Et nederlag i Herning og et tilbageblik på et ”møg”-år: Det skete på weekendens landsmøder

Hvad lærte vi af de fire landsmøder, som fandt sted i weekenden? Altinget giver dig overblikket og runder både en tommel, som blev vendt nedad i Herning, og krænkelsessager, som fortsat spøgede i Nyborg.

Pia Kjærsgaard var en af weekendens hovedpersoner, da hun deltog i Dansk Folkepartis årsmøde i Herning.
Pia Kjærsgaard var en af weekendens hovedpersoner, da hun deltog i Dansk Folkepartis årsmøde i Herning.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hele fire partier havde inviteret deres medlemmer til landsmøde i weekenden, men der var et parti, som skabte flere overskrifter end de andre tre.

Samtidig var der særlig to steder, hvor både smilene og overskuddet lod til at være større end hos de to andre.

Altinget ser tilbage på weekenden, der gik, i Aalborg, Herning, Nyborg og København, hvor Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og Konservative bød til henholdsvis kongres, årsmøde, landsmøde og landsråd.

Pias nederlag i Herning

Selvom Pia Kjærsgaard vendte tomlen nedad, var det ikke nok til at forhindre Martin Henriksens genvalg til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse.

Årsmødet i Herning var ubestridt det, som løb med al opmærksomheden i denne weekend, og det skyldes blandt andet lørdagens kampvalg til hovedbestyrelsen, hvor Henriksen var på valg. Op til årsmødet var han en af hovedpersonerne i en intern uro, som endte med at blive et offentligt skænderi om fremtiden for Dansk Folkeparti og dets lederskab.

Martin Henriksen har kritiseret partiets udlændingepolitiske linje, som han gerne vil have skærpet og trukket længere til højre. Men den kritik er illoyal, mener Pia Kjærsgaard, og hun lagde ikke skjul på sin utilfredshed med Henriksen, da han holdt en tale forud for personvalgene. Her blev rystet på hovedet, mens hun rakte en tommel ned.

Læs også: Holstein: Martin Henriksens valgsejr er et klart politisk signal fra baglandet

Men medlemmerne delte ikke Pia Kjærsgaards syn på Henriksen. Han blev genvalgt med det højeste stemmetal af alle kandidaterne. Nederlaget til Pia Kjærsgaard forstærkes af, at Martin Henriksen på det personlige plan også er en loyal tilhænger af Kristian Thulesen Dahl. Den tidligere DF-formand har i den seneste tid også sået tvivl om sin afløsers formandsevner.

Foruden valget af den loyale støtte har Thulesen Dahl formentlig også været tilfreds med, at medlemmerne ikke gav genvalg til Anders Vistisen, som har været meget offentlig omkring sin kritik af DF-formanden.

Sexismens spøgelse i Nyborg

Fra Herning til Nyborg, hvor Radikale var samlet for første gang til landsmøde siden Morten Østergaard dramatiske exit fra partiet i oktober sidste år som konsekvens af en krænkelsessag. Siden dengang har partiet mistet to folketingsmedlemmer – Ida Auken og Jens Rohde – mens et andet medlem af folketingsgruppen har sagt helt farvel til Christiansborg efter sager om krænkelser – Kristian Hegaard. Sideløbende er partiets opbakning blandt vælgerne dalet.

Derfor var det også et landsmøde, hvor krænkelsessagerne stadig spøgte. Partiet var udrustet med en ny samværspolitik, men de unge radikale krævede mere. Ifølge Radikal Ungdom burde moderpartiet indføre en såkaldt eksklusionsparagraf, som vil gøre det muligt at ekskludere medlemmer efter sager om krænkelse.

Læs også: De radikale har blikket stift rettet fremad mod en “grøn epoke”. Men sexismens spøgelse er lige i hælene på dem.

Ifølge ungdomsorganisationens formand Jacob Robsøe var der medlemmer, som ikke turde at møde op til landsmødet, fordi der var nogen til stede, som havde haft en grænseoverskridende adfærd.

Sofie Carsten Nielsen kunne heller ikke undgå at runde emnet i sin landsmødetale, som var hendes første, efter hun for snart et år siden blev partileder. Her så hun tilbage på sit første år, som et år, der ”har været noget virkelig møg” for Radikale.

Konservative kaldte på valg i København

Anderledes opløftet var stemningen i København til Konservatives landsråd. Partiets medvind i meningsmålingerne kunne mærkes i salen, hvor partimedlemmerne stående hyldede partiformanden Søren Pape Poulsen, da han kom på scenen.

Hyldesten blev modtaget af en veloplagt partiformand, som understregede, at partiet er mere end klar til at møde vælgerne til det kommende kommunal- og regionsrådsvalg – og ja, også til næste folketingsvalg.

”Jeg tror, at vi får to gode valg. Og hvis det skulle komme så vidt: Tre gode valg. Kære Mette Frederiksen oppe i Aalborg. Du trykker bare på knappen. Vi er klar. Er vi ikke,” sagde den konservative partiformand under sin tale.

Papes overskud rakte dog til mere end blot drømme om et godt kommunal- og regionsrådsvalg. Han satte sig selv i spil som en potentiel leder af den borgerlige blok, da han citerede Poul Schlüter med ordene ”der kommer en konservativ statsminister igen”.

Læs også: Pape citerer Schlüter i landsrådstale: "Der kommer en konservativ statsminister igen"

Fredelig weekend i Aalborg

Vi slutter af i Aalborg hos regeringspartiet. Socialdemokratiets kongres stod i skærende kontrast til Dansk Folkepartis årsmøde, som blev nævnt først i overblikket.

Hvor årsmødet bød på dramatik og opsigtsvækkende taler gentagende gange i løbet af weekenden, var kongressen helt fri for spænding.

Det var forventet, da der på forhånd var lagt op til rolig weekend i det nordjyske. Statsministeren benyttede sin tale til at understrege, at regeringen bestemt har grønne ambitioner, men hun havde ikke taget en stor nyhed med sig i talen.

En enkelt lille nyhed sneg sig dog ind i løbet af kongressen. Søndag fortalte indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, at regeringen indenfor de næste par uger vil præsentere et nyt boligudspil, der skal sikre flere billige boliger.

Læs også: S-kongres midt i landbrugsforhandlinger: Mette Frederiksen understreger regeringens grønne profil

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00