Debat

Foryngelseskur kan give bagslag

Koncentrat af lederen "Signalforvirring" i Jyllands-Posten, 27. oktober 2003
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
TROEN KAN SOM bekendt flytte bjerge, men i tilfældet Kristeligt Folkeparti skal vælgerne nok også give deres betydelige bidrag, hvis en foryngelseskur i form af et navneskifte og en bredere vifte af tilbud, som weekendens landsmøde ordinerede, skal lykkes i praksis.

Den fremtidige appel til vælgerne skal være lidt frækkere og lidt smartere, men af alt vælger man så navnet Kristendemokraterne, som især vækker associationer til konservative partier længere sydpå i Europa. Når partiet samtidig tilkendegiver, at det vil jagte midtervælgere, afspejler det en betydelig signalforvirring, som kan blive katastrofal.

Tidligere partiformand og minister Jann Sjursens farvel til aktiv politik og partipolitik er i denne sammenhæng tankevækkende. For selv om han ikke har smækket med døren, vidner resignationen om, at han ikke tror på formand Marianne Karlsmoses foryngelseskur.

Jann Sjursen havde en sikker fornemmelse af et kristeligt partis muligheder for at præge dansk politik og bidrog til at give partiet identitet på væsentlige etiske og på vigtige holdningsområder som f.eks. miljøpolitikken. Hermed var der også sat grænser for, hvad partiet skulle kaste sig ud i.

På landsmødet var partiet især splittet om navneforslaget, som formanden selv havde fremsat, og man skal ikke undervurdere mulighederne for bagslag, selv om det blev vedtaget med to tredjedeles flertal.

Men med formandens ord, skulle man nu være godt rustet, fordi partiet også har holdninger "hele vejen rundt", og hun skabte alligevel stor begejstring og optimisme med udtalelser om, at man er i politik for at få indflydelse, og at man har mere styr på statsministeren i et regeringssamarbejde end udenfor.

Viljen er utvivlsomt også til stede til et langt sejt træk for at gøre sig gældende, men er de nødvendige ressourcer også til stede i form af en overbevisende politik og egnede politikere? (...)

For det er vel ikke forbigået den optimistiske Karlsmoses opmærksomhed, at hun er på særdeles farefyldt sejlads, når hun er i færd med at styre sit parti ind på et område i dansk politik, som i forvejen er overfyldt med partier med nøjagtigt samme ærinde. Da der i forvejen er for mange småpartier, ville vælgerne næppe beklage om et enkelt eller to led politisk skibbrud. Tværtimod.

Med tilbagegang ved valget i 2001 og en aktuel placering i meningsmålingerne under spærregrænsen er der trods svag fremgang i den aktuelle Gallup bragt i Berlingske Tidende søndag i allerhøjeste grad en barsk virkelighed at forholde sig til, inden man evt. når frem til dronningerunde og bogstavsatsning. (...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Jann Sjursen

Fhv. energiminister, MF og partiformand (KrF/KD), fhv. generalsekretær, Caritas Danmark 2007-2019 og landsleder i Tuba
lærer (Haslev Seminarium. 1988)

0:000:00