Halvdelen af oppositionen droppede krydsild med tydeligt overrasket Mette Frederiksen: Få fire nedslag fra en kort spørgetime

Endnu engang beviste oppositionen, at det ikke er fra den, regeringen skal vogte sig for problemer. Halvdelen af den mødte ikke engang op til årets første spørgetime med statsministeren.

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Esben SchjørringSabine Dybdahl Christoffersen

Det var en tydeligt overrasket statsminister, der, en lille halv time efter spørgetimen var gået i gang, måtte sande, at den var overstået. Der var simpelthen ikke flere end fire partiledere, der ville stille hende spørgsmål.

Hverken SF's Pia Olsen Dyhr, DF's Morten Messerschmidt, Danmarksdemokraternes Inger Støjberg eller Alternativets forkvinde, Franciska Rosenkilde, var mødt op, og det efterlod det til Alex Vanoplsagh (LA), Søren Pape Poulsen (K), Martin Lidegaard (R) og Pelle Dragsted (EL) at spille rollen som blodtørstig opposition.

Men nogen hård krydsild kom statsministeren ikke i. Mildt sagt. Det var 30 minutter med det, man nok bedst kan kalde "den lille politik". 

Her er de fire vigtigste – men sigende nok også eneste – nedslag fra en spørgetime, der næsten sluttede før den kom igang: 

 

Vanopslagh ville i køkkenet med Mette Frederiksen

LA-formand Alex Vanopslagh startede spørgetimen med at omfavne regeringens ældrereform, samtidig med han havde en nål skjult i håndfladen til at punktere retorikken om et "paradigmatisk" skifte i dansk ældrepleje:

Større var det heller ikke i LA-formandens øjne.

Derfor virkede det en anelse selvmodsigende, at den front, han selv skridtede af – med en sansende, næsten clausmeyersk hyldest til yndlingsretter som fænomen – handlede om, hvorvidt plejehjemsbeboere skal have udvidet selvbestemmelse, hvad angår middagsserveringen.

Det – "maddiskussionen," som hun kaldte det – var Mette Frederiksen åben for. Det kan man nok tage som en pejling af, hvad LA gerne vil have til gengæld for at lave en aftale om en ældrereform med regeringen.

Noget bråvallaslag bliver det nok ikke. Men pointen for LA er selvfølgelig også den, at man gerne vil undgå at bekræfte regeringens fortælling om at gøre det store og ellers umulige, når man lave aftaler med den.

 

Dragsted foreslog en helt ny billet til tog og bus

Pelle Dragsted ville ud af plejehjemmene og ud i landet med statsministeren og vente på bussen. Den kommer nemlig i stigende grad ikke, og når den gør, er biletterne blevet dyrere, fortalte Dragsted.

Ville Mette Frederiksen lave om på det, eventuelt med en såkaldt "danmarksbillet", hvor man for 400 kroner om måneden kunne køre hele landet rundt? Akkurat sådan fungerer tysklandsbilletten nemlig i, ja, Tyskland.

Mette Frederiksen ville ikke lige på stående fod udstede nye billettyper, men hun var enig med Dragsted i, at kollektiv transport "binder landet sammen".

Til gengæld var hun ikke klar med flere penge til billigere billetter, snarere skulle vi "gentænke" især busdelen af den kollektive transport. Hvad den skal bestå i, var lidt mindre klart, men måske noget med delebiler og samkørsel.

Udvekslingen viser dog, hvordan Enhedslisten tænker med Dragsted som ny frontmand: Det er hverdagens konkrete socialisme, ikke den store historisk-materialistiske teori, der satses på. 

Læs også

Lidegaard havde igen svært ved at varme den grønne front op

Den radikale leder, Martin Lidegaard, borede videre i sit emne fra sidste uges partilederdebat, nemlig regeringens klimapolitik. Eller rettere gentog han den samme anklage og kritik:

For selvom 2025-målet nu bliver nået efter nye beregninger, der viser, at udledningerne fra de såkaldte lavbundsjorde er mindre end hidtil antaget, så står det ifølge Lidegaard helt stille med nye vindmøller.

Igen kunne statsministeren henvise til internationale førstepladser, og igen kunne hun undres over de sure miner, når klimamålet nu er nået. Ligesom hun kunne tilbagevise Lidegaards kritik af måden, regeringen har valgt at opgøre 2025-målet på ved at henvise til at man fulgte "gængse" metoder.

Det blev et eksempel på, at klimapolitik stadig – og måske permanent – har det svært som et varmt, følelsesmæssigt emne, fordi det så hurtigt bliver et spørgsmål om videnskabelig metode, beregninger og teknik.

Det hæmmer Lidegaard i den konfrontation, at han ikke er bedre til at omsætte det grønne til det populistiske og slagkraftige.

 

Pape prøvede at drage Mette Frederiksen ind i sag om Løkke og Putins penge

Konservatives Søren Pape Poulsen vendte sit kritiske blik mod en af ugens store historier:

Jyllands-Posten kunne nemlig mandag dokumentere, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) personligt var skredet ind over for en myndighedsanbefaling om at blokere for russisk pengestøtte til den russisk-ortodokse kirkes afdelinger i Danmark. Hvorfor havde regeringen gjort det, ville Pape Poulsen vide.

Det havde statsministeren bare ikke noget godt svar på. Hun havde faktisk slet ikke noget svar overhovedet.

På den ene side slog hun på, at det vigtigste var fælles EU-sanktioner, og på den anden at hun slet ikke kendte til den sag. I stedet henviste hun til udenrigsministeren.

Samlet set gjorde Mette Frederiksen ikke modsætningen mindre mellem den meget engagerede og højstemte støtte til Ukraine og så det, at pengene åbenbart flyder direkte til en kirke, der fungerer som Putins talerør.

Omvendt skruede Pape heller ikke bissen ret meget på. Det kan undre lidt, når det virker, som om regeringen har en rigtig dårlig sag her. Pape virker med andre ord stadig noget vingeskudt efter folketingsvalget sidste år. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00