S-kongres midt i landbrugsforhandlinger: Mette Frederiksen understreger regeringens grønne profil

En stor del af statsministerens kongrestale var dedikeret til klimadagsordenen, og hun fandt også tid til at række ud til Hovedstaden. Det er et tegn på, at Socialdemokratiet forsøger at tiltrække en helt særlig vælgergruppe, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

AALBORG: Der skal ikke herske nogen tvivl om, at S-regeringen vægter den grønne dagsorden højt.

Det var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), som til Socialdemokratiet kongres indledte sin tale med at betone alvoren af klimakrisen.

Selvom statsministeren fulgte det op med en opremsning af regeringens grønne initiativer, medgav hun også, at der stadig er en del arbejde forude:

”Med rapporten fra FN’s klimapanel IPCC står det klart, at selv de lande, der er nået langt. Skal gøre mere, end de gør i dag. Det gælder også for Danmark,” sage hun og tilføjede:

”Vi ved godt, at vi ikke er i mål endnu.”

I denne tid er regeringen i færd med at forhandle den næste store aftale på klimaområdet, som handler om landbruget. Mette Frederiksen understregede i talen, at landmændene også vil skulle spille en rolle frem mod, at Danmark skal nå sit reduktionsmål for 2030.

”Landbruget skal – selvfølgelig – omfattes af et bindende reduktionsmål,” sagde hun.

Håndsrækning til Hovedstaden

Kongrestalen blev også brugt til at varme op til det kommende kommunal- og regionsrådsvalg. Her skal Socialdemokratiets medvind i meningsmålingerne sikre, at partiet kan gentage successen fra sidste kommunalvalg, hvor partiet med Mette Frederiksens egne ord fik ” et fantastisk flot valg. Bedre end vi overhovedet havde håbet på”.

I løbet af sine første to år ved magten har S-regeringen især haft fokus på de mere tyndtbefolkede egne af landet udenfor Hovedstaden. Men i kongrestalen rækker Mette Frederiksen nu hånden ud til København og Frederiksberg, hvor Socialdemokratiet også håber på godt valg 16. november.

”Der er grund til at være stolte af vores hovedstad. Men der er også nogle meget konkrete problemer, som vi vil løse,” sagde hun og tilføjede:

”I København og på Frederiksberg mangler der fodboldbaner og svømmehaller. Jeg kommer meget rundt i hele Danmark. Og kan se forskellene. Jeg tror, at mange jyder vil blive overrasket over at se, hvor lidt plads der er til ungerne i København. Derfor skal der investeres i nye idrætsfaciliteter.”

S på jagt efter særlig vælgergruppe

Mængden af ord i kongrestalen, som var dedikeret til den grønne dagsorden, er bemærkelsesværdig, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det var det emne, der indledte talen, og der var ikke indbygget en masse forbehold om, at om man også skal passe på, at det ikke koster danske arbejdspladser,” siger han, og tilføjer:

"Samtidig var der en kant til de borgerlige, der ikke lægger op til bindende reduktionsmål for landbruget. Så talen peger mest i retning af et landbrugsbrugsforlig med støttepartierne."

Når Statsministeren samtidig havde helliget et mindre afsnit til Hovedstaden, er det udtryk for, at Socialdemokratiet prøver at række ud til en helt særlig vælgergruppe:

”Satsningen på klima og den nyfundne interesse for hovedstaden er et tegn på, at Socialdemokratiet har indset, at de må finde et link ind til den voksende gruppe af unge, veluddannede vælgere i de store byer. Det er nødvendigt op til kommunalvalget i København, men S er også nødt til at få bedre fat i den vælgergruppe inden folketingsvalget,” siger Erik Holstein.

Frederiksen stoler stadig på USA

Det var dog ikke kun indenrigspolitik, som fandt vej til Mette Frederiksens tale. I talen rundede hun nemlig også udviklingen og den efterfølgende evakuering i Afghanistan i august.

”For en gangs skyld var der også et internationalt afsnit i Mette Frederiksens tale. Alt andet havde også været underligt efter begivenhederne i Afghanistan. Her var to vigtige budskaber,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at Mette Frederiksen fortalte, at regeringen fortsat er parat til at deltage i kampen mod militant islamisme:

”Det må betyde fortsat dansk støtte til operationer i Mali og resten af Sahel-området,” siger han og tilføjer:

”For det andet har USA’s egenrådige exit fra Afghanistan ikke svækket Mette Frederiksen tro på USA som den altafgørende allierede. Her adskiller hun sig fra en række andre europæiske ledere, der har tabt meget af tilliden til amerikanerne og som i stedet vil udbygge en europæisk forsvarsdimension.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00