Forsvaret fastholder konklusion: Ingen tegn på, at danske F-16 dræbte civile i Libyen

Selvom danske kampfly deltog i bombeangreb, hvor blandt andet FN påviste civile drab i Libyen, fastholder Forsvaret, at der ikke er tegn på, at danske kampfly dræbte civile.

Plakat med ofrene for et bombeangreb i byen Surman, hvor danske kampfly deltog. 12 mennesker døde i angrebet, heriblandt flere børn. 
Plakat med ofrene for et bombeangreb i byen Surman, hvor danske kampfly deltog. 12 mennesker døde i angrebet, heriblandt flere børn. Foto: Fred Abrahams/Human Rights Watch
Rasmus Raun Westh

Danske kampfly smed bomber ved flere Nato-angreb, hvor FN og ngo'er har påvist drab på op mod 14 civile i Libyen.

Til trods for det vurderer Forsvaret fortsat, at der ikke er tegn på, at danske kampfly dræbte civile.

"Der er ikke fundet beviser for eller indikationer på, at angreb udført af danske F-16 har resulteret i CIVCAS (civile tab, red.),” lyder det fra Forsvaret i et svar, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har videregivet til Folketingets Forsvarsudvalg.

"Det er Forsvarskommandoens vurdering, at alle angreb med påstand om CIVCAS [civile tab], hvor danske F-16 har medvirket, er undersøgt og afdækket nationalt såvel som i NATO," lyder det.

Det er underligt, at Forsvaret så kategorisk kan afvise det uden nogen videre undersøgelse.

Søren Søndergaard
Forsvarsordfører, Enhedslisten

Svaret kommer, over tre måneder efter forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) bad Forsvaret vurdere, om danske F-16 forårsagede "følgevirkninger" i et omfang, at det dengang i 2011 burde have udløst en undersøgelse i Nato eller den øvrige koalition, der bombede i Libyen tilbage i 2011.

Det skete på baggrund af Altinget, The Guardian og Airwars’ afsløring af, at danske kampfly deltog i bombeangreb, hvor FN, Human Rights Watch samt avisen New York Times havde påvist drab som følge af Natos bombardementer.

Op mod 14 civile blev ifølge FN og ngo'ernes undersøgelser dræbt i angrebene.

Forsvarets svar undrer Enhedslistens forsvarsordfører, Søren Søndergaard.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024