Coronakrise og hurtig slutspurt sætter Venstre under pres i udligningsballade

ANALYSE: Coronakrisen har givet regeringen fornyet styrke, som kan blive nyttig, når de konfliktfyldte udligningsforhandlinger snart skal rundes af. Udsigten til et kort slutspil gør kun livet sværere for Venstre.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og regeringen har haft hårde diskussioner under forhandlingerne om den kommunale udligning. Nu kan en snarlig politisk slutspurt sætte et midlertidig punktum i den langstrakte politiske diskussion.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og regeringen har haft hårde diskussioner under forhandlingerne om den kommunale udligning. Nu kan en snarlig politisk slutspurt sætte et midlertidig punktum i den langstrakte politiske diskussion.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den politiske virkelighed er grundlæggende forandret, når finansminister Nicolai Wammen (S) inden for en meget nær fremtid indkalder til fortsatte forhandlinger om den kommunale udligning.

Regeringens officielle ambition er at have en aftale på plads, sådan at den kan formuleres som lovtekst i løbet af første halvdel af maj.

Det vil være tids nok til, at den nye udligningsordning vil kunne lægges til grund for den aftale om næste års kommuneøkonomi, som regeringen og KL forventes at indgå senest i begyndelsen af juni. Og til at aftalen kan implementeres i et lovforslag, der kan vedtages, inden Folketinget går på forsinket sommerferie 1. juli.

Inden Danmark blev ramt af covid-19, var udligning genstand for det hidtil største politiske slagsmål mellem regeringen og det største oppositionsparti, Venstre.

I skyggen af spørgsmål om liv og død, nedlukning af et helt samfund og risikoen for en længerevarende global recession kan det blive svært igen at mobilisere samme momentum for kritik af regeringens håndtering af de indre sammenhænge i den kommunale økonomi.

En skarp oppositionsretorik fra Venstre kombineret med eklatante kiks internt i Socialdemokratiet havde sat regeringen under pres og givet Venstres forhandlere solid medvind.

Men så kom coronakrisen.

Regeringen styrket efter covid-19
Og efter en måned i den globale pandemikrises tegn tager de mudrede og ofte tekniske genstridigheder om den kommunale udligningsordning sig nu helt anderledes ud.

I skyggen af spørgsmål om liv og død, nedlukning af et helt samfund og risikoen for en længerevarende global recession kan det blive svært igen at mobilisere samme momentum for kritik af regeringens håndtering af de indre sammenhænge i den kommunale økonomi.

Ikke mindst set i lyset af, at regeringen og særligt statsminister Mette Frederiksen (S) i øjeblikket har ekstraordinær stor opbakning blandt danskerne. Og at den politiske krisestyring fortsat bygger på en historisk exceptionel Christiansborg-konsensus.

Læs også

At anlægge en offensiv oppositionslinje på spørgsmål om kommunal udligning vil i det aktuelle politiske klima hurtigt kunne give bagslag.

Det er i hvert fald tvivlsomt, at der blandt det store flertal af vælgere vil være den store forståelse eller sympati for, hvis den finere matematik i fordeling af penge mellem kommunerne bliver gjort til et hårdt politisk slagsmål.

De politiske drøftelser mellem regeringen og Folketingets øvrige partier har i praksis ligget fuldstændigt stille under coronakrisen.

Krise skygger for politisk slutspurt
Finansministeriets og Indenrigsministeriets embedsmænd har dog kunnet bruge noget af tiden til at få svaret på de mere end hundrede spørgsmål, som forhandlingspartierne har stillet.

Derfor er forhåbningen hos regeringen også, at grundlaget nu er på plads for, at der relativt hurtigt kan bindes sløjfe på en aftale, når forhandlingerne for alvor bliver genoptaget. Det er dage, der tælles, inden det sker.

Nicolai Wammen og kompagni har da også alt mulig grund til at ønske sig et kort forløb. Både på grund af pres fra borgmesterbaglandet, hvor mange – formentlig med Frank Jensen i København som den største undtagelse – er glade for den linje, regeringen har lagt.

Men også fordi udligningsspørgsmålet altid vil være et politisk hundeslagsmål, som kan martre et regeringsparti i én uendelighed. Derfor vil det være en fordel at få ordnet det på et tidspunkt, hvor den store politiske opmærksomhed retter sig mod helt andre sager.

Den hurtige slutspurt sætter samtidig Venstre under pres.

Her har man også et stort borgmesterbagland, der råber på forandringer i stil med dem, som regeringen er parat til at gennemføre. Og Jakob Ellemann-Jensen har længe sagt, at udligning er for vigtigt et spørgsmål til, at man vil overlade det til Enhedslisten.

Underforstået, at hvis ikke Venstre går med, så har regeringen stadig et operationsdueligt parlamentarisk alternativt med sine støttepartier. En risiko, Venstre næppe tør løbe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00