Folketinget styrkes overfor EU

Fra den 1. januar 2005 vil Folketinget få væsentligt bedre muligheder for at følge med i EUs lovgivningsproces. Poul Nyrup Rasmussen (S) kalder det et vigtigt skridt for demokratiet, og håber reformen vil styrke samarbejdet mellem EU og Folketinget.
Kristian Lund Pedersen

Jeg ser denne reform som et vældigt fremskridt for et meget tættere samarbejde mellem parlamentet og det danske Folketing. Det vil være en kæmpe fordel, fordi det betyder, at nærhedsprincippet meget mere målrettet kan blive håndteret.

Poul Nyrup Rasmussen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
De væsentligste ændringer i beretningen er:

  • Systematisk inddragelse af fagudvalgene fra starten af. Folketingets Forretningsorden er ændret, så det klart fremgår, at det er en opgave for udvalgene.

  • Møder i Folketingets Europaudvalg indledes med et åbent møde, hvor ministrene præsenterer nye større forslag til EU-lovgivning.

  • Faste månedlige møder med mellem Folketingets Europaudvalg og de danske medlemmer af Europaparlamentet.

  • Der gennemføres en systematisk kontrol af nærhedsprincippet. Regeringen skal derfor fremover som noget nyt udarbejde et foreløbigt notat om overholdelse af nærhedsprincippet senest 2 uger efter forslaget er fremsat i EU. Hermed er Danmark forud for den nye indflydelse til alle nationale parlamenter i udkastet til Forfatningstraktat.

  • Regeringens grundnotater om indhold og konsekvenser, skal fremover som noget nyt indeholde regeringens foreløbige holdning til EU-forslaget.


  • Kilde: Folketingets EU-oplysning
    Folketinget skal fremover inddrages i EU-politikken i langt højere grad, end det sker i dag. Derfor har et enigt Folketing netop vedtaget en ny reform, som skal øge politikernes muligheder for at få indblik i lovgivningsprocessen i EU:

    "Det er den mest grundlæggende reform af Folketingets behandling af EU-sager i en lang årrække, for hermed integreres Europapolitikken i hele Folketingets arbejde på en mere systematisk måde. Det er en erkendelse af, at EU-politik i stigende omfang også er indenrigspolitik, og derfor skal behandles på denne måde i forhold til alle fagudvalgs arbejde”, siger formand for Europaudvalget, Claus Larsen-Jensen (S).

    Han har intensivt arbejdet med reformen de sidste 1½ -2 år.

    Nyrup tilfreds
    Tidligere statsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Poul Nyrup Rasmussen (S), kalder reformen "et stort og vigtigt skridt for demokratiet":

    Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00