venstre vender tilbage til sit historiske udgangspunkt. Men jeg tror ikke, det sker."

Altinget.dk anmelder bogen i nyhedsbrevet Altinget | Christiansborg 2. maj 2008.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Mortensen

Forfatter, journalist, Weekendavisen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole. 1989)

Henning Christophersen

Bestyrelsesformand, Metroselskabet, fhv. næstformand, Europa-Kommissionen, fhv. MF (V), minister og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1965)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00