Folketinget reserverer onsdag til spørgetid

NYHED: Mens K ønsker begrænsninger i spørgetiden, er S lodret imod. Folketingsformand Thor Pedersen (V) forsøger at balancere synspunkterne og har foreløbig fjernet lovarbejdet om onsdagen.
Onsdagsspørgetiden har været så tidskrævende, at man har måttet udskyde behandlingen af dagsordenssatte beslutningsforslag til en anden mødedag. Det overgik socialdemokraten Mette Gjerskov her. Nu dropper Folketinget helt at have lovbehandling efter spørgetiden.
Onsdagsspørgetiden har været så tidskrævende, at man har måttet udskyde behandlingen af dagsordenssatte beslutningsforslag til en anden mødedag. Det overgik socialdemokraten Mette Gjerskov her. Nu dropper Folketinget helt at have lovbehandling efter spørgetiden.Foto: ft.dk/tv
Erik Holstein

Problemet er, at oppositionen synes, at de nu skal betale tilbage, fordi de borgerlige stillede mange spørgsmål i Nyrups tid. Og den dag, der kommer en ny regering, vil mange borgerlige sikkert synes, at det er deres tur til at betale tilbage for det, der foregår nu. På den måde bliver det bare værre og værre.

Helge Adam Møller (K)
Medlem af Folketingets Præsidium
Fakta

SPØRGETID 
Hver onsdag er "Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid)" på dagsordenen i Folketingssalen, og her besvarer ministrene spørgsmål, som medlemmerne forinden har sendt til dem. Spørgsmålene kaldes også § 20-spørgsmål, fordi de er beskrevet i § 20 i Folketingets forretningsorden. Spørgsmålene i spørgetiden adskiller sig fra spørgsmålene i spørgetimen, ved at ministeren kender spørgsmålene på forhånd. Hvert folketingsmedlem kan maksimalt stille to spørgsmål til én minister til besvarelse i den samme spørgetid. Spørgsmål skal være indleveret til Folketingets Lovsekretariat senest fredag kl. 12.00 for at kunne blive besvaret af ministeren i Folketingssalen den følgende onsdag. I den forberedte spørgetid skal en minister besvare spørgsmål i maksimalt 1 time. De spørgsmål, som ikke kan besvares inden for 1 time, overgår til skriftlig besvarelse.


Kilde: Folketinget

"Det er gået helt grassat. Både når det gælder mundtlige spørgsmål til ministrene og skriftlige spørgsmål i udvalgene. Når man snakker med folk på tomandshånd, er næsten alle enige i, at det her er grotesk. Men når det kommer til stykket, er der ikke flertal for at ændre på det."

Det siger det konservative medlem af Folketingets Præsidium, Helge Adam Møller, der er tydeligt frustreret over, at der ikke kan skabes tilslutning til en arbejdsform, hvor der kommer et mere overskueligt antal spørgsmål til ministrene.

Diskussionen er blusset op, efter der i februar blev sat rekord med 53 spørgsmål til ministrene på en enkelt onsdag. Det skete i spørgetiden 3. februar, og ugen efter kom man næsten lige så højt op.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00