Affæren med Socialdemokratiet er død og begravet. Nu retter DF al fokus på ituslået blå blok

Det var en fejl at samarbejde tæt med Socialdemokratiet. Det var alle enige om på Dansk Folkepartis årsmøde. "Man lærer af sine erfaringer," siger DF-formand.

Venstres indtræden i SVM-regeringen har fragmenteret blå blok. Men Dansk Folkeparti forholder sig loyalt til blokken og har slået ind på en mere blå kurs.
Venstres indtræden i SVM-regeringen har fragmenteret blå blok. Men Dansk Folkeparti forholder sig loyalt til blokken og har slået ind på en mere blå kurs.Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenLine Høvik Søby

Mange vælgere var i valgkampen i tvivl om, hvorvidt Dansk Folkeparti er et rødt eller et blåt parti.

Det har formand Morten Messerschmidt måttet erkende, efter at partiet kun lige akkurat lykkedes med at komme over spærregrænsen ved folketingsvalget sidste år.

Sådan lyder det, da Altinget møder ham til Dansk Folkepartis årsmøde i en håndboldhal i Viborg.

"Man lærer af sine erfaringer," konstaterer han.

Derfor vil Morten Messerschmidt nu gøre sit parti til en pragmatisk medspiller i blå blok.

Det betyder blandt andet, at partiet ikke per automatik skal modsætte sig skattelettelser af nogen slags.

"Hvis Mette Frederiksen kan finde fem-seks milliarder til at lave skattelettelser, er det bedre, at hun gør det med os end alene sammen med Konservative eller Liberal Alliance," siger Morten Messerschmidt.

Læs også

Tvivlen om DF's tilhørsforhold skyldes ifølge den nuværende ledelse i partiet, at man gik for langt i samarbejdet med Socialdemokratiet, dengang Kristian Thulesen Dahl var formand.

"Det var en fejl," siger partistifter Pia Kjærsgaard og uddyber:

"Det gik for vidt. Den affære, eller hvad man nu kan kalde det, gik for langt med hensyn til Socialdemokratiet og Kristian Thulesen Dahl."

Analysen fra den 76-årige nestor møder opbakning hos Dansk Folkepartis Ungdom.

"Vi må bare sande, at det næsten er umuligt at have et frugtbart forhold med Mette Frederiksen," siger formand Joachim Mortensen om det kuldsejlede forhold.

Færdig med at råbe i træer

700 medlemmer af Dansk Folkeparti var lørdag samlet i Tinghallen i Viborg, hvor nyere tids kriser er afløst af håb om en bedre fremtid. Altinget tog med til årsmøde med ét spørgsmål: Hvad siger medlemmerne til Morten Messerschmidts nye, blå linje?

Ifølge næstformand Peter Kofod er svaret klart: DF er endegyldigt færdig med affæren med rød blok. 

"Vi er et kerneborgerligt parti. Men vi er også et parti i blå blok, der tager et stort socialt ansvar og har et hjerte for dem, der ikke kan selv og har behov for at blive løftet. Men vi er kongeblå," siger han.

Den affære, eller hvad man nu kan kalde det, gik for langt med hensyn til Socialdemokratiet og Kristian Thulesen Dahl.

Pia Kjærsgaard
Folketingsmedlem, DF

Og uenigheder i blå blok behøver ikke at udgøre en udfordring, siger folketingsmedlem Mikkel Bjørn.

"Vi er en del af den blå familie, og det nytter ikke, at vi ødelægger tingene for hinanden. Det var det, der skete under Thulesen Dahl og Anders Samuelsen (Liberal Alliances forhenværende leder, red.), der ikke var villige til at give hinanden indrømmelser," siger han.

Han bakkes op af Pia Kjærsgaard, som er klar til at give indrømmelser på eksempelvis skattelettelser, hvis det betyder bedre vilkår for ældre.

"Vi vil ikke udelukkes fra noget som helst. Hvis man gør ligesom Thulesen Dahl og Anders Samuelsen, der sad i hvert sit træ og råbte ad hinanden, kommer man ikke videre," siger hun.

Partistifter Pia Kjærsgaard bakker helhjertet op om Morten Messerschmidts strategi om at gøre Dansk Folkeparti mere blå.
Partistifter Pia Kjærsgaard bakker helhjertet op om Morten Messerschmidts strategi om at gøre Dansk Folkeparti mere blå. Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix

Et blødt hjerte

Et udtryk, der går igen hos både folketingsmedlemmer og menige medlemmer, er "blå bloks bløde hjerte".

Det er dén position, der gør Dansk Folkeparti nødvendig i dansk politik, lyder det.

Med udtrykket menes der, at Dansk Folkeparti kan give både skattelettelser og mere velfærd, forklarer Morten Messerschmidt.

"Taler vi om udlændinge- og værdipolitik, skal vi jo være det mest blå, du kan finde. Taler vi social- og ældrepolitik, er vi blå bloks bløde hjerte," siger partiformanden og uddyber:

"Vi er det parti i blå blok, som tænker på de svage, de handicappede og de ældre."

Læs også

Det budskab møder opbakning hos medlem Lisbeth Andersen. Hun stemmer netop på partiet – og har gjort det siden dets stiftelse – fordi det kan kombinere en borgerlig udlændingepolitik med fokus på velfærd.

"Jeg synes, vi skal være blå. Men DF skal blive ved med at have den politik, vi altid har haft på udlændinge, ældre og dyrevelfærd," siger hun.

Ifølge det nytilkomne folketingsmedlem for DF, Mette Thiesen, er det netop det bløde hjerte, der giver Dansk Folkeparti en berettigelse i blå blok.

"Vores bankende bløde hjerte er unikt for Dansk Folkeparti. Ingen krop fungerer uden et bankende hjerte, og det er det, vi er," siger hun.

Grundlæggende konservativt

Dansk Folkepartis kærlighedserklæring til blå blok betyder også, at partiet, der ellers før har brystet sig af ikke at tilhøre nogen politisk ideologi, nu gerne står ved at tilhøre et ideologisk fællesskab.

"Grundlæggende er vi jo et konservativt parti," siger næstformand Peter Kofod.

Ifølge Peter Kofod er det konservative islæt noget af det, der gør, at Dansk Folkeparti adskiller sig fra konkurrerende partier på højrefløjen.

"Der er så mange eksempler på, at Danmarksdemokraterne reelt fører Venstre-politik under nye faner. Så der er en markant forskel på os og dem," siger næstformanden.

De medlemmer, Altinget møder på årsmødet, har intet imod, at Dansk Folkeparti har slået ind på en mere borgerlig, konservativ kurs.

Ingen krop fungerer uden et bankende hjerte, og det er det, vi er.

Mette Thiesen
Folketingsmedlem, DF

Endda medlem Sune Jakobsen, som tidligere har været medlem af SF, bakker op om partiformandens linje.

"Så længe det ikke er på bekostning af velfærden, har jeg ikke noget problem med skattelettelser," siger han og tilføjer:

"Vi har et velfærdssamfund under pres, og hvis vi skal ud af det, skal vi have et sundt og bæredygtigt erhvervsliv, og det kræver, at vi blå har noget mere indflydelse."

Dagens mest ophedede diskussion på årsmødet handlede også om økonomi – dog ikke i national forstand, men derimod et forslag om at forhøje kontingentet fra 150 til 300 kroner.

Efter en person fra salen råbte: "Jeg synes bare, at folkepensionister skal have rabat!", lukkede dirigent Kenneth Kristensen Berth debatten med ordene:

"Det er ikke en debat, det er en afstemning."

Herefter blev forslaget vedtaget. Uden rabat til folkepensionister.

På trods af det får Morten Messerschmidt ros for at inddrage partimedlemmerne mere, end forgængerne har gjort.

Og så længe, der er ro på bagsmækken i baglandet, er opskriften på kommende succes klar, lyder det.

"Vi skal gøre, som vi har gjort hele tiden. Holde fast i god DF-politik. En meget stor EU-skepsis og se på konventionerne, men samtidig kombinere det med at være blå bloks bløde hjerte," understreger Pia Kjærsgaard.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

0:000:00