De startede tre, nu er der én...

LEDERSKIFTE: Anders Samuelsen skal genrejse Liberal Alliance oven på Naser Khaders afgang. Folketingsgruppen består nu af to mand.
De tre partistiftere, Gitte Seeberg, Naser Khader og Anders Samuelsen, mens alt endnu var fred og idyl. Nu er kun Samuelsen tilbage i det vingeskudte parti.
De tre partistiftere, Gitte Seeberg, Naser Khader og Anders Samuelsen, mens alt endnu var fred og idyl. Nu er kun Samuelsen tilbage i det vingeskudte parti.Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Anders Agner Pedersen

Selv om deres politiske indflydelse mildest talt er begrænset, så har Liberal Alliance en særlig evne til at tiltrække sig opmærksomhed omkring deres lille forsamling af folkevalgte.

Mandag den 5. januar 2009 er ingen undtagelse. Således var arbejdsdagen kun få timer gammel, før bomben sprang om, at partiformand og medstifter af Liberal Alliance Naser Khader forlod partiet for at blive løsgænger. Dermed meldte han sig ind i Gitte Seebergs hidtil eksklusive klub for abdicerede partistiftere.

Lynhurtigt stod det klart, at der reelt set kun var to muligheder: Enten overtog den eneste tilbageblivende partistifter, Anders Samuelsen, roret, eller også ville partiet lukke og slukke.

Men Samuelsen havde ikke tænkt sig at give op. Nu skulle han vise den ganske danske nation, hvor det liberale skab skulle stå, så derfor indkaldte han til pressemøde klokken 16 for at meddele, at han nu satte sig forrest på den politiske tandem, som han og Villum Christensen i den kommende valgperiode skal køre på.

Jeg svigter ikke Naser. Det er Naser, der forlader mig og Liberal Alliance.

Anders Samuelsen
Ny partileder, Liberal Alliance

Samuelsen: Jeg svigter ikke Naser
Spørgsmålet er så bare, hvordan det kunne komme så vidt, at de to tidligere musketerer nu måtte skilles? Især når Samuelsen tidligere havde udtalt, at han hellere ville forlade politik end vælte Khader. Hvis ikke det var et svigt, hvad var det så, blev den nye partileder spurgt.

"Jeg svigter ikke Naser. Det er Naser, der forlader mig og Liberal Alliance," understregede Samuelsen på sit pressemøde i håb om, at pressemødet i stedet kunne handle om de ting, som Liberal Alliance stod for, og hvorfor det er nødvendigt for det danske folkestyre, at der er et parti, der hedder Liberal Alliance.

Sådan blev det dog ikke helt. I stedet trængte en lang række spørgsmål omkring Khaders afgang sig på. Men Samuelsen fastholdt, at formandsskiftet ikke var sket, fordi han havde noget imod Khader. Tværtimod havde han givet Khader tilbuddet om selv at ville overtage partiformandsposten, fordi han kunne se, at Khader var ved at køre træt i det hele.

"Naser var ved at løbe tør for kræfter. Derfor gav jeg ham tilbuddet om at overtage posten. Og det tilbud var bestemt oprigtigt ment. Jeg foreslog ham også, at han kunne blive kandidat ved Europa-Parlamentsvalget, men det havde han ikke lyst til," forklarede Samuelsen, som dog ikke lagde skjul på, at hvis ikke Khader selv var gået, så havde partiformanden fortsat heddet Naser Khader. Men kun til 13. januar, hvor Liberal Alliance havde planlagt gruppemøde.

Hvis ikke Khader var gået, var han blevet væltet
"Før jul aftalte vi at mødes 4. januar for at gøre status. Naser havde i forvejen bedt om, at det møde ikke kom til at handle om personer. Derfor var lederskiftet ikke sket der, men først på vores gruppemøde den 13. januar," sagde Samuelsen.

Men Khader dukkede aldrig op til søndagens aftalte møde. Og da Samuelsen ikke kunne få fat i ham, hverken via telefon eller sms, fik han nok.

"Min endelige konklusion bliver draget, da jeg ikke hører fra ham. Hverken i går aftes eller her til morgen," var Samuelsens svar på, hvornår han havde truffet sin beslutning om at overtage Khaders job. Et job, som han i bagklogskabens klare lys selv mente, at han burde have haft fra start.

"Man kan spørge sig selv, om jeg burde have været formand fra starten? Ja, det burde jeg nok," funderede det tidligere radikale Europa-Parlamentsmedlem, som ved pressemødet var flankeret af sit eneste gruppemedlem, Villum Christensen, og landsformand Leif Mikkelsen. De forholdt sig dog nogenlunde passive under pressemødet. Dog blev Villum Christensen nødt til at understrege, at han bestemt ikke havde tænkt sig at vælte den nye formand, hvilket udløste et stille smil hos Anders Samuelsen.

Ikke nogen drømmetjans
Stort set siden det skæbnesvangre folketingsvalg i slutningen af 2007 har Liberal Alliance rodet rundt under spærregrænsen. Hvilket Samuelsen også så som en del af forklaringen på, hvorfor Khaders kræfter nu var sluppet op.

"Ingen partiledere kan gennem længere tid holde til at ligge mellem 0,5-1,0 procent af stemmerne i meningsmålingerne," sagde Samuelsen, som i den forbindelse gjorde klart, at han ikke havde tænkt sig at løbe af pladsen, selv om meningsmålingerne også så sløje ud om et års tid.

"Det her er ikke en drømmetjans, men jeg glæder mig. Jeg kan godt matche de andre partiledere. Jeg kan mit stof," lød det afslutningsvis fra den nye leder af Liberal Alliances tomandshær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00