De radikale har blikket stift rettet fremad mod en “grøn epoke”. Men sexismens spøgelse er lige i hælene på dem

Radikale er ved at slikke sårene efter et hårdt år med mistede partifæller og medlemsflugt. På landsmødet var partiets klimaambitioner i fokus, men en ny samværspolitik og forslag om regler for eksklusion viser, at krænkelsessager stadig spøger. 

Det er Sofie Carsten Nielsens (R) første landsmøde som politisk leder af Radikale Venstre. Hun overtog posten fra Morten Østergaard (R), der fratrådte grundet flere krænkelsessager.
Det er Sofie Carsten Nielsens (R) første landsmøde som politisk leder af Radikale Venstre. Hun overtog posten fra Morten Østergaard (R), der fratrådte grundet flere krænkelsessager.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Marie Møller MunksgaardRikke Brøndum

Sofie Carsten Nielsen (R) træder op på scenen og hæver med et lille smil sit glas.

“Er det her glas halvt tomt – eller halvt fyldt?” spørger partilederen publikum til årets landsmøde.

En mild latter lyder gennem lokalet, og der bliver med en insisterende stemme fra et medlem i hjørnet råbt, at glasset selvfølgelig er halvt fyldt.

Med den indledende bemærkning har Sofie Carsten Nielsen opsummeret Radikales nuværende dilemma.

For det har været alt andet end et nemt år for det 116 år gamle parti. I løbet af det seneste år har hvert femte medlem meldt sig ud af partiet, og det har sat sit præg på deres indflydelse. Som støtteparti kæmper de med at få deres politik igennem, hvor der især er slagsmål med regeringen om klima og et øget arbejdsudbud.

Samtidig har den tidligere partiformand Morten Østergaard (R) været i søgelyset med en af de mest omtalte krænkelsessager på Christiansborg. Sagen førte til hans afgang som formand, og siden da er flere partimedlemmer faldet fra. Både Jens Rohde (KD) og Ida Auken (S) har forladt partiet, og ikke længere tilbage end i august fratrådte Kristian Hegaard sin position på grund af grænseoverskridende adfærd.

Der er jo selvfølgelig sket alt det personlige, men det, vi har fokuseret mest på, er vores politiske visioner og ambitioner.

Andreas Steenberg (R)
Politisk ordfører

For udefrakommende vil det nok mest se ud som om, at de radikales glas er halvt tomt. Men de vælger at se det være halvt fyldt.

“Jeg tror på, at vi kan genopfinde politik. Stille mænd og kvinder lige. Bryde mistrivslen blandt unge. Få integrationen på sporet,” siger Sofie Carsten Nielsen til et klappende publikum.

Fokus på de politiske ambitioner 

Folk rejser sig i det fyldte lokale på Nyborg Strand Hotel, og en let summen af snak fortsætter, helt indtil musikken går i gang. Det er to år siden, at de knap 600 deltagere var samlet ved langbordene sidst, og derfor er der meget at indhente. 

Men tonerne fra Albertes “lyse nætter” går i gang, og musikken opsluger rummet. Når man hører fællessangen, kan man undre sig over, om sangen er blevet valgt som billede på den fortælling, Radikale ønsker at skabe om sig selv – nemlig at de er på vej mod lysere tider.

Sådan lyder meldingen i hvert fald, da Altinget fanger de radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, på landsmødets andendag. Han fremhæver, at der siden sidste års landsmøde først og fremmest har været fokus på partiets politik. 

“Der er jo selvfølgelig sket alt det personlige, men det, vi har fokuseret mest på, er vores politiske visioner og ambitioner,” siger Andreas Steenberg.

Og ambitioner er der masser af på landsmødet. Ved debatrunderne i løbet af eftermiddagen bliver der både snakket integration, uddannelse og ikke mindst klima.

Det er uden tvivl sidstnævnte, der tager hovedrollen på landsmødets første dag, og Andreas Steenberg fremhæver også klimaet som en af partiets vigtigste dagsordner.

Radikale har for få dage siden fremlagt et udspil, hvor Danmark skal blive “110 procent grøn”. Det indebærer, at de vil sætte 25 milliarder kroner af til klimaet og skrue hastigheden op, så Danmark allerede er CO2-neutral i 2040 – ti år før regeringens mål.

“Vi skal ikke bare rydde op efter den industrielle tidsalder. Vi skal som det første højindustrielle velfærdssamfund træde ind i en ny grøn epoke i verdenshistorien,” siger Sofie Carsten Nielsen i sin landsmødetale.

Folk hujer og klapper med en insisterende kraft, da Sofie Carsten Nielsen sætter ord på drømmen om, at Radikale Venstre skal være bannerførere for klimaet. De klapper næsten, som om de forsøger at glemme det “møgår”, partilederen beskriver i sin tale.

For nu er de klar til at komme videre. Spørgsmålet er, om de kan lægge krænkelsessagerne bag sig nu og fokusere på de politiske ambitioner?

“Det er jo politikken, vi primært fokuserer på. I vores hoveder er det ved at være lang tid siden med det andet,” siger Andreas Steenberg.

En af de store begivenheder på Radikale Venstres landsmøde i år var, da Mikkel Irminger Sarbo (R) blev valgt som ny landsformand.
En af de store begivenheder på Radikale Venstres landsmøde i år var, da Mikkel Irminger Sarbo (R) blev valgt som ny landsformand. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

MeToo spøger stadig i skyggerne 

Andreas Steenbergs flyvske beskrivelse af partiets krænkelsessager som “det andet” viser, at partiets historik med krænkelsessager stadig er svær at tale om. Og at problemerne med MeToo måske ikke er så langt væk, som man skulle tro.

Jeg kender mennesker, der ikke turde møde op i dag, fordi nogle andre mennesker måske kunne komme. Jeg kender mennesker, der sidder i salen i dag, som er kommet på trods.

Jacob Robsøe (RU)
Formand, Radikal Ungdom

Det bliver tydeligt, da lederen for Radikal Ungdom, Jacob Robsøe, træder op på scenen lørdag formiddag.

“Jeg kender mennesker, der ikke turde møde op i dag, fordi nogle andre mennesker måske kunne komme. Jeg kender mennesker, der sidder i salen i dag, som er kommet på trods,” siger han.

Stilheden spreder sig ud i salen. Det er første gang i løbet af den ellers festlige formiddag, at der bliver sat ord på den skygge, der har kastet sig over Radikale Venstre, side Morten Østergaards exit sidste år, og salens reaktion viser, at det er svært at adressere elefanten i rummet.

Jacob Robsøe taler videre og slår nu et slag for, at der er brug for en eksklusionsparagraf i partiet med klare regler baseret på handlinger og ikke holdninger. For ifølge RU-formanden er der “ikke plads i Radikale Venstre, hvis du har udøvet vold, voldtægt eller forsøg derpå”.

“Jeg drømmer om et Radikale Venstre, hvor der er plads til alle. Hvor der ikke er nogen, der føler, at de ikke kan være her, fordi nogle andre skal være her,” siger han i sin tale.

En kulturændring tager tid

Det er ikke kun fra Radikal Ungdom, at man prøver at sætte handling bag ordene. Når man åbner gaveposen, der står på bordene i konferencesalen, ligger der nemlig en kopi af Radikales samværspolitik, der beskriver en række handlinger af forskellig grad, som er “uacceptabel adfærd.”

I forlængelse af samværspolitikken har man oprettet en kontaktinstans, der skal fungere som en instans, medlemmer kan kontakte, hvis de føler, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd.

Det er ifølge Andreas Steenberg en måde at sætte tingene i system og “tale om, hvordan vi er sammen”.

Da Altinget spørger ham, om Radikale kan sige, at deres kapitel med MeToo er slut, er der dog ikke et entydigt svar at hente.

“Jeg tror, at hele den kulturændring, der sker i samfundet, inklusiv Radikale Venstre, kommer til at tage tid. På den måde er det ikke ovre. Men jeg håber da selvfølgelig, at der ikke kommer flere sager.”

Og det virker da heller ikke helt som om, at Radikales sår er helede endnu. De adskillige dramatiske krænkelsessager i partiet har efterladt sine ar og er endnu synlige.

Men det er ikke den dagsorden, der fylder på talerstolen til årets landsmøde. I stedet hænger det hen i det usagte.

Den muntre og håbefulde stemning blandt medlemmerne tyder dog på, at den værste storm har lagt sig. Selvom det har været et tungt år, trumfer gensynsglæden blandt medlemmerne igennem.

“Jeg synes, der er mega god stemning. Folk er glade for at være sammen igen,” siger Andreas Steenberg om årets landsmøde.

Hen ad eftermiddagen begynder flere medlemmer også at sidde lidt uroligt i stolene. Det har været en lang dag, og nu er der ikke længe til, at de kan hive festtøjet frem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00