En ting samlede Nye Borgerlige på partiets landsmøde: "Hun er et unikum"

Nye Borgerlige har det seneste år i perioder bevæget sig mod ren opløsning, og det satte sine spor på partiets landsmøde. I kulissen spøger partisammenlægning, men så længe Pernille Vermund er i spidsen for partiet, er baglandet håbefuldt.  

"Det beklager jeg. Det kommer jeg ikke til at tillade en gang til." Pernille Vermund undskyldte på landsmødet over for baglandet for det kaotiske formandsskift i foråret. 
"Det beklager jeg. Det kommer jeg ikke til at tillade en gang til." Pernille Vermund undskyldte på landsmødet over for baglandet for det kaotiske formandsskift i foråret. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Frida FlinchMorten Øyen

Langbordene i DGI-hallen i Vejle er fyldt med flyers med sloganet "Vi tager tæskene, mens de andre bliver klogere", men det er som om, at begge dele i virkeligheden er møntet på Nye Borgerlige selv.

Til partiets fest på valgaftenen sidste år var der bogstaveligt tæsk i luften, og det blev et varsel om et yderst turbulent år for det unge borgerlige parti. Seks mandater var kort efter blevet til tre, i praksis to på grund af Peter Seier Christensens sygdom, mens Pernille Vermunds formandsskifte til Lars Boje Mathiesen endte i det rene kaos og en eksklusion.

"Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogen kunne skabe så meget rod på så kort tid. Det beklager jeg. Det kommer jeg ikke til at tillade en gang til," siger Pernille Vermund på scenen i talen til baglandet.

"Vi er blevet klogere. Jeg er blevet klogere," fortsætter hun.

Læs også

Og bedømt på klapsalverne fra de 380 medlemmer af Nye Borgerlige i hallen i Vejle, er alt tilgivet. Vermund vil tale videre, men spontant rejser baglandet sig, så lyden af metallet fra stolene mod halgulvet runger i det store lokale.

Det var nok meget klogt, at Pernille Vermund kom tilbage i spidsen for sit parti.

"Nye Borgerlige er et hjertebarn for hende. Virksomhedsejere giver heller ikke virksomheden videre, hvis det ser ud til, at den ikke kan klare sig," lyder det fra et medlem i en pause.

Hun er et unikum

Melanie Jørgensen, der er lokalforeningsansvarlig i Nye Borgerliges Ungdom, kalder Vermund for en "kæmpe rollemodel", som "vi ikke kan undvære".

"Der findes ikke nogen som Pernille. Der har været mange store personligheder gennem vores parti, men Pernille, hun er bare et unikum," siger hun.

Virksomhedsejere giver heller ikke virksomheden videre, hvis det ser ud til, at den ikke kan klare sig.

Tenna Røberg
Landsformand i Nye Borgerliges Ungdom

Men ånden er så at sige ude af flasken. I januar var Pernille Vermund klar til at lægge den politiske karriere på hylden efter næste valg, og lige siden har partiet kæmpet med spærregrænsen.

Det har også sat sig i medlemstallet, der er faldet med mere end 5.000 partimedlemmer siden januar.

"Først gik nogen, dengang Pernille sagde farvel første gang, så gik der nogen, dengang Lars blev formand, og så gik der nogen, da Lars forsvandt som formand," fortæller Tenna Røberg, der er ungdomspartiets formand og anses som et af partiets største talenter.

Hvem skal have tronen?

Vermunds sidste partifælle i Folketinget, Kim Edberg Andersen, kan ikke svare på, hvem den næste tronarving er, når Pernille Vermund på et tidspunkt stopper – for anden gang – som formand.

Det bliver dog ikke ham, slår han fast. "Det er et lortejob", som han har sagt til Altinget. Men Nye Borgerlige har en masse unge talenter rundt i Danmark, der skal finpudses og "lige have løbet hornene af sig", påpeger han. 

Læs også

Melanie Jørgensen og Tenna Røberg sidder sammen med en håndfuld andre medlemmer af Nye Borgerliges Ungdom ved et langbord tættest på scenen på landsmødet.

"For mig er bare det at stå på scenen i dag en sindssyg svær ting, så jeg kunne slet ikke forestille mig at være politisk formand for Nye Borgerlige, overhovedet," siger Melanie Jørgensen.

Så du tror ikke, at det er dig, som Kim Edberg har i tankerne?

"Det tror jeg ikke. Det håber jeg ikke," griner hun.

Tenna Røberg er enig i, at der er nogle gode talenter i ungdomspartiet. Hun tør dog ikke gætte på, om det er hende selv, Edberg har i tankerne.

For mange stuerene politikere

En, der i hvert fald tidligere gerne ville være partiformand, står nu på scenen. Et Dannebrogsflag flankerer scenen på hver side, og et spotlys oplyser bagtæppet med den blågrønne partifarve.

Der er for mange stuerene politikere.

Martin Henriksen (NB)
Spindskandidat til Europa-Parlamentet

Det er Martin Henriksen, der sidste år forlod Dansk Folkeparti efter at have tabt kampen om formandsposten, der nu tager scenen som Nye Borgerliges første spidskandidat til Europa-Parlamentet.

Han er garant for hård udlændingepolitik, og starter med at rose Pernille Vermunds genkomst som formand, inden han kaster sig ud i en brandtale om udlændinge- og identitetspolitik, der nok også godt kunne være holdt for Dansk Folkepartis bagland.

"Der er for mange stuerene politikere," siger han fra scenen. Det kan de godt lide at høre i salen.

Partisammenlægning spøger

Uden for salen interviewer TV 2 Pernille Vermund. De vil høre, om rygterne om en fusion med Dansk Folkeparti har noget på sig. Mette Thiesen og Mikkel Bjørn fra folketingsgruppen er allerede skiftet den vej. Martin Henriksen er gået den anden vej. Begge partier kæmper med vælgeropbakningen. Det kunne virke lige til.

Men ikke ifølge Vermund, der blankt afviser en DF-fusion.

"Jeg har sagt ret klart, at vi er jo et borgerligt parti, som både vil føre en borgerlig økonomisk politik, men som jo også ser på udlændinge på en anden måde end Dansk Folkeparti," siger Pernille Vermund til TV 2.

Inde i salen går rygterne i krogene dog også om et andet og for tiden mere vælgerombejlet parti: Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne.

Læs også

Landsmødets formelle program er slut, det tog fem timer inklusiv frokost, og der er nu tid til at forberede sig til aftenens fest. Men inden kan lokale kandidater og medlemmer lige nå at få taget en selfie med Pernille Vermund.

En ung mand i starten af tyverne stopper sin hvide skjorte ned i bukserne, inden det er hans tur.

"Hvorfor har du et Danmarksdemokraterne-cover på mobilen," spørger Pernille Vermund det unge partimedlem.

"Øhh… Det var kulturnatten og ..." begynder svaret.

De griner begge, og han får sit billede. Det vigtige er, at Pernille Vermund er tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Kim Edberg Andersen

MF (DD), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
BA i politik og administration (Aalborg Uni. 2012)

0:000:00