Radikalt bagland til Mette Frederiksen: Vores mandater er ikke en selvfølge

Står det til radikale hovedbestyrelsesmedlemmer og partiets politiske ordfører, skal Socialdemokraterne ikke være sikre på at regne radikale med som støtte efter næste valg. Det er i øjeblikket svært for partiet at få sine mærkesager på klima og økonomi igennem som støtteparti.

Flere hovedbestyrelsesmedlemmer hos Radikale Venstre mener ikke, at partiets rolle som støtteparti er et selvfølge for Mette Frederiksen.
Flere hovedbestyrelsesmedlemmer hos Radikale Venstre mener ikke, at partiets rolle som støtteparti er et selvfølge for Mette Frederiksen.
Rikke BrøndumMarie Møller Munksgaard

NYBORG: Radikales rolle som støtteparti for en S-ledet regering er langt fra en selvfølge. I hvert fald ikke, når man spørger nogle af de radikale hovedbestyrelsesmedlemmer, som i weekenden er samlet til landsmøde i Nyborg.

De seneste to år har den S-ledede et-parti regering på flere områder været for fodslæbende set med radikale øjne. 

"Det føles mere som at være skubbeparti end et støtteparti. Vi synes hele tiden, at vi skal skubbe socialdemokraterne i gang," siger Andreas Steenberg (R), da Altinget fanger ham til landsmødet.

Her fremhæver han, at regeringen især har været for tøvende på klimaområdet og den økonomiske politik, hvor partiet savner flere arbejdsudbudsreformer. Her er de i store træk uenige med SF og Enhedslisten og har derfor de seneste måneder bejlet til særligt de Konservative.

"Det føles mere som at være skubbeparti end et støtteparti. Vi synes hele tiden, at vi skal skubbe socialdemokraterne i gang."

Andreas Steenberg (R)
Politisk ordfører

”Dansk politik i opbrud”

Charlotte Fischer, tidligere medlem af Folketinget og regionsrådet i Hovedstaden og nu hovedbestyrelsesmedlem, mener at partiet frem til næste valg bør stille sig så frit som muligt.  

”For mig kører Socialdemokraterne solo. Fair nok. Men derfor skal de heller ikke tage vores mandater for givet ved næste valg. Lige nu tror jeg ikke, at vi får noget ud af trusler. Det forsøgte Morten Østergaard, og det virkede i min optik ikke, siger hun og fortsætter:

”Men som tingene er i verden - ikke mindst med klima-situationen - er der mere end nogensinde brug for, at vi kan gøre tingene anderledes. Dansk politik er i opbrud, og her skal vi selvfølgelig søge indflydelse, hvor vi kan. Jeg synes, at vi skal bruge tiden frem mod valget til at gøre os relevante, og efter valget skal vi være åbne for nye konstellationer i Folketinget.” 

Også Andreas Steenberg er åben for muligheden for at kigge længere mod højre. Her nævner han både Søren Pape og Lars Løkke Rasmussen som mulige spændende samarbejdspartnere. Det er dog ifølge den politiske ordfører en svær opgave at forudse, hvordan det politiske landskab ser ud op til næste valg.

"Jeg tror, der kan ske mange ting i dansk politik, inden vi skal stemme. Vi er ikke bundet til Socialdemokraterne, hvis der er et andet sted, vi kan få mere politik igennem," siger han.

Muligheder med Pape og Ellemann skal afsøges nu

Her melder Christopher Røhl Andersen, tidligere formand for Radikal Ungdom og nuværende medlem af Borgerrepræsentation i København, sig enig.

”Socialdemokraterne agerer meget ensidigt. Deres politik er meget målrettet deres vælgere – de ældre grupper af faglærte uden for de store byer - hvor vi ser os selv som et helhedsparti, der ikke hviler på enkeltes interesser,” siger han, da Altinget møder ham i forhallen på hotel Nyborg Strand.  

Han mener heller ikke, at trusler mod regeringen ikke er vejen til mere indflydelse her og nu.

”Men der er for mig at se ingen tvivl om, at vi ikke skal være blege for at række ud til andre partier og konstellationer. Det er nu, vi skal starte med at afsøge mulighederne for fællesskaber med andre. Det er nu, vi skal tage dialogen med Pape og Ellemann, så vi har baglandet med. Ellers risikerer vi, at det går som under Hilmar Baunsgaard.”

Krænkelsessager er løbet med opmærksomheden

Det seneste års store tumult i partiet med sager om seksuelle krænkelser og prominente medlemmers afsked har taget meget af opmærksomheden og spøger stadig i kulissen til landsmødet.

Her har de overordnede diskussioner på Nyborg Strand Hotel ellers handlet om at gøre Danmark CO2-neutral i 2040 og at skaffe flere hænder til det i øjeblikket sultne arbejdsmarked. Den hårde retorik overfor Mette Frederiksens linje var langt væk fra partiets medlemmer i Folketingsgruppen.

”Det er som om, at vi er ved at vende tilbage til situationen før Anders Fogh’s paradigmeskifte i 2001, hvor dansk politik ikke var så fastlåst i blokpolitik." 

Christopher Røhl Andersen (R)
Medlem, Borgerrepræsentationen i København

Men på lørdagens debatseance stod det klart, at rollen som støtteparti giver anledning til frustrationer i baglandet.  

”Har vi glemt det liberale? Man skal kunne kende forskel på os, SF og Enhedslisten. Vi skal både kan være liberale og sociale, lød det fra medlem Brian Fabricius på scenen.  

Spørger man Christopher Røhl Andersen, er håbet dog lysegrønt for partiet. Han peger på, at Dansk Folkeparti står svagt, og både på klimaspørgsmålet og den økonomiske politik har Radikale mange fællesmængder med Konservative og Venstre. Og selv om ingen ved, om Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne kommer i Folketinget efter næste valg, kan noget tyde på, at han på både værdipolitikken og den økonomiske politik er tættere på Radikale end Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. 

”Det er som om, at vi er ved at vende tilbage til situationen før Anders Fogh’s paradigmeskifte i 2001, hvor dansk politik ikke var så fastlåst i blokpolitik,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Fischer

Leder, Policy-sektionen, Science, Københavns Universitet, fhv. direktør, sundhedssektoren, Oxymoron Communications
cand.mag. i fransk, samfundsfag og retorik (Københavns Uni. 1990)

Christopher Røhl

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, Projektleder hos Center for kvanteteknologi, DTU
cand.scient.phys. (Københavns Uni. 2017), PhD fra DTU Nanolab

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00