Hofte- og hånd-operationer i spare-kikkert

ØKONOMI: Danske Regioner lægger op til, at man ligesom med fedme- og rygoperationer skal udarbejde nye retningslinjer for hofte- og håndkirurgien. Haarder er positiv.
Foto: Colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Færre operationer af hofter og hænder. Det kan meget vel blive et af resultaterne af årets økonomiforhandlinger om regionernes økonomi for 2012.

Regionerne står til at få tilført omkring 1,5 milliard ekstra til sundhedsområdet.

Det er forholdsmæssigt langt mere end alle andre offentlige områder, men mindre end de foregående år.

Hvis der samtidig skal være råd til at dække den almindelige udgiftsvækst og nye initiativer, så der spares på andre, mener man hos Danske Regioner.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) peger på, at en gennemgang af retningslinjerne for, hvornår man skal henvises til en operation, som man har set på ryg-, fedme-, skulder- og knæ-områderne, er oplagt på andre områder.

"Jeg tror da også, at man fra regeringens side vil være meget interesseret i aktivitetsdæmpende tiltag. Samtidig så er hofte- og håndoperationer et af de steder, hvor vi bør gå ind og se, om vi ikke opererer for meget. Måske man nogle gange i stedet skal se tiden an eller forsøge med andre tiltag end operation," siger Bent Hansen.

Haarder er positiv
Sundhedsminister Bertel Haarder (V) erklærer sig åben overfor at overveje, om hofte- og håndkirurgien også skal skal til et serviceeftersyn i forhold til, hvornår man henviser til en operation.

"Forslaget er blevet rejst af Bent Hansen, og der er blevet taget venligt imod det. Men jeg vil ikke på forhånd sige ja," siger Bertel Haarder, efter han kom ud fra det indledende møde med regionerne i går onsdag den 25. maj.

Han erkender, at fedmeoperationerne affødte voldsom kritik. En kritik, der gik på, at der ikke var lægefaglige begrundelser for de nye retningslinjer, der betød, at langt færre ville blive indstillet til en operation.

"Men det er også blevet lavet nye retningslinjer for rygoperationer, hvilket er sket i en harmonisk proces. Erfaringerne viser jo, at man kan komme langt med træning i stedet for en operation. Nu er man så gået i gang med skulder- og knæ-området, så processen fortsætter," siger Bertel Haarder.

Læger: Lyt til eksperterne
Hos Lægeforeningen er advarselslamperne tændt over den melding. De frygter en gentagelse af den proces man så, da der blev lavet nye retningslinjer i forhold til fedmeoperationerne.

"Vores bøn er, at man denne gang at man får lavet nogle retningslinjer, som fagfolkene på området står bag. Ellers ender vi med at have nogle retningslinjer, som lægerne ude på afdelingerne ikke føler, de kan følge, hvis de samtidig skal leve op til lægeløftet om at sikre patienterne den bedst mulige behandling," siger Mads Koch Hansen.

Han understreger, at Lægeforeningen ikke er modstander af, at man i processen undersøger, om man måske oftere skal forsøge sig med træning, inden patienterne opereres. 

"Lægeforeningen tager ikke stilling til det konkrete faglige indhold, men vi mener, at det principielt bør være Sundhedsstyrelsen og de videnskabelige selskaber, der sidder for bordenden, og vi skal have egentlige nationale kliniske retningslinjer."

Han mener, at politikerne selv har en interesse i, at de nye regler er sanktioneret af de lægefaglige selskaber.

"Sådanne retningslinjer er vil være meget stærkere og vil slå meget mere igennem ude på afdelingerne. Retningslinjer, som derimod helt åbenlyst er skruet sammen med det ene formål at holde flere patienter væk fra en operation, vil ikke på samme måde vinde fodfæste," siger Mads Koch Hansen.

Ligesom de fire andre områder, der er gennemgået, er hofte- og håndkirurgien vigtige områder for privathospitalerne.

Formanden for Brancheforeningen for Privathospitaler (BPK), Bent Wulff Jakobsen, erklærer sig ligesom Lægeforeningen som tilhænger af nationale kliniske retningslinjer.

"Men kun når de bygger på faglige vurderinger fra de relevante kirurgiske selskaber. Det bør altid være patienternes behov, der er i fokus, ikke pengepungen. Det må aldrig være et formål i sig selv at operere færrest muligt. Formålet må være at kurere de danske borgere," siger Bent Wulff Jakobsen.

Ekspert: Krise satte gang i arbejdet
Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen tvivler ikke på, at der på de undersøgte områder kan have været problemer med overbehandling, og at det måske nogle gange kan være bedre at se tiden an eller forsøge med ikke-operative indgreb.

Men var der ikke kommet en finanskrise, tvivler han stærkt på, at man ville have set retningslinjer, præcist som man har set på ryg- og fedmeområdet, og som nu er på vej på andre områder.

"Når krybben er tom, så kigger man jo efter hø alle steder. Det er ikke, fordi hånd- og hofteoperationer vælter læsset. Men når man laver lignende tiltag på andre områder, så løber det i beløb, der kan mærkes," siger Kjeld Møller Pedersen. 

Han peger samtidig på, at retningslinjerne for, hvornår der skal tilbydes en operation er en vurderingssag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00