Flere journalister får adgang til Folketinget

NOTE: Medierne bevarer som noget unik i verden egne kontorer i det danske parlament, og Presselogen udvides fra 120 til 200 medlemmer.
200 journalister får fremover såkaldt privilegeret adgang til Folketinget, så de f.eks. med et adgangskort kan komme op i pressens særlige loge med udsyn over folketingssalen. Hér journalister i arbejde ved afslutningsdebatten i år.
200 journalister får fremover såkaldt privilegeret adgang til Folketinget, så de f.eks. med et adgangskort kan komme op i pressens særlige loge med udsyn over folketingssalen. Hér journalister i arbejde ved afslutningsdebatten i år.Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Rasmus Nielsen

Fra og med folketingsåret 2007/08 moderniserer Folketinget journalisternes adgangsforhold. 200 journalister mod 120 i dag får såkaldt privilegeret adgang til Christiansborg, og pressen bevarer som noget unik i verden sine kontorer i selve folketingsbygningen.

Med privilegeret adgang får journalister adgangskort til Folketinget, og de kan søge om at få fast kontorarbejdsplads i huset, hvor der fortsat vil være omkring 100 faste journalistarbejdspladser.

Enhver journalist kan ved at vise pressekort få adgang til Folketinget, og som noget nyt tilbydes de et såkaldt "kontor-hotel" på 3. sal på Christiansborg over Statsministeriet, hvor der hen over sommeren indrettes en række pressearbejdspladser for mediefolk, der ikke har brug for et fast skrivebord på Christiansborg.

Dokumentation

Folketingets Presseloge

Formanden                                                                      Christiansborg 11. juni. 2007

 

Kære kollega!

Først af alt ønsker jeg dig en rigtig god sommer. Nyd den!

Derpå lidt orientering, om de ændringer af Presselogens og dens vilkår, som nu er forhandlet på plads med Folketingets Præsidium og administration.

 

1. Baggrund:

Sidste år op til Folketingets åbning annoncerede flere nye medier (gratisaviserne), at de ønskede akkreditering til Christiansborg. Det fik de, men Folketingets Præsidium besluttede at de nye pladser skulle tages fra den kvote på max. 120 akkrediterede, som var gældende. Samtidig besluttede præsidiet at lade en arbejdsgruppe under Folketinget administration se på Presselogens struktur og sammensætning. Arbejdsgruppen skulle "høre de relevante parter, herunder Presselogens bestyrelse."

Det er det, der nu tilendebragt

 

2. Ny ordning

Alle journalister med pressekort får ligesom i dag adgang til Christiansborg. Men, i den nye struktur får de særligt akkrediterede det, der hedder privilegeret adgang. Dvs. de får et særligt adgangskort, kan spise i Snapstinget etc. Også ligesom i dag. Men i fremtiden bliver det kun dem, der er registret som havende privilegeret adgang, der også får denne adgang.

Da, der er nogle redaktioner der de facto er bemandet ud over antal medlemmer af Presselogen, så hæves det totale loft for akkrediterede fra i dag 120 til 200.

 

Folketingets Presseloge bliver pligtig at optage journalister med privilegeret adgang som medlemmer, og det fastslås at Folketinget samarbejder med Presselogen. Logen fortsætter med at administrere det antal kontorer (43 med ca. 100 arbejdspladser), som vi råder over i dag.

 

Ud over de faste kontorarbejdspladser bygges der om i presseområdet på 3. sal over Statsministeriet (Sibirien). I forbindelse med ombygningen suppleres området med en række ad hoc arbejdspladser, som kan tilbydes akkrediterede/medlemmer, der ikke kan få kontorplads. Og/eller gæster udefra, der kommer ind på deres pressekort.

 

Folketinget ønsker en standardindretning af kontorer og at stå for installering af IT-forbindelse. Standardindretningen vil ske løbende efterhånden som kontorer fraflyttes eller renoveres. Der startes derfor med de nyrenoverede kontorer i Sibirien.

 

    

3. Akkreditering

Medier, der ønsker at få medarbejdere akkrediteret og dermed sikre dem privilegeret adgang skal, nøjagtig som i dag søge Folketinget om det. Det nye er, at der nu skal udfyldes skema med oplysning om mediets art, om antal af læsere, seere, lyttere m.m.

Folketinget henvender sig til de eksisterende medier med oplysning om ansøgningsprocedure. Dit medie kan forvente en sådan henvendelse engang juli.

 

4. Konklusion

Alt i alt og efter et par forhandlinger, hvor dele blev finpudset er det bestyrelsens opfattelse, at den nye aftale er en fornuftig modernisering af de gældende forhold. På flere områder forbedrer den faktisk forholdene, bl.a. udvidelsen af det potentielle medlemstal og renoveringen og udvidelsen i Sibirien. Der bliver lidt mere bureaukrati vedr. ansøgning, men ikke mere end det er til at leve med.

 

Andet!

A:

På et andet område sker der til gengæld tilbageskridt. Desværre. Fra 1. juli er det helt slut med at gå fra Folketinget direkte ind i Finansministeriet. Der hvor vi i dag kan åbne døren med vores nøglekort.  Efter ønske fra Finansministeriet blokeres vores nøglekort. Begrundelsen er lidt uklar, (ordet sikkerhed har været nævnt), men beslutningen er truffet.

Vi har protesteret officielt til både Folketinget og til finansminister Thor Pedersen. Vi har påpeget, at vi anser det for at være en mærkbar forringelse af vores arbejdsvilkår og at beslutningen reducerer vores mulighed for at formidle fra forhandlinger i ministeriet (og i virkeligheden også fra flere af de andre ministerier). Endelig har vi sagt, at konsekvensen bliver, at offentligheden holdes mere eller mindre uden for diverse forhandlingsforløb. Så alt i alt har vi opfordret finansministeren til at omgøre beslutningen.

Folketinget har noteret sig vores protest, og så sker der ikke mere fra den kant. Finansministeren har vi ikke hørt fra endnu, men jeg tvivler på hjælp herfra, al den stund ministeriet selv har bedt om at få "den indre dør" lukket.

Når alt det er sagt, ja så er der jo mulighed for at komme ind via hovedindgangen!

 

B:

Nu vi er ved det med adgang, så har Folketinget krævet, at der bliver sat kortlæser op på døren til vores presseloge i folketingssalen. I gamle dage for mange år siden var der faktisk en betjent fast tilknyttet logen og som troligt var til stede i logen under møderne. Det er for længst afskaffet.

Det er husets sikkerhedssektion, der har peget på, at selve logen med den frie adgang er at betragte som et stort hul i sikkerheden.

Det synspunkt må vi acceptere. Det betyder ikke at vi forhindres i at komme ind i logen. Kun, at vores adgangskort også bliver vores nøgle til logen. Vi har sikret os et fleksibelt system, så kolleger uden for, der gerne vil ind for f.eks. at lytte til specielle debatter, også kan komme det.

God sommer.

Henning Olsson

 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00