Højre og venstre - kulturarv fra 1789

BAGGRUND: Partiernes placering i salen er ikke noget, man bare lige laver om. Traditionen har rødder i den franske revolution.
Martin Kaae

Partiernes pladser i Folketinget har rødder i den franske revolution, 1789. "Stænderforsamlingens møder blev holdt i en boldspilshal, hvor adelen af gammel vane stillede sig til højre, set fra talerstolen. Det var de nemlig vant til fra audienserne hos kongen. Jo mere revolutionær, man var i forhold til adelen, jo længere væk stillede man sig fra højresiden," forklarer Kaare R. Skou, politisk redaktør på TV 2 og forfatter til en lang række bøger om dansk politik og demokrati.

Dermed var "den franske parlamentstradition" grundlagt. Det udviklede sig gennem årene til betegnelserne højre- og venstreorienteret i politisk sammenhæng.

I Danmark betyder det, at Det Konservative Folkeparti (tidligere Højre) fra starten sad længst til højre med Venstre ved siden af sig - og Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre længere mod venstre. Nyere partier, som SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, er siden blevet skubbet ind i midten af salen, når de er blevet valgt ind, selv om eksempelvis Enhedslisten formentlig i dag opfatter sig selv som mere venstreorienteret end Socialdemokraterne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00